Tŕpnutie tváre, prstov, rúk a nôh

Parestezie (pocity brnenia, pichania, mravenčenia) sú spontánne alebo vyprovokované senzitívne príznaky. Tieto príznaky môžu byť prítomné na horných, dolných končatinách, na tvári alebo prstoch. Môžu byť príznakom viacerých chorobných stavov.

Tŕpnutie tváre Zdroj foto: Shutterstock.com

Jednou z príčin býva útlak nervov najmä v miestach, kde sa nerv nachádza blízko pod kožou a je zároveň blízko kosti. Následkom útlaku nervov môžu vznikať úžinové syndrómy.

Úžinové syndrómy

Úžinové syndrómy predstavujú skupinu chronických ochorení periférneho nervového systému. Podstatou ochorenia je  pritlačenie nervu. K útlaku nervu dochádza v anatomicky prirodzene zúžených miestach, ktoré nazývame tunely.

V týchto oblastiach nerv prechádza v tesnej blízkosti kosti alebo väzivového tkaniva. Ak sú tieto okolité štruktúry porušené, napr. vplyvom dlhodobého preťažovania, dráždia nerv, môžu ho začať stlačovať, tým je menej prekrvený, čo vedie až k nevratnému poškodeniu nervu.

Úžinové syndrómy postihujú prevažne nervy horných a dolných končatín.

Spočiatku sa úžinové syndrómy  prejavujú senzitívnymi príznakmi  ako napr. pocitmi mravenčenia, brnenia či znížením citlivosti,  sú obmedzené na určitú  anatomickú oblasť, zo začiatku sa objavujú záchvatovite  pri určitej polohe končatiny, či pri špecifickej činnosti.  

Motorické príznaky sa dostavujú až v neskorších štádiách ochorenia, prejavujú sa svalovou slabosťou či nešikovnosťou pri jemnej motorike.

Pritlačený nerv spôsobuje mierne brnenie alebo mravčenie v postihnutej končatine, a to hlavne v noci, pacienti sa budia na „stŕpnutú“ končatinu, ale na začiatku, po zmene polohy, ťažkosti ustupujú..

Často dochádza k výpadkom citlivosti, prevažne pri činnostiach, kvôli ktorým je končatina preťažená. Problémy sa postupne zhoršujú, sú častejšie a intenzívnejšie. Pridávajú sa bolesti, ktoré neodznievajú ani v pokoji, a môže dochádzať k poruchám hybnosti.

Pre diagnostiku  týchto stavov  je dôležité EMG vyšetrenie (elektromyelografia), pri ktorej sa vyšetruje rýchlosť vedenia vzruchu nervom, vyšetrujú sa motorické i senzitívne nervy.

Typickým prejavom  úžinového syndrómu je ohraničené spomalenie rýchlosti  vedenia  v mieste poruchy, spravidla na malom úseku.


Tip na článok: Aké sú príčiny brnenenia v rukách, nohách či tvári?


Syndróm karpálneho kanála

Syndróm karpálneho kanála je najčastejší úžinový syndróm v populácii.  Toto ochorenie postihuje nerv, ktorý nazývame nervus medianus (stredový nerv).

Tento nerv prechádza spoločne s množstvom šliach priestorom na zápästí, ktorý sa volá karpálny tunel. Je ohraničený zápästnými kostičkami a je prekrytý pevným väzivovým pruhom.

Ťažkosti vznikajú  stlačením nervus medianus. Hlavným dôvodom vzniku je chronické preťažovanie zápästia alebo dlhodobé vystavenie zápästia tlaku. K vzniku tohoto syndrómu môže viesť práca na počítači, hra na klavíri.

Ďalšie úžinové syndrómy

Syndróm Guyonovho kanála -  pri  ňom býva poškodený lakťový nerv (nervus ulnaris).

Pri jeho útlaku sa ťažkosti prejavujú poruchou citlivosti polovice dlane na malíčkovej strane,
dochádza k slabosti prstov, býva oslabený úchop, pacient nedokáže udržať ruku zovretú v päsť.

Syndróm nervus cutaneus femoris lateralis - nerv z anatomických dôvodov podlieha mechanickému poškodeniu v mieste prestupu pod slabinovým väzom, kde najprv prebieha horizontálne a náhle sa ohýba v 90- stupňovom uhle kolmo nadol.

