Kožné choroby a zdravý životný štýl

Najúčinnejšou prevenciou pred kožnými chorobami je správna výživa a zdravý životný štýl. Okrem dedičnosti spúšťačmi kožných chorôb môžu byť určité druhy potravín, nápojov, liekov, odevy, pracie a čistiace prostriedky, znečistené životné prostredie, rôzne poranenia kože, stres a mnoho iných faktorov.

Človek, ktorého trápi kožné ochorenie môže trpieť zlým apetítom, zmenami nálad, častou únavou, zníženou sústredenosťou, nespavosťou, podráždenosťou či úzkosťami.

Podľa prieskumov vplývajú viditeľné kožné choroby na psychiku človeka niekedy aj horšie, než mnoho iných ochorení. Najrozšírenejšími kožnými chorobami sú atopický ekzém a psoriáza.

Psoriázou trpí takmer päť percent obyvateľstva na celom svete. Psoriáza je teda skoro tak časté ochorenie ako cukrovka a postihuje všetky vekové kategórie.

Hoci sa nejedná o infekčné ochorenie, psoriáza sa prejavuje veľmi nevzhľadnými zápalovými ložiskami na koži. Ložiská sa vyskytujú najmä na rukách, ramenách, lakťoch, kolenách a na hlave.

K zhoršeniu stavu akéhokoľvek kožného ochorenia môže prispieť množstvo rôznych faktorov, medzi ktorými sa nachádza aj nesprávny životný štýl.

Zdravý životný štýl

Najúčinnejšou prevenciou pred rôznymi civilizačnými chorobami i kožnými ochoreniami je správna výživa a zdravý životný štýl.

A k zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí šport. Šport je vždy dobrou investíciou do zdravia, aj do výzoru. Pohyb zlepšuje celkovú odolnosť organizmu a udržiava telo v sviežej forme.

Dodáva rovnováhu a psychickú pohodu. V zime je to hlavne lyžovanie, ktoré dokáže zlepšiť kondíciu, spevniť svalstvo a dokonale vyvetrať hlavu. Kto holduje bežeckému lyžovaniu, ten môže trénovať krátky šprint, aj vytrvalostný beh.

Presne podľa toho, čo mu viac vyhovuje. Stačí mať správny výstroj, ku ktorému patria bežecké lyže, lyžiarky, paličky a každý si môže zdokonaliť koordináciu pohybov, odbúrať stres a vyformovať postavu pri športovaní v krásnej zimnej prírode podľa svojich potrieb a predstáv.

Blahodarná príroda

Nielen šport, ale aj príroda obohacuje človeka viacerými spôsobmi. A ideálnou kombináciou športu a pobytu v prírode je aj rybárčenie.

Rybačka na brehu jazera v zeleni prospieva nielen zdraviu, ale pozitívne formuje aj niektoré vlastnosti - podporuje trpezlivosť, sebadisciplínu a schopnosť splniť stanovený plán.

K rybolovu stačí základné rybárske vybavenie - rybárske udice, navijaky, háčiky, podberáky, sieťky či signalizátory a s ním si každý môže toto hobby užívať dosýta.

Jazerá a iné vodné plochy patria k miestam, ktoré s obľubou vyhľadávajú nielen rybári, ale aj milovníci prírody. Blahodarná zeleň, stromy a kvety, šum vody a štebot vtákov doprajú ľudským zmyslom užasnú regeneráciu v náruči prírody.