Ako chrániť oči pred makulárnou degeneráciou

Hovorí sa, že čím je človek starší, tým má kratšie ruky. Ak chce niečo prečítať, potrebuje mať text čo najďalej od očí. Ďalekozrakosť nemusí byť jediným znakom starnutia. S vyšším vekom je aj vyššia pravdepodobnosť výskytu tzv. makulárnej degenerácie.

Vyššie riziko výskytu existuje u žien, ale tiež u ľudí, ktorí trpia vekom podmienenou makulárnou degeneráciou jedného oka, alebo sa táto choroba vyskytla u ich rodinných príslušníkov.

Ako možno spozorovať vekom podmienenú makulárnu degeneráciu? Napríklad rovné čiary sa vám zdajú niekedy zvlnené, počas čítania sa občas zlievajú písmenká, za súmraku a za šera vidíte horšie, kontrasty medzi farbami nie sú už také výrazné. Ak na sebe zbadáte tieto príznaky, je najvyšší čas navštíviť očného lekára.

Vekom podmienená makulárna degenerácia

Pri vekom podmienenej makulárnej degenerácii je zasiahnutá makula – žltá škvrna nachádzajúca sa v centre sietnice. Makula je na svetlo citlivé tkanivo, ktoré vypĺňa vnútornú stranu oka. Sietnica prijíma obrazy predmetov z prostredia a vysiela ich impulzmi do mozgu. Makula zabezpečuje centrálne videnie a umožňuje rozoznávať jemné detaily – rozpoznávať tváre, čítať alebo sledovať televíziu. Poškodením makuly môže dôjsť k výraznej strate zraku.

Vekom podmienená makulárna degenerácia – má dve formy:
  • Suchá forma – vzniká v dôsledku zatrofovania a následného obmedzenia funkčnosti makuly. Postihnutí pozorujú výpadky zorného poľa alebo slepé miesta v centrálnom videní. Pre suchú formu vekom podmienenej makulárnej degenerácie veda ešte nepozná účinnú liečbu ani formu prevencie.
  • Vlhká forma – vyskytuje sa zriedka, v 90 % prípadoch spôsobuje vážnu stratu zraku. Vlhká forma je spôsobená prerastaním abnormálnych krvných ciev do makuly a priľahlej vrstvy sietnice. Keď z týchto ciev uniká tekutina do okolitého tkaniva na zadnej strane oka, začnú sa tvoriť jazvy a rýchlo dochádza k strate zraku. V ranom štádiu ochorenia má pacient zvyčajne zahmlené videnie alebo vidí veci zdeformované. Vlhká forma vekom podmienená makulárnej degenerácie môže poškodiť zrak veľmi rýchlo.

Jednoduchým a účinným testom, ktorým možno zistiť jemné zmeny sprevádzajúce vekom podmienenú makulárnu degeneráciu, je vyšetrenie Amslerovou mriežkou. Dostanete ju u očného lekára a môžete sa doma sa pravidelne testovať. Ľuďom nad 40 rokov sa však odporúča pravidelná prehliadka u očného lekára.

Prevencia – luteín

Na vznik makulárnej degenerácie má výrazný vplyv aj nedostatočný príjem antioxidantov – látok, ktoré pôsobia proti voľným radikálom v organizme. Voľný luteín je silný antioxidant, ktorý pôsobí v ľudskom tele ako „prírodné slnečné okuliare“. Pravidelný príjem luteínu napr. aj vo výživových doplnkoch je účinnou prevenciou proti vzniku makulárnej degenerácie, ale aj podporným prostriedkom pre pacientov s už diagnostikovanou tzv. vlhkou formou vekom podmienenej makulárnej degenerácie.

„Voľné radikály vznikajú v ľudskom tele počas látkovej premeny a ich pôsobením dochádza k poškodeniu buniek,“ konštatuje MUDr. Jaroslav Hasa, CSc., očný lekár z Fakultnej nemocnice v Bratislave. Zvýšenú tvorbu voľných radikálov zapríčiňujú aj škodliviny z vonkajšieho prostredia, ako napr. UV žiarenie, znečistenie ovzdušia či cigaretový dym. „Preventívne užívanie antioxidantov chráni ľudský organizmus pred škodlivým pôsobením voľných radikálov,“ odporúča J. Hasa.

Luteín chráni bunky sietnice pred poškodením, znižuje riziko vzniku šedého zákalu a degenerácie makuly. Pravidelný príjem luteínu tiež znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, podporuje hladinu HDL alebo tzv. dobrého cholesterolu a môže mať ochranný vplyv pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Z prírodných zdrojov sa luteín nachádza vo vaječnom žĺtku, v zelenine, napr. špenáte, v paprike a v ďalších druhoch ovocia a zeleniny.

mascarponik

časté a pravidelné návštevy oftalmológa, dostatočný odpočinok pre oči, starostlivosť o prípadné suché oči, vitamín typu ocutein na posilnenie očí a klíma/neónky a podobne očiam nerobí dobre