V mieste tohoto ohybu je náchylný na mechanické poškodenie tesným odevom alebo opaskom. Choroba sa prejavuje pálivou až pichavou bolesťou na prednej a bočnej strane stehna, tŕpnutím až necitlivosťou v tejto oblasti.

Problémy sa zhoršujú dlhším státím, chôdzou či otáčaním sa na posteli, zmierňuje sa pri pokrčenej dolnej končatine v bedre.

Aká je prevencia úžinových syndrómov?

Prevencia úžinových syndrómov spočíva v obmedzení preťaženia postihnutej končatiny a v používaní ochranných pomôcok.

Vzhľadom na to, že úžinové syndrómy, a predovšetkým syndróm karpálneho kanála, sa týka najviac administratívnych pracovníkov sediacich pred počítačom, bolo vyrobených mnoho ergonomických pomôcok, ktoré nám môžu pomôcť vyhnúť sa týmto ochoreniam.

Používajú sa špeciálne podložky pod zápästie, aby sme držali zápästie v jednej rovine s predlaktím, upravuje sa výška stoličky, aby sme mali horné končatiny v lakti v 90-stupňovom uhle pohodlne položené na stole, v prípade ťažkostí v oblasti lakťa podložené mäkkou podložkou.

V práci by sme mali robiť prestávky na rozhýbanie svalstva ramena, zápästia a krčnej chrbtice. 

Liečba úžinových syndrómov

Ak máte podozrenie, že trpíte úžinovým syndómom, vyhľadajte lekársku pomoc. Lekár zvolí najvhodnejšiu formu liečby pre vás.   Liečba môže spočívať v lokálnej aplikácii kortikoidov a mezokaínu, ďalej sa môžu podávať antireumatiká, polyvitaminózna liečba a rehabilitácia. Pokiaľ nie je dostatočný efekt konzervatívnej liečby, pristupuje sa k operačnému riešeniu- incízia- resekcia väzivových štruktúr a uvoľnenie stlačených nervov.

Polyneuropatia

Polyneuropatie sú ochorenia, ktoré postihujú periférny nervový systém, pri ktorých bývajú rôzne príznaky. Medzi časté príznaky patrí  bolestivosť, tiež  mravenčenie, pálenie končatín, znížené vnímanie dotyku a bolesti.

Medzi časté príčiny polyneuropatie patrí cukrovka (diabetes), alkoholizmus , ťažká porucha funkcie obličiek (urémia); zriedkavejšie  môže byť príčinou  infekcia či nedostatok vitamínov.

Pri diabetickej polyneuropatii dochádza k poškodeniu nervov – pravdepodobne následkom chorobných zmien malých ciev, ktoré ich zásobujú (následkom tzv.  mikroangiopatie).

Najmä v nohách a chodidlách, bývajú pocity mravenčenia, pálivé bolesti kŕče v lýtkach či slabosť svalov.

Toxická polyneuropatia u alkoholikov, spôsobená chybnou výživou a nedostatkom vitamínov, vedie k poškodeniu takzvaného predného rohu miechy.

Pacienti s ochorením obličiek môžu mať nefrogénnu polyneuropatiu. Najčastejšími príznakmi sú nočné kŕče v lýtkach, symetrické poruchy citlivosti  nôh, nepokoj nôh a pálenie.

Zriedkavejšie sú infekčne podmienené polyneuropatie. Môžu byť pri borelióze, osýpkach, infekcii herpetickými vírusmi, HIV alebo pri diftérii.

Polyneuropatie môžu vzniknúť aj po liekoch (chemoterapeutiká, cytostatiká), po otravách (tálium, olovo, arzén) alebo pri nedostatku vitamínu B.  


Čítajte viac:

Brní vám v prstoch či v dlaniach a ste akísi nešikovní? Možno ide o syndróm karpálneho tunela Trápia vás kŕče v nohách?


Tetanický syndróm (tetánia)

Pocity brnenia, trpnutia prstov, končatín ,okolia úst, jazyka...  môžu byť  prítomné aj pri tomto  syndróme.  Často sa môžu pridružiť i pocity búšenia srdca, problémy so spánkom, silná únava, slabosť, nervozita, svalové kŕče .

Tetánia je stav zvýšenej dráždivosti nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Najdôležitejšou zo zmien je zníženie hladiny vápnika a horčíka.

Ochorenie postihuje prevažne mladých ľudí.

Rozlišujeme dve formy tetánie- hyperventilačnú a neurogénnu tetániu.

Hyperventilačná tetánia vzniká v dôsledku zrýchleného a hlbokého dýchania, je podmienená znížením koncentrácie oxidu uhličitého v krvi, dochádza pri nej k respiračnej alkalóze.

Pri respiračnej alkalóze stúpa pH v sére a  v mozgovom tkanive, pričom v mozgu dochádza k zúženiu ciev a tým k zníženiu okysličenia  mozgového tkaniva.

Zároveň klesá hladina vápnika alebo horčíka. To sa prejavuje vyššou dráždivosťou nervového systému, čo pacient pociťuje ako tŕpnutie pier, jazyka a prstov, vznikom kŕčov tzv. pôrodníckej ruky (kŕč prstov, ktoré sa nemôžu rozovrieť).

Pri hyperventilácii (nadmerné hlboké dýchanie napr. v dôsledku stresu) sa totiž znižuje hladina ionizovaného vápnika (kalcia), čo je aktívna forma kalcia v krvi zodpovedná za jeho účinok, a dochádza ku kŕčom.

Príznaky tetanického syndrómu  neohrozujú život pacienta . Môžu byť rôznorodé, títo pacienti často navštívia viacero špecialistov, pokým sa stanoví presná diagnóza.

Príznaky tetánie

Ako už bolo uvedené, medzi časté príznaky tetánie patrí tras, tŕpnutie alebo brnenie končatín, prstov alebo tváre, kŕče, tlak na hrudníku, neschopnosť nadýchnuť sa, úzkosť, strach, depresia, panika,  poruchy spánku, pocit „hrče“ v hrdle, búšenie srdca,  nevoľnosť, závraty, poruchy rovnováhy, únava, neschopnosť sústrediť sa,  migrény, tenzné bolesti hlavy, kŕče v bruchu,  bolestivá menštruácia, predmenštruačný syndróm.

hypokalcémia (nízka hladina vápnika v krvi) môže byť spôsobená:

  • zlým stravovaním (vylúčené zdroje vápnika zo stravy), ochorením, ktoré vedie k zníženému vstrebávaniu minerálov (zápalové črevné choroby, nadužívanie preháňadiel, pankreatitídy..)

  • nedostatkom vitamínu D (riadi metabolizmus vápnika, v dnešnej dobe je jeho nedostatok pomerne častý), hypoparatyreoidizmus (znížená funkcia prištítnych teliesok produkujúcich parathormón)

  • nadmerným užívaním zinku, užívaním antikonvulzív (lieky proti kŕčom) a bisfosfonátov (lieky na osteoporózu)

  • nedostatokom horčíka (dlhodobý nedostatok vedie k znižovaniu produkcie parathormónu, ktorý riadi hospodárenie s vápnikom).

hypomagnezémia (nízka hladina horčíka v krvi) býva často spojená s:

  • chronickým stresom, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu horčíka

  • alkoholizmom

  • nedostatkom horčíka v pôde a vode, čo má za následok znížený obsah horčíka v potravinách

  • cukrovkou

  • tyreotoxikózou (zvýšená činnosť štítnej žľazy), ochorením, ktoré vedie k zníženému vstrebávaniu minerálov

  • užívaním diuretík (lieky na odvodnenie), kortikoidov, inhibítorov protónovej pumpy (lieky na žalúdočnú  kyselinu) a srdcových glykozidov

Pri tetanickom záchvate s hyperventiláciou možno zmierniť príznaky dýchaním do igelitového vrecka, čo zvýši tlak oxidu uhličitého, a tým aj prenikanie vápnika do medzibunkových priestorov.

Odborný článok s redakčnou úpravou.


Prečítajte si aj:Liečba tetánie patrí do rúk neurológa, ale aj psychológa či psychiatra

Sisa22

Dobry den,Vas clanok mi momentalne velmi pomohol,pretoze uz idem zosaliet. Uz dlhsiu dobu mam vsetky uvedene priznaky,ale teraz sa to zhorsilo az tak,ze na jednu nohu neviem pomaly chodit. Vobec kvoli tomu nespavam a mam pocit,ze sa chvilami zadusim. Okrem toho som pankreaticka a anemicka. Moj problem je v tom,ze ma k lekarovi nikto nedostane. Mojou otazkou je,ci je mozne zbavit sa tychto priznakov len zdravou zivotospravou a doplnkami stravy,pripadne nejakym inym znamym a dostupnym pripravkom. Dakujem pekne.