Mechanoterapia

Mechanoterapia je fyzikálna terapia aplikujúca mechanickú energiu pôsobením mechanických síl. Terapia sa realizuje priamo terapeutom, prostredníctvom prístrojov alebo ultrazvukom.

Charakteristika:

Mechanoterapia je fyzikálna terapia aplikujúca mechanickú energiu pôsobením mechanických síl. Terapia sa realizuje priamo terapeutom, prostredníctvom prístrojov alebo ultrazvukom.

Mechanoterapiu môžeme teda klasifikovať na ručnú, prístrojovú mechanoterapiu a ultrasonoterapiu. Ide teda o odbor fyzioterapie, v ktorom sa uplatňuje masáž, polohovanie, pasívne cvičenie a manipulácie. Formu mechanoterapie určuje lekár, rovnako aj trvanie a druh vhodnej procedúry. Liečebné procedúry mechanoterapie zahŕňajú terapeutické masáže, bodové aplikácie, extenzie, trakcie, manipulácie, pasívne pohyby, polohovanie kĺbov. Trvanie väčšiny mechanoterapeutických procedúr je 20 minút a môžu sa užívať len po indikácii odborným lekárom.

Princíp:

Princíp mechanoterapie spočíva v pôsobení mechanickej energie na ľudský organizmus na makroskopickej alebo mikroskopickej úrovni. Systém je vhodný na liečbu pohybového systému, lokálnej a prenesenej bolesti pohybového systému, úponových bolestí, kĺbové zápalové procesy, degeneratívne kĺbové poruchy, natrhnutia šliach a kĺbových puzdier . Mechanoterapia využíva pôsobenie statických a dynamických síl na ľudský organizmus a je vhodným doplnkom ostatných fyzioterapeutických postupov pri posiľnovaní svalov a zvyšovaní pohyblivosti kĺbov. Zlepšuje uvoľnenie svalov, veľkosť kĺbových rozsahov, vzájomnú koordináciu pohybov a správnosť trajektórií pohybov.

Indikácie:

Mechanoterapia sa zaoberá vplyvom mechanickej energie na organizmu (ťah, tlak). Do mechanoterapie patrí pôsobenie manuálnej sily, ktorá sa uplatňuje najmä pri problémoch v krčnej či bedrovej chrbtici, ďalej zahŕňa masáže a ultrazvuk. Ťahom alebo tlakom masér pôsobí na skrátené svalové štruktúry, pôsobením energie dosiahne natiahnutie mäkkých tkanív a uvoľnenie kĺbov, čím sa zlepšuje pacientova pohyblivosť a odstránia sa blokády. Mechaniterapeutickou masážou dochádza k príjemnému uvoľneniu organizmus, a to ako telesne, tak aj duševne. Pomocou masáže možno uvoľniť stuhnuté svaly a odbúrať stres.

Kontraindikácie:

Mechanoterapia sa neodporúča pri horúčkovitých stavoch, akútnych zápalových onemocneniach, značnej telesnej slabosti, hnisavých, alebo pliesňových onemocneniach kože, krvácavých chorobách, varixoch, gravidite, menzese, osteoporóze, po hlavných jedlách.

Masážne techniky:

1) Valčeková masáž (rolling) – masážne valčeky sa pohybujú pravidelne zhora nadol a naopak po obidvoch stranách chrbta. Šírka masáže sa dá individuálne upraviť. Naťahovaním svalstva sa zmierňuje tlak medzi platničkami, zaťaženie chrbta sa zmierni a tým sa predchádza bolestiam.

2) Roztieracia masáž (heading) – stuhnutie chrbtového svalstva je uvoľňované prostredníctvom tlaku akoby končekmi prstov. Svalstvo sa posilní a spevnie, výrazne sa podporí a prekrví, povzbudí sa látková výmena. Keďže svalstvo je hnienené až do hĺbky, odstráni sa tým stuhnutosť a napätie v svaloch.

3) Pulzová (tapping) masáž – stuhnutie svalstva zvyčajne vedie k nedostatočnému prekrveniu, čo je odstránené stimulačne – a to poklepávaním, čím sa zlepšuje krvný obeh. Svalstvo sa prehreje a uvoľní.

4) Shiatsu (human touch) masáž – špeciálne vyvinuté masážne techniky optