Pitie kávy môže predĺžiť život

Ľudia, ktorí pijú viac kávy môžu podľa nového výskumu žiť dlhšie. Vedci študovali viac ako 200-tisíc ľudí po dobu až 28 rokov. Zistili, že u nefajčiarov, ktorí pili tri až päť šálok kávy denne bola o 15 percent menšia pravdepodobnosť, že zomrú na akékoľvek príčiny, než tí, ktorí nepili kávu vôbec.

šálka kávy

Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčinou je pravdepodobne silný antioxidant s názvom kyselina chlorogenová, na ktorý je káva bohatá.

Pôsobí preventívne pred srdcovými ochoreniami a cukrovkou

Okrem toho je káva zodpovedná za 19-percentné zníženie úmrtí na srdcové ochorenia na ochorenia a 24-percentné zníženie úmrtí na cukrovku. To preto, že obe choroby sú spôsobené zápalom a kyselina chlorogenová v káve ju môže pomôcť znížiť.

Pomáha predísť vzniku Parkinsonovej chorobe

Vedci tiež zistili, že vďaka kofeínu sa o 37 percent zmenšila pravdepodobnosť úmrtia na neurodegeneratívne ochorenia, akým je napríklad Parkinsonova choroba. Kofeín totižto stimuluje produkciu dopamínu a hlavným problémom pri tejto chorobe je zníženie jeho hladiny.

Pôsobí antidepresívne

V neposlednom rade sa zistilo, že pre ľudí popíjajúcich kávu a zároveň nefajčiarov je o 36 percent menšia pravdepodobnosť, že sa uchýlia k samovražde. Dôvodom je zvýšená produkcia neurotransmiterov v mozgu, čo má antidepresívny účinok.

Neexistuje žiadne presné odporúčanie, koľko šálok kávy denne by ste si mali pre tieto pozitívne účinky dopriať. No popíjanie 3-5 šálok denne sa v tejto štúdii ukázalo ako vhodné.


Prečítajte si aj tento článok:

Kofeín - zdravý alebo škodlivý pre naše zdravie?