Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia (HIT) je pomerne novým pojmom. Často si ju zamieňajú s alergiou. Aj keď má HIT s alergiou veľa spoločných znakov, ich pôvod je celkom odlišný.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Alergia znamená precitlivenosť (neprimeraná reakcia imunitného systému na bežné látky, na ktoré nealergický organizmus nereaguje)  sprostredkovanú imunitným systémom (IS).

Nie všetko, čo sa za alergiu považuje, je alergia. Mnohé problémy patria do oblasti intolerancie (precitlivelosť nemajúca ako podklad imunologický mechanizmus, ale je spôsobená napr. nedostatočnou funkciou alebo tvorbou konkrétneho enzýmu). Spoločným znakom alergie a intolerancie sú účinky histamínu na organizmus.

Histamín

Histamín je látka patriaca do skupiny tzv. biogénnych amínov (degradačné produkty metabolizmu živočíšneho a rastlinného pôvodu). Bol objavený začiatkom 20. storočia. Pre život človeka je nevyhnutný a spolu s inými biogénnymi amínmi sa uplatňuje v procese prenosu signálov (tzv. mediátory). Histamín je najviac známy vďaka alergickej reakcii, ale jeho hlavnou funkciou je účasť na normálnych ochranných a regulačných reakciách. V spolupráci s inými látkami podporuje vylučovanie hlienov, riadi delenie a rozmnožovanie buniek. Pôsobí na hladké svaly ciev, drobných kapilár, črevá, srdcový sval, maternicu, priedušky a nervové zakončenia.

Všetky účinky histamínu majú dôležitú fyziologickú úlohu (sú normálne), ale pri jeho nadmernom vyplavení vznikajú chorobné prejavy. V organizme je histamín „skladovaný“ v špeciálnom type bielych krviniek tzv. mastocytoch (v menšom množstve je aj v krvných doštičkách, črevných a nervových bunkách). Vplyvom rôznych prirodzených aj chorobných procesoch je z nich vyplavovaný. V prípade masívneho vyplavenia spôsobuje chorobné prejavy.

Pri alergickej reakcii dochádza k rýchlemu rozpadu množstva mastocytov a histamín sa uvoľní do tela vo veľkom množstve. K jeho vyplaveniu môže dôjsť aj neimunologickou cestou (nie následkom zapojenia sa imunitných mechanizmov, t.j. reakcie alergénu so špecifickými IgE protilátkami).

Histamínová intolerancia (HIT) je stav, keď histamínové prejavy vznikajú následkom nepomeru medzi prísunom histamínu a schopnosťou odbúrať ho. Nerovnováha môže byť spôsobená:

  • zvýšeným obsahom histamínu v potrave
  • prísunom uvoľňovačov histamínu v potrave
  • prísunom látok obsahujúcich enzým rozkladajúci histamín (diaminooxidáza –  DAO)
  • nadmerné vyplavenie telu vlastného histamínu z mastocytov

Prejavy HIT

1. Rýchlo nastupujúce (do niekoľkých minút až 1 hod)
  • koža (svrbenie, začervenanie, žihľavka, opuchy)
  • zažívací trakt (kŕče, nadúvanie, hnačka, pálenie záhy)
  • ústa, horné cesty dýchacie (svrbenie, opuch pier a jazyka, Eustachovej trubice - spojka medzi uchom a hrdlom, hlasiviek)
  • dolné cesty dýchacie (kašeľ, dychová tieseň, sipivé-pískavé dýchanie - astma)
  • srdcovo cievny systém (zmeny krvného tlaku, búšenie srdca, poruchy rytmu, závrat až strata vedomia)
2. Chronické prejavy
  • chronická neprimeraná únava
  • bolestivá menštruácia
  • nervozita, nespavosť
  • úzkosť, panická porucha, depresia

Zdroj foto: Shutterstock.com

Diagnostika HIT

Patrí do rúk špecialistu, pretože alergia a HIT sa navzájom nevylučujú (niekto môže trpieť obidvomi). Vyšetrenie pozostáva z:

  1. anamnéza (rozbor zdravotných problémov od narodenia po súčasnosť)
  2. fyzické vyšetrenie (stav pokožky, dýchanie, hlava, hrudník, brucho)
  3. laboratórna diagnostika (krvný obraz, biochemické parametre, špecifický test – zistenie aktivity enzýmu rozkladajúceho histamín – DAO)
  4. alergologická diagnostika (kožné alergén. testy, stanovenie špecifických IgE protilátok)

V prípade nejednoznačného výsledku je vhodné vyšetrenie s odstupom času zopakovať. Je žiadúce urobiť aj tzv. eliminačno-expozičný a terapeutický test (najprv vylúčiť - eliminovať potraviny so zvýšeným množstvom histamínu, pri zmiernení alebo vymiznutí prejavov postupne zaraďovať vynechané potraviny a sledovať, či sa nevyskytnú ťažkosti).

