Halitóza

Halitóza je definovaná ako zápach z úst. Zápach z úst je zdravotný stav charakterizovaný zlým dychom. Identifikácia príčin zlého dychu často býva prvým krokom k liečbe a spôsobu ako tomuto stavu predísť.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo môže byť príčinou „zlého dychu“?

Môže byť mnoho príčin zápachu z úst, ktoré môžu byť tiež aj zdrojom baktérií v ústach.

Možné príčiny zápachu z úst:

  • určité aromatické potraviny - niektoré potraviny do značnej miery ovplyvňujú váš dych. Druhy, ako je cesnak, cibuľa a ďalšie potraviny, sú absorbované do krvného riečišťa a potom do pľúc, neskôr sa vylučujú do vzduchu, ktorý vydychujeme. Dovtedy, kým  sa jedlo neodstráni z tela, potrvá zápach z úst.

  • zlá ústna starostlivosť – bez dôsledného čistenia zubov vrátane používania medzizubných pomôcok, kedy jedlo zostáva v okolí zubov a je živnou pôdou pre baktérie, ktoré tiež môžu byť príčinou zápachu z úst. Môže to byť príčinou zápalu ďasien, čo spôsobuje nepríjemný zápach a chuť v ústach.

  • nesprávne čistenie zubnej protézy - miesta, ktoré nie sú správne čistené môžu byť miestom zhlukovania baktérii a zbytky jedla tiež môžu spôsobovať zápach z úst.

  • parodontitída – zápal celého závesného aparátu zubov. Jedným z hlavných príznakov tohto ochorenia je silne zapáchajúci dych a nepríjemná chuť v ústach. Tento stav si vyžaduje okamžitú profesionálnu starostlivosť dentálnej hygieničky a zubného lekára.

  • xerostómia - sucho v ústach, veľkou mierou prispieva k zápachu z úst. Pri tomto probléme je charakteristický výrazný pokles produkcie slín, nie je možné samoočisťovanie, povlak a zbytky potravy zostávajú na povrchu zuba. Xerostómia môže byť spôsobená niektorými liekmi, poškodením slinnej žľazy alebo nepretržitým dýchaním ústami, namiesto nosa.

  • tabakové výrobky ako sú cigarety, cigary, tabak do fajky, žuvací tabak(snus) môžu spôsobiť škvrny na zuboch a ohrozovať organizmus, ale tiež prispievajú k zlému dychu. U fajčiarov je tiež zvýšené riziko vzniku parodontitídy, straty chuti, riziko dráždenia tkanív.

  • zdravotný stav- zápach z úst môže byť indikátorom, alebo príznakom niektorého z ochorení. Treba to posudzovať individuálne a v prípade prítomného ochorenia sa poradiť s ošetrujúcim lekárom. Jedná sa o infekcie dýchacích ciest, nosovej sliznice, chronickú bronchitídu, zápaly prínosových dutín s výtokom, cukrovka, poruchy tráviaceho traktu, pečene alebo obličiek.

Iné choroby môžete predpokladať napríklad i z tváre:

Diagnostika chorôb z tváre

Liečba halitózy

Liečba môže byť podmienená:

  • ústnym zdravím
  • príčinou alebo pôvodom stavu
  • rozsahom stavu
  • toleranciou pre konkrétne lieky, postupy alebo liečbu
  • vašim názorom a preferenciami

Na potlačenie prejavu zápachu z úst sa odporúčajú rôzne ústne vody a zubné pasty, žuvačky, ktoré potláčajú zápach z úst, ale vždy treba odstraňovať príčinu! Liečba závisí predovšetkým od príčiny tohto stavu.

Ak je príčinou nesprávna starostlivosť o ústne zdravie, dentálna hygienička pomôže s výberom správnych pomôcok a prípravkov na ústnu hygienu. Demonštruje na modeli aj v ústach ich správne používanie s dôrazom na odstraňovanie povlaku zo všetkých zubných plôch.

Pri zápalovom ochorení ďasien dentálna hygienička odstráni zubný kameň a povlaky, liečbu konzultuje so zubným lekárom, prípadne špecialistom parodontológom. Opakovane je kladený dôraz na správne vykonávanie ústnej hygieny a pravidelné čistenie medzizubných priestorov, odstraňovanie povlaku, ako najčastejšiu príčinu zápalového ochorenia ďasien.

Ak sa hromadí povlak okolo výplní, ktoré nie sú vyleštené alebo previsujú, alebo nedoliehajú korunkové uzávery protetických prác, tiež nánosy zubného kameňa, môžu zachytávať povlak, ale aj znemožňovať jeho odstraňovanie pri vykonávaní ústnej hygieny. Váš zubný lekár najskôr odstráni tieto retenčné miesta, zahladením alebo úpravou okrajov, dentálna hygienička odstráni zubný kameň a preleští ich povrch. Po dôkladnom odstránení retenčných príčin, sa odporúčajú výplachy ústnymi vodami, ktoré zabraňujú ukladania povlaku. Povlak z povrchu jazyka sa odporúča odstraňovať jemne škrabkou na jazyk.


Čítajte viac:

Ako sa starať o zuby alebo čo je dentálna hygiena?