MERS (Middle East respiratory syndrome)

MERS je vírusové respiračné ochorenie.
### Pôvodca nákazy

MERS je spôsobený vírusom MERS-CoV. Vírus patrí medzi koronavírusy. Patrí do rodu Betacoronavirus podobne ako vírus SARS. To, že koronavírusy môžu často mutovať, vedie k zvýšenej obave, že by mohol spôsobiť pandémiu. Vírus bol prvý krát zaznamenaný v roku 2012 v Saudskej Arábií. Je pravdepodobné, že pochádza zo živočíšneho zdroja, nakoľko bola prítomnosť tohto vírusu potvrdená aj u tiav a netopierov. Dosiaľ nie je dostatok informácií o možnej úlohe tiav a iných zvierat pri prenose infekcie. V súčasnej dobe sa šíri v Južnej Kórei.

Prenos nákazy

MERS-CoV, rovnako ako ostatné koronavírusy, sa šíri respiračnými sekrétmi a ostatnými infikovanej osoby, napr. prostredníctvom kašľa alebo úzkeho kontaktu s postihnutým. Avšak, ďalšie presné spôsoby, ako sa vírus šíri v súčasnej dobe nie sú dobre známe.

Inkubačná doba

Doba medzi okamihom kedy je osoba vystavená MERS-CoV vírusu a kedy sa prejavia príznaky ochorenia je zvyčajne asi 5 až 6 dní, ale pohybuje sa v rozmedzí 2 až 14 dní.

Výskyt

Od 8. marca 2015 po 5. jún bolo celosvetovo hlásených 129 nových prípadov a 53 úmrtí - Saudská Arábia (81 prípadov a 48 úmrtí), Katar (3 prípadov a jedno úmrtie), Omán (jeden nakazený), Spojené arabské emiráty (dvaja nakazený), Irán (jeden nakazený), Južná Kórea (40 nakazených a štyri úmrtia) a Čína (jeden nakazený).

Diagnostika

Na detekciu a diagnostiku infekčného ochorenia možno použiť PCR test. Polymerázová reťazová reakcia môže potvrdiť pozitívne prípady MERS-CoV pomocou vzorky od pacienta z dýchacích ciest. Následne krvným testom, testovaním na protilátky MERS-COV, možno určiť, či jedinec bol už predtým infikovaný.

Príznaky

Ide o ťažké akútne respiračné ochorenie sprevádzané horúčkou, kašľom, dychavičnosťou. Môžu sa vyskytnúť aj gastrointestinálne symptómy, vrátane hnačky, nevoľnosti a zvracania. Niektorí nakazení majú len mierne príznaky ochorenia podobné chrípke, iní žiadne príznaky a u iných ochorenie spôsobuje vážne komplikácie ako je zápal pľúc a zlyhanie obličiek.

Prognóza ochorenia

WHO k 9. júnu 2015 hlási celkovo celosvetovo 1236 prípadov MERS, z toho 445 (36%) bolo fatálnych. Jedinci, ktoré majú chronické ochorenia, ako napríklad diabetes mellitus, onkologické ochorenia, chronické ochorenia pľúc, srdca, obličiek, alebo majú oslabený imunitný systém, majú vyššie riziko nákazy a závažnejšieho priebehu ochorenia.

Liečba

Neexistuje žiadna špecifická antivírusová liečba odporúčaná pre MERS infekciu. Nakazeným možno pomôcť zmiernením symptómov, v ťažkých prípadoch súčasná liečba zahŕňa starostlivosť pre podporu životných funkcií orgánov.

Prevencia

V súčasnej dobe neexistuje žiadna vakcína proti MERS. V rámci prevencie sa odporúčajú bežné opatrenia ako umývať si často ruky mydlom a vodou po dobu 20 sekúnd. Ak mydlo a voda nie sú k dispozícii, použijú sa dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu. Zakrývať si nos a ústa vreckovkou pri kašli alebo kýchaní.

Nedotýkať sa očí, nosa a úst s neumytými rukami. Ďalej sa odporúča často čistiť a dezinfikovať kľučky. Vyhnúť sa osobnému kontaktu, ako je bozkávanie, alebo používanie riadu, s chorými ľuďmi. Ak sa počas 14 dní po návrate z rizikových krajín prejaví akútne respiračné ochorenie s horúčkou, musí byť neodkladne vyhľadaná lekárska pomoc. Všetky prípady musia byť oznámené na miestnych zdravotníckych orgánoch a monitorované.

Literatúra:

- www.cdc.gov/coronavirus/mers/about/ - www.medicalnewstoday.com/articles/262538.php#what\_is\_MERS-CoV - www.wikiskripta.eu/index.php/MERS - ALI M. ZAKI, M.D., PH.D, a SANDER VAN BOHEEMEN, M.SC, et al. Isolation of a Novel Coronavirus from a Man with Pneumonia in Saudi Arabia. _N Engl J Med 2012_ [online]_._ 2012, roč. 367, vol. November 8, no. 367, s. 1814-1820. - ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/middle-east-respiratory-syndrome-coronavirus-rapid-risk-assessment-5-June-2015.pdf - www.who.int/csr/don/24-may-2015-mers-korea/en/
RNG

V prirode je hromada latok co nam pomoze potlacat rozne vuirusy a posilni obranu tela. Kedze sa jedna ale o potravinove doplnky a nie farmaceuticke patentovane lieky, lekari ich ani nepoznaju ani neodporucaju. Ale je ich kopa, financne pristupnych a kto chcde o nich vediet via,moze si ch najst cez Google.com pod rng, herpes. Osobne mam vyskusane na rozne virusove najma chaparal(2x1 gram)
velke davky colostra(az 2 x 15 gramov praskoveho)
monolaurin (2 x 5 gramov) a niekolko dni pouzivat velke davky vitaminu C v ucinnej forme ester C s bioflavonoidmi, az 1.5 gramov za hodinu, alebo aspon do tolerancie criev. Samozrejme hospitalizovani to mozu dostat priamo cez IV, okamzite v davkach az do 50 gramov a viac neutralneho vitaminu C ako sodium ascorbate napr.