Terapeutický test môže diagnózu HIT potvrdiť – podanie prípravku s prítomnou diaminooxidázou (DAO) počas doby, keď pacient konzumuje potraviny bohaté na histamín.

Diferenciálna diagnostika

Kožné prejavy - svrbenie, žihľavka, začervenanie, opuchy so súčasnými prejavmi nádchy a astmy - vylúčiť alergický pôvod

Zažívacie ťažkosti - zvážiť inú potravinovú intoleranciu (laktózová, fruktózová, gluténová), zápalové črevné ochorenie (Crohnova choroba ai.), syndróm dráždivého čreva

Bolesti hlavy - vylúčiť migrénu neurologického pôvodu

Potraviny obsahujúce histamín

  1. Všetky fermentované potraviny (zrejúce syry, údeniny, kvasená kapusta, pivo, víno, sekt)
  2. Potraviny rastlinného pôvodu (ananás, banány, citrusy, jahody, papája, kiwi, orechy, oriešky, strukoviny, koreniny, kakao - čokoláda, alkohol)
  3. Potraviny živočíšneho pôvodu (ryby, kôrovce, bravčové mäso, vaječný bielok)
  4. Baktérie a kvasinky prispievajúce k tvorbe histamínu (čerstvé, málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto)

V potrave je určitý obsah histamínu normálny a jeho množstvo je v rôznych druhoch potravín rôzne (aj v tom istom druhu je jeho obsah kolísavý – v čerstvých je histamínu menej, s dĺžkou skladovania jeho množstvo narastá).

Prahová hodnota, pri ktorej sa u ľudí s HIT začínajú objavovať prejavy, je obsah histamínu 1mg/kg jedla.

Na rozdiel od alergie, kde reakciu spúšťajú aj minimálne (stopové) množstvá látky, pri HIT záleží aj na kvante požitej potravy.

Pridávaním konzervačných (stabilizačných) látok, farbív a zvýrazňovačov chutí  do potravín narastá ich schopnosť spôsobiť zvýšené uvoľňovanie alebo spomalené odbúravanie histamínu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako predísť prejavom HIT

Zvládnuť sa to dá nízkohistamínovou diétou. HIT život neskracuje, len ho veľmi obmedzuje. Dôležité je vylúčiť zo stravy jedlá, pochutiny a nápoje, po ktorých, človek trpiaci HIT pociťuje ťažkosti.

Ak po diéte nastane výrazné zlepšenie, môže postupne zaraďovať „zakázané“ potraviny (vždy len po jednej a v malom množstve – najlepšie spolu s prípravkom obsahujúcim diaminooxidázu) do jedálnička.

Konzumovať vždy len čerstvé potraviny. Je potrebné sa vyvarovať prihrievaným jedlám.

Liečba

Keďže sa histamín zo stravy úplne vylúčiť nedá (je súčasťou všetkého živého), ani prísne dodržiavaná diéta nie vždy stačí na ústup všetkých problémov. Farmakologickou pomocou pre trpiacich HIT je chýbajúci enzým  diamínooxidáza (DAO) vo forme kapsulí (výživový doplnok Daosin).

Pri vážnych a každodenných prejavoch HIT je okrem diéty a Daosinu potrebné užívať tzv. antihistaminiká (bránia väzbe histamínu na receptory a tým znižujú jeho nepríjemné účinky).

U niektorých je nutné pridať liek na báze kromoglykátu (bráni uvoľneniu histamínu z mastocytov).

U každého pacienta s HIT je žiadúce urobiť analýzu užívaných liekov – mnohé fungujú ako uvoľňovače histamínu, iné navodia dočasnú nefunkčnosť enzýmu DAO, niektoré blokujú účinky vitamínu B6 (potrebný pre aktivitu DAO).

Každý človek s podozrením na HIT, by mal problémy riešiť iba v spolupráci s lekárom. Len tak môže predísť chybnej diagnostike a nevhodným opatreniam.

Literatúra:

Hrubiško, M.:  Histamínová intolerancia – známa neznáma,  Bratislava, 2011