Strie

Strie sú biele alebo červenofialové prúžky na koži, ktoré vznikajú na miestach, kde sa pokožka rýchlo roztiahne. Ich vznik však môže byť vyvolaný i hormonálnymi zmenami v tele človeka.
Zdroj: Shutterstock.com

Príčiny vzniku strií

Strie vznikajú v dôsledku rýchleho naťahovania kože a hormonálnych zmien. Vplyvom hormónov (kortikosteroidy, progesterón) koža stráca elasticitu, jej povrchové vrstvy sa stávajú tenšími. Vo vnútri vznikajú trhlinky a poškodené tkanivo sa nahradí spojivom. V spojive sú cievy, ktoré spôsobujú červené alebo modré sfarbenie strií. Po čase sa cievy zahĺbia a strie blednú. Strie sú tvorené spojivovým tkanivom, ktoré neobsahuje pigmentové bunky. Preto zostávajú biele aj po opaľovaní.

Prečítajte si: Celulitída

Kedy vznikajú strie?

  • Počas tehotenstva.
  • V puberte.
  • Pri náhlom zvýšení hmotnosti tela.
  • Pri niektorých endokrinných ochoreniach napr. Cushingov syndróm.
  • Pri dlhodobom užívaní kortikosteroidov celkovom aj lokálnom.

Kde vznikajú najčastejšie strie?

  • U tehotných žien na bruchu, panve, prsníkoch.
  • V puberte na bruchu, panve, okolo pása, na prsníkoch.
  • Pri dlhodobom užívaní kortikosteroidov a pri Cushingovom syndróme sa strie môžu objaviť na celom tele, aj na tvári. Postihujú väčšiu oblasť, sú dlhšie a širšie.
  • Samotné strie neohrozujú zdravie človeka. Ale ak sa objavia mimo tehotenstva, sú sprevádzané zvýšeným tlakom krvi, priberaním na trupe, hyrzuitizmom, navštívte lekára.

Prevencia strií

Striám môžeme predchádzať používaním krémov určených na tento problém. Tieto prípravky obsahujú výťažky z rastlín, kolagén, elastín, ktoré spevňujú kožu. Pomôcť si môžeme aj z domácej lekárne – olivovým olejom natierame miesta, kde predpokladáme vznik strií.

Liečba strií

V liečbe sa využíva kyselina trichlóroctová ako osvedčená pílingová látka spolu s laserom. Úspech má aj liečba retinoidmi. Úplne odstrániť strie bez chirurgického zásahu je asi nemožné. Pri abdominoplastike sa odstraňuje natiahnutá koža spolu so striami. Avšak pri rozsiahlejšom postihnutí kože sa všetky strie odstrániť nedajú.


Prečítajte si aj: Celulitída


pe84

Pokožku treba pravidelne natierať nejakým kvalitným krémom, aby bola vyživená, hydratovaná a aby bola dosť pružná a nepraskala, odporúčam Bepanthen proti striám, má super zloženie, je cenovo dostupný, nie je mastný, dobre sa vstrebáva a hlavne - účinkuje a už žiadne strie :)

maricenka123

aj mne pomaha bepanthen proti striam:). vidim, ze aj inym funguje:). strie naozaj menej vidiet. samozrejme aj pohyb je velmi dolezity. koza, ktora sa "nehybe" v dosledku nedostatku pohybu, je omnoho nachylnejsia na vznik strie...

farmacka

ano dolezita je hydratacia. kvalitny lanok, nakolko ho viem ako clovek z fahu zhodnotit. bepanthen, Elasti-Q a ine pripravky su velmi dobre pri pravidelnom pouzivani