Až prehnaná citlivosť

Príspevok v téme: Až prehnaná citlivosť
tiktak

Dobry vecer priatelia...v podstate priatelia...lebo sem pisem uz po viaceri krat.Stale ma zoziera moja veliká citlivost a premyslanie.Neskutocne stale premyslam...boze to uz nieje ani normalne.Vsetko si berem osobne...ak sa nieco stane mam to v hlave este pekne dlhu dobu.Chcem na sebe popracovat...a mat vela veci uchom dnu ,ale hned von.Skusala som aj meditovat...ale stale sa v mojom okoli nieco deje...a ja to ada uz nezvladam.Neviete o nejakych clankoch o asertivite ?Nejaku knihu na tuto temu?ako si blbe reci nevsimat...??? :/ dakujem vam

Delete

S každým darom, ktorý dostane človek do vienka či získanou vlastnosťou sa musí človek naučiť pracovať.

Citlivosť, schopnosť empatie je darom a ak niekomu tento dar zničí život alebo potrebuje niekoho nato, aby také niečo dokázal utlmiť tak sa nič nenaučil.

Je to obrovský dar a ja som nesmierne vďačný, že takýto ľudia existujú :)

kangae

Ja som mala podobný problém a vzala som to z opačného konca. Teraz si myslím, že je dôležité problém pochopiť. Už si sa zrejme spýtala sama seba, prečo toľko premýšľaš a prečo si taká citlivá. Napríklad väčšina problémov pramení v detstve. Ja som ten svoj definovala a tak som to pochopila. Človek vníma realitu podľa svojich skúsenosí. Keďže som v detstve nemala dobrú skúsenosť, hodnotila som tak aj všetky ostatné. Pomaly som potom na nich mohla pracovať a vnímať ich inak ako doteraz. Ďalej som sa naučila chápať druhých. Prečo, z akého dôvodu sa ku mne niekto správa istým spôsobom. To tiež zmení vnímanie situácie.
Čo sa týka premýšľania, je podľa mňa dôležité nad čím premýšľaš. Ak sú to problémy a negatívne veci, je to ako príbeh s pohárom ktorý držíš v ruke. Čím dlhšie ho držíš, nezmení sa jeho hmotnosť ale ruka ťa bude bolieť čoraz viac. Takže problém v tvojej mysli len narastá. Napríklad keď začneš veľa premýšľať nad hlúposťami, skús sa zastaviť a pozrieť von oknom (ako je krásne), zamerať sa na nejaký predmet a vnímať len to čo je hmatatelné (ceruzka-má červenú farbu, vyrobená z dreva...)
So všetkým mi pomohli správne rozhovori so správnymi ľuďmi, knihy články a aj filmy.

Marsmeloun

psycholog a makať na relaxacii ... začať aktívne športovať aby "mohool mozog trocha vypnúť " , čaj z medovky, a blbé reči si začneš navšímať tak - že si ich nebudeš všímať predsa :D .... s týmito vecami maju problém ludia s nízkych sebavedomím ( všetko si moc beru , dotýkaju sa ich veci , atd , ... ) tak by bolo dobre možno zostiť príčinu :) či už od detstva ste boli uzkostlivé dieťa ?

jajaa

že precitlivenosť darom...skôr smer odborník - psychológ a prípadne psychiater.mne tie stavy zničili život...

Agnezia

Ahoj, mam pocit, ze zazivam podobne stavy. Mozno by nam pomohlo sa vzajomne podporit. Ked sa mne/tebe prihodi nieco banalne, spojime sa, jedna druhej popiseme situaciu a posnazime sa podporit. Neviem, ci to bude fungovat. Ale ked som sa v minulosti snazila najst podporu u normalnych ludi z okolia, nevedela som ich slova brat vazne. Daj vediet, ci mas zaujem. Ak ano, napisem email.

tiktak

Mas pravdu,ze dnes je to vzacne,nevravim,ze chcem ostat ako skala ale vediet to krotit.Na mne to hned vsetci vidia...som zranitelna hned.Proste asertivne ale zdravo...nie byt naj vo vsetkom.Dakujem za rady...pozriem to.

Delete

A nepremýšľala si nad tým, že citlivosť môže byť darom?

V tomto prehnitom a necitlivom(asertívnom) svete???

mascha

čo sa kníh týka okrem kníhkupectva môžeš pozrieť aj v knižnici,ale napr. v knihe Liečenie korením by na tvoju premýšľavosť pomohol zeler a na zvýšenú citlivosť a ovplyvniteľnosť galgán