Probiotiká

Dokážu niektoré baktérie dodať energiu, posilniť imunitu, odbremeniť záťaž, ktorú nie príliš zdravou stravou „doprajeme“ našim črevám, tráviacemu traktu? Tieto vlastnosti majú probiotiká – živé baktérie nachádzajúce sa v niektorých potravinách.

Dokážu niektoré baktérie dodať energiu, posilniť imunitu, odbremeniť záťaž, ktorú nie príliš zdravou stravou „doprajeme“ našim črevám, tráviacemu traktu? Tieto vlastnosti majú probiotiká – živé baktérie nachádzajúce sa v niektorých potravinách. Probiotiká vznikajú napríklad mliečnym kvasením, kyslomliečne výrobky (jogurty, jogurtové nápoje) sú ich prirodzeným zdrojom. Probiotiká sa zaraďujú do skupiny funkčných potravín, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie človeka. Pozitívny účinok majú však len v prípade, ak sa baktérie do čreva dostanú živé a v dostatočnom množstve.

Baktérie musia prežiť nielen skladovanie počas záručnej lehoty výrobku, ale najmä prechod tráviacim traktom. Účinok baktérii je nastavený tak, že ak aj posledný deň záručnej lehoty skonzumujete výrobok s probiotickou kultúrou, dostane sa do vášho čreva minimálne 108 živých baktérii z 1 gramu výrobku. Toto množstvo Bifidobacterium DN 173 010 (Bifidus Essensis) sa považuje za dostatočné na reguláciu trávenia, prípadne stimuláciu obranyschopnosti človeka.

Okrem Bifidobacterium DN 173 010 (Bifidus Essensis) sa v niektorých probiotických potravinách nachádza aj Lactobacillus casei DN – 114 001 (Lactobacillus casei Imunitass). Kmeň tejto baktérie má jedinečné účinky na prirodzenú obranyschopnosť človeka.

Účinné aj pre mozog

Činnosť probiotík nemá pozitívny účinok len pre tráviaci trakt. „Probiotiká aktívne ovplyvňujú stav črevnej mikroflóry – pomáhajú pri trávení, vstrebávaní dôležitých vitamínov a minerálov, stimulujú však aj tvorbu látok prirodzenej obranyschopnosti, znižujú precitlivenosť na potravinové alergény, obmedzujú účinky karcinogénnych látok a podieľajú sa na znižovaní hladiny cholesterolu,“ zdôrazňuje pediatrička a gastroenterologička MUDr. Iveta Čierna, PhD.

Telo si probiotické bunky nedokáže vytvoriť a je mu ich potrebné dodávať. Dlhodobý účinok probiotík zabezpečí podľa I. Čiernej pravidelná konzumácia správnych probiotických výrobkov.