Hyperprecitlivenosť...už mi to lezie na nervy

Príspevok v téme: Hyperprecitlivenosť...už mi to lezie na nervy
HSP

Ahojte. Cítim sa byť iná ako zvyšok ľudí od malička, hľadala som všelijaké diagnózy ale ani depresia, ani maniodepresia ani sociálna fóbia na mňa nesedeli úplne. Ani sama neviem či som extrovert alebo introvert, pretože všetko záleží od toho, ako sa cítim, aká je naokolo atmosféra, do akej miery sú mi ľudia s ktorými momentálne trávim čas sympatickí a pod.

Potom som objavila články o HSP (highly sensitive person), tu je niečo v češtine ganjabos.wix.com ..

Skoro všetko sedí na mňa...Keď som šťastná, tak som štastná až tak, že to niekedy nie je príjemný pocit, nedokážem sa na nič iné sústrediť, taktiež smútok, aj keď kvôli banalitám ( aj keď si poviem, že je iracionálne nad niečím takým smútiť, nefunguje to) prežívam strašne intenzívne.. Neviem ovládať svoje emócie, ľahko sa rozplačem, kedysi som sa nedokázala s nikým ani pohádať, pretože som začala revať ako malé decko. Ak sa ľudia okolo mňa cítia zle, hneď sa to prenáša na mňa. Veľa vecí si beriem osobne AJ KEĎ VIEM, že nie sú pravdivé, ale raní ma ak si niekto myslí neičo zlé.

Pritom so sebavedomím problém nemám, nemyslím si, že sa podceňujem, že nepoznám svoje kvality a pod. Len na všetko reagujem oveľa viac ako väčšina ľudí...

Taktiež rada trávim čas aj s inými ľuďmi, vyhľadávam ich, mám rada zábavu ale málokto mi skutočne \"sadne\".

Už ma fakt nebaví meniť emócie tak intezívne počas celého týždňa, strašne ma to vyčerpáva, nedokážem vždy popritom vykonávať aj svoje povinnosti, prekonávam sa ale je strašne nepríjemné.

Nájde sa niekto s rovnakým \"problémom\", možno si budeme vedieť pomôcť navzájom alebo aspoň budeme vedieť, že v tom nie sme sami :)

Kycera

Aj ja vám tu troškou prispejem do mlyna. Hypersenzitivita sa obyčajne prenáša z niektorého rodiča, najviac to postihuje ženské pokolenie. Takíto ľudia dokážu vnímať veci medzi zemou a nebom, vykladať sny, odhadnúť človeka na prvýkrát a je jedno, či ho vidia alebo si s ním píšu, sú empatický, majú vynikajúcu intuíciu, zvyčajne sú to introverti,...
Má to však aj svoje nevýhody. Sú vnímaví nielen na ľudí, situácie, ale aj na jedlo. Často trpia rôznymi alergiami.

lily27272

Ľudia, som taká rada, že som vás našla. Myslím že k vám tiež patrím. Som extrémne vnímavá, až sa občas bojím či to nie je paranoja. Odmalička som taká... a zároveň aj veľký idealista. S ľuďmi je to pre nás náročné, lebo málokto nás pochopí...a každý človek predsa potrebuje pochopenie. Postupom času sa učím žiť v drsnom svete a konfrontovať sa aj s nepríjemnými ľuďmi... Ozvite sa mi na mail. Veľmi sa poteším ak si budem môcť popísať :)

Moireal

Tak aj ja sa sem radim. Na jednej strane je fajn, ze viem docenit veci, ktore ini nie tak ako napriklad prirodu, momenty, hudbu, na druhej strane je to tazke s ludmi. Niet sa co cudovat, ze sme vacsinou introverti. Vacsina ludi nam proste nerozumie...Na TED talk som inak videla krasne video na temu introverti.

Mesačný princ

Ja by som názov témy skôr nazval vnímavosť :)

A je to fajn, nechcel by som byť iný ....aj keď je to dosť často na guľku, tak svojim spôsobom je to neskutočný dar.

V tomto svete nedocenený....

Natali1122

Nie si sama, moj pripad sa v 90% zhoduje. Nuz, mame to obcas tazke :) Ja ked vidim spravanie niektorych ludi, mam chut odist na inu planetu, lebo mam pocit ze sem nepatrim.

Maoam

pre HSP existuje viacero kriterii a dolezite je, ze musia trvat od raneho detstva kontinualne, vela info najdes v cudzich jazykoch, AJ, NJ a dalsie vratane celych publikacii

redka

napadlo mi, ci to nema suvis s hormonmi.. ale ked to mas od malicka... tak neviem.... ale pre istotu si ich nechaj skontrolovat... mozno si aj zapisuj vecer aky si mala den... mozno zistis ze je to nejake cyklicke a je to fakt kvoli zmenam v hladinach hormonov.. tazko povedat.... niekedy aj to co zjeme moze takto vplyvat na nase nalady...