Pšeno ako plodina s detoxikačnými účinkami, ktorá podporí vaše trávenie

Pšeno je považované za jedno z najlepšie stráviteľných zŕn, ktoré poskytuje nášmu telu celý rad živín potrebných pre naše zdravie. Očarí nás svojou sladkou orechovou príchuťou a mnohými benefitmi, ktoré nám prináša.

Pšeno Zdroj foto: Shutterstock.com

Vegetariánsky zdroj bielkovín

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva predstavuje 1 šálka vareného pšena až 6 gramov bielkovín. Táto plodina môže byť tak výbornou voľbou pre tých ľudí, ktorí chcú znížiť príjem mäsa. Avšak na druhej strane neobsahuje všetky potrebné aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje v primeranom množstve. Preto sa odporúča kombinovať pšeno s fazuľou a vytvoriť si tak chutný šalát so všetkými živinami, ktoré potrebujeme.


Prečítajte si aj:

Vyskúšajte tento chutný koláč zo pšena!

Detoxikuje organizmus

Mnohé z antioxidantov, ktoré možno nájsť v pšene, majú priaznivý vplyv na neutralizáciu voľných radikálov spôsobujúcich rakoviny. Antioxidanty, ako quercetin, kurkumín a ďalšie, môžu tiež účinne vyčistiť telo od ďalších toxínov v tele – napríklad od tých v pečeni či v obličkách. Podporujú totiž správne vylučovanie a neutralizačnú enzymatickú aktivitu v týchto orgánoch.

Zlepšuje dýchanie

Jeden výskum ukázal, že konzumácia pšena môže výrazne zlepšiť kvalitu života tých ľudí, ktorí trpia astmou, a taktiež dokáže zabrániť rozširovaniu tohto ochorenia. Nie všetky vedecké závery sa potvrdili, no u detí, ktoré konzumovali viac zŕn pšena, sa preukázalo zníženie astmatických záchvatov až o 15%.

Pšeno Zdroj foto: Shutterstock.com

Zabezpečuje zdravé trávenie

Pšeno sa zaraďuje medzi potraviny vyznačujúce sa vysokým obsahom vlákniny a preto podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu. Pomáha odstraňovať problémy ako sú zápcha, plynatosť, nadúvanie a žalúdočné kŕče. Vďaka regulácie trávenia môžete znížiť šancu výskytu žalúdočných alebo črevných ťažkostí ako sú žalúdočné vredy či rakovina hrubého čreva. Pravidelné trávenie a odstraňovanie odpadu pomáha optimalizovať obličky a rovnako i pečeň.

Ako ochrana proti cukrovke

Pšeno je prospešnou potravinou, ktorá sa často vyskytuje najmä v rozvojových krajinách s nižším počtom pacientov trpiacich cukrovkou. Konzumácia tohto zrna totiž znižuje riziko diabetu 2.typu vďaka významnému obsahu horčíka. Horčík je považovaný za jeden z najdôležitejších minerálov pre zvýšenie účinnosti inzulínu a glukózových receptorov v tele, čím sa zabraňuje tejto chorobe.


Nezabudnite si prečítať aj:

Vyskúšajte zdravý koláč zo pšena!