Amputácia nohy pri cukrovke-čo ďalej???

rivierkaaaa

to ze ma po amputacii hladinu glc taku vysoku je normalne, pretoze operacia znamena pre organizmus stres a je to teda normalna reakcia, hladina sa mu casom upravi. co sa tyka prognozy do dalsieho zivota taj to je individualne, niektorym ludom sa stav uz nezhorsuje, niektotym bohuzial ano...uz to ze mu tu nohu amputovali poukazuje na to, ze tvoj stryko ma zrejme pokrocilu formu cukrovky s rozvinutou mikroangiopatiou, kedy su hlavne male koncove cievy zhrubnute a ziviny a kyslik cez stenu len velmi tazko prechadzaju k bunkam, preto tkanivo postupne odumiera a takisto diabet. polyneuropatiu, cize necitlivost, tiez sposobenu vysokou glukozou, ktora nici aj nervy, preto je velmi lahke poranit sa, bez toho, aby si to pacient vobec vsimol.
co je u cukrovkarov blbe je to, ze kvoli glukoze sa im velmi zle hoja rany, pretoze "sladke prostredie" je vynikajucim miestom pre mnozenie bakterii a tento problem castokrat vedie k dalsim amputaciam...

Peto T

Sofinka77, napíšem to aj sem, možno tu bude nejaká odbornejšia odozva.

Cukrovkári potrebujú najmä pohyb. Je tu však ešte jedna "alternatívna" teória, ktorú sformulovali lekári. Možnože cukrovkárom pomôže, aj keď oficiálne je to len "experimentálna liečba".

Cievne komplikácie diabetes môžu byť spôsobené lokálnym nedostatkom vitamínu C v tkanivách. Ako vieme, cukrovka znamená vysokú hladinu glukózy v krvi. Bunky prijímajú glukózu pomocou GLUT transportov. Lenže tie isté transporty slúžia aj pre vitamín C, takže je tu určitá konkurencia. U zdravých ľudí to nevadí, ale u diabetikov je hladina glukózy vysoká a glukóza takmer úplne odstaví vitamín C od transportov, takže bunka trpí nedostatkom. Nedostatok vitamínu C v cievnych stenách znamená časom katastrofu a vedie k amputáciám.

Tento stav sa dá napraviť zvýšením koncentrácie vitamínu C. Má to ďalšie výhody. Vitamín C je aktivátorom inzulínu, takže pri dostatočne vysokých dávkach môže znížiť jeho spotrebu. U ľahších prípadov cukrovky to môže znamenať aj úplné vysadenie injekcií. Spomedzi diabetických pacientov Dr.Klennera, až 60% sa udržalo čisto pomocou diéty a 10 gramov vitamínu C denne. Samozrejme, potrebná dávka u konkrétneho človeka môže byť vyššia i nižšia.

Vitamín C pomáha hojeniu, pri týchto dávkach môže priblížiť hojenie zdravým ľuďom. Ak cukrovka ešte nezničila všetky B-bunky, vitamín C ako antioxidant môže spomaliť ich úbytok.

Takéto dávky môžu byť nevhodné pri poruchách obličiek, metabolizmu železa a medi a deficite G6PD.

Užíva sa na viackrát denne, zvyčajne s jedlami, a treba veľa piť.

Pozrite kapitolu Diabetes, a tiež Vedľajšie účinky.
rizikaockovania.sk