Mam sancu na studium?

Príspevok v téme: Mam sancu na studium?
didus_didus

Zdravím,potrebujem poradiť aku velku mam sancu dostat sa na lekarsku fakultu ak nemam gymnazium.Mam pedagogicku akademiu,viem nieje to to prave ale chcem sa opytat ci ma aj niekto iny skusenost s prijatim nie zrovna z gymnazia.Na medinu chcem ist aj keby som mala krvave slzy ronit.Pozicala som si knihy bioly a chemie aj skripta a papiere ktore ponukaju skoly.Cele leto som ochotna stravit za knihami.Verim ze neexistuju ziadne hranice anieje nic co by sa nedalo prekonat.Mam len jednu sancu a chcem ju vyuzit.

didus.didus

ja chcem ist na UK do BA,je to určite najbližšie čo je možné a potom by som si rada dala prihlasku do brna.Velmi pekne dakujem za rady,je tazke vybrat sa nejakym smerom,ked nevies co ako sa ucit aby si excelovala.Nemam nikoho v rodine kto by si presiel medicinou ani ziadneho znameho,je super ze sa mozem spolahnut na niekoho koho vlastne nepoznam ale verim mu lebo bol v takej istej situacii ako ja.viem je t tazke,latka kazdym rokom narasta a byt v best 300-ke spomedzi 3000 ludi je viac nemozne nez realne.dakujem velmi si mi pomohla

Nela41

Neviem na aku skolu chces ist, teda do akeho mesta, ale spisem ti este par rad na ktore som prisla pocas mojej pripravy. Ta prva, ktorá bola pre mna jedna z najdolezitejsich je nehovor moc o tom. Ked prides do stvrtaku (teda ak si uz neni po skole) vsetci sa ta budu pytat kam chces ist a ake mas plany, radsej sa vyhybaj odpovedi, lebo najma Slovaci su velmi neprajni ludia a budu sa na teba pozerat ako na blazna a este okrem toho za chrbtom sa ti budu aj smiat. Povedz to len ludom ktorim veris.
Dalej teraz su prazdniny, odporucam ti ucit sa teraz co najviac to da. Ja som sa skoro cele letne prazdniny od knih ani nepohla. Pisala si, ze prvy rocnik si chodila na gymko, to je podla mna uplne super, pretoze pre mna osobne bolo prvy rocnik naucit sa najnarocnejsie a dost nezazivne.. pre teba to v tomto bude lepsie, staci ti to zopakovat a ides dalej. Uc sa z tych malych gymnazianych knih chemia od slovenskeho pedagogickeho nakladatelstva (-odkaz odstránený-)
a bilogiu z gymnazialnych knih -odkaz odstránený- z tohto obrazka 1-5 a este si zozen 6ku. 1,5,6 a su najdolezitejsie, pretoze z nich bude najviac otazok na prijimackach a treba si naucene informacie uchovat aj pre studium. O chemii plati to ze anorganiku netreba vobec, organiku treba, ale organika je lahka takze si nemyslim ze toto by ti robilo taky problem, vazne je super, ze ten prvak mas absolvovany.

Pokial chces ist do BA alebo do KE kde sú vydávané testovnice nemusis sa ucivo venovat tak dopodrobna, len aby si mala prehlad o tom co a ako sa robi a preco to tak je, presne cisla, konstanty a ine veci sa uz naucis priamo z testovnic, co sa tyka biologie urcite si zozen aspon tu 1ku,5ku a 6ku. 1ka mas bunku ta je velmi dolezita 5ka je genetika co musis vediet pocitat aj priklady takze na to ti testovnice absolutne nepostacia a 6ka je ludske telo to je velmi zaujimave a uci sa to samo. tie ostatné knihy su rastliny a zivocichy to ti staci naucit sa z testovnic, dalej to aj tak nebude treba. Co sa tyka prikladv z chemie tie trenuj, trenuj, trenuj.. hladaj si na nete rozne zadania a pocitaj do zblbnutia. Niektori tvrdia ze priklady ani netreba pocitat, ale never tomu. Kazdy bod ta moze posunut nad hranicu na to nezabudaj. Na nic sa proste nevykasli.
Inak mne v chemii na doplnenie veci, ktorym som nechapala velmi pomahali knihy z kniznice a to zmaturuj z chemie (ta mi pomohla asi najviac, lebo je pisana jednoduchym sposobom a ked nieco bolo komplikovane vysvetlene v ucebnici tak mi to docvaklo vdaka knihe) no a strasne vela knih som mala doma.. chémia, chémia pre maturantov, maturita z chémie, stredoškolská chémia.. V kazdej knihe som nasla nieco, co mi pomohlo.. takze urcite sa vyber do kniznice ak si nebudes vediet dat rady a pozicaj si nejake materialy.
Pokial by si chcela ist k nam do MT tak tu sa testovnice nevydavaju bohuzial. Treba vediet knihy o ktorych som pisala vyssie od predu aj od zadu a este raz :D Otazky vedia byt strasne zakerne, najma v biologii sa vela ludi okasle, lebo si mysli ze im staci co vedia z gymka ale nie je to pravda. Do MT sa treba ucit celych 6 knih kazde jedno pismenko ktore v knihe je, nezabudat na poznamky pisane kurvizou a na OBRAZKY! Bolo tam vela otazok co sa kde nachadza a co kde nepatri a popritom v knihe to nebolo ani vobec spomenute len to bolo na obrazku.. Je to tazsie, netvrdim ze nie, ale zase som rada, ze som na tejto skole lebo MT je jednoznacne najkvalitnejsia medicina na Slovensku a oplati sa to.
Je tu toho vela popisaneho snad sa v tom nestratis, ale ked som sla ja do toho velmi mi chybalo nejake usmernenie co sa mam ucit a kolko sa toho mam ucit a ako to bude. Hadam ti to aspon trochu pomoze. A este raz pripominam, ze na nic sa nevykasli. Kazdy jeden bod je cenny viac ako si dokazes predstavit. Najma tento rok som si pozerala vysledky prijimacok a dost sa dvihala hranica, neviem ci boli take lahke prijimacky alebo mudri ziaci, no bol to ozaj boj a ak chces byt medik nestaci tie prijimacky spravit, lebo to nie je take tazke, ale treba ich spravit vyborne, aby si bola naj z tych 3000 co sa hlasi.

didus.didus

dakujem vam velmi pekne za podporu:)snažím sa a robím čo možem a zatial som to ani raz nezdala a verím,aspon dufam ze to dam.Nela41 mna moj priatel aj rodina tiez velmi podpuruju bez nich by som sa na to asi nedala.nela41,nn velmi vam dakujem ze ste mi zvysili motivaciu a zdvihli sebavedomie ktore mi s tych niektorych "premudrelych" gymnazistov kleslo.velka vdaka baby,prajem vam vela uspechov na vasej ceste:)

nn

ja poznam dokonca studentku zubneho lekarstva (kde je vyssia latka na prijimackach ako na vseobecnom), ktora chodila na obchodnu. takze urcite sa to da. ide len o tvoju volnu a chut sa ucit. drzim palce :)

Nela41

Ahoj, ja som na medicine z obchodnej akademie. Nie je to med lízať, bolo to tazke a myslela som si ze to nezvladnem, moja druha volba bolo osetrovatelstvo a myslela som si, ze na 90% som neprijata aj ked som uz vedela kolko mam bodov.
Na prijimackach najma u nas v MT boli velmi neprijemni ludia, ktori vkuse zazerali a vychvalovali sa kde vsade boli a co vedia. Vkuse tam rozpravali na ake dobre gymnazia chodili a ze boli na takej a takej olympiade a ja som tam len stala ako taky mimon a radsej nic nehovorila. Mala som chut sa rozplakat a utiect.
Cely rok pred tym som sa ucila a miestami (ked som niecomu nevedela prist na klb) som si povedala kaslem na to, budem sestricka a nejdem sa tym viacej zaoberat. Vzdala som to najmenej 5 krat, no s pomocou mojho priatela som to nakoniec dotiahla do konca a mam uz prvy rocnik mediciny za sebou. Pisem to preto, lebo to mozno stretne aj teba. Je to velmi tazke na nervy a najma ked pridu maturity a neskutocny stres zo vsetkeho. No ver mi da sa to.
Mimochodom ti, co sa na prijimackach vychvalovali najviac sa na medicinu k nam nedostali, a v triede mam vacsinu spoluziakov ktori maju skoly s inym zameranim (SOS, ludia ktori sa cele 4 roky na strednej pripravovali napriklad na pravo a pre medicinu sa rozhodli na poslednu chvilu, ludia co maju bakalarov z ekonomicky odborov..) je tam malo ludi co vedeli hned od zaciatku, ze chcu ist na medicinu. Takze drzim palce a verim, ze to zvladnes :)

didus_

dakujem za odpoved:)viem ze konkurencia je velka,som z Trnavy a tie kurzy si určite pozriem jedine s coho mam rešpekt je chemia verim tomu ze to nebude jednoduche ale bude to stat za to..

buuuuubi

a co sa tyka tvojej otazky... je jedno aku mas strednu, tam beru ludi aj z tramtarie aj stvorkarov...ide len o to napisat test

buuuuubi

ja som tento rok robila skusky na medinu..pred tyzdnom..v chemii su strasne priklady, ktore sa treba naucit pocitat, je tam kopu konstant ktore treba vediet naspamat a otazky davaju aj ine ako z testovnic... zaradovanie nie je po slovensky, ale po latinsky a to su len hlupe prijmacky!! nad tym treba velmi dlho sediet lebo konkurencia je velka..

rafka12

si myslím že keď sa riadne naučíš na prijímačky tak to môže vyjsť, ale rada by som ťa upozornila, čo mi spolužiaci vraveli, že tento rok sa myslím do martina hlásilo dákych 2500 ľudí a kdesi do česka 4000, z toho berú dákych 300, tak očakávaj riadny náprask. odporúčam ti také kurzy, kde by si si precvičila tie vstupné testy, neviem odkiaľ si, ale vo včších mestách sa organizujú.

didus_didus

prvý rok som aj ja chodila na gympel,prestupila som lebo matika bola zabijak ale aj ja si myslim ze je jedno aka skola ale zalezi na vedomostiach,mozno preto taky respekt lebo ucivo je rozsiahlejšie nez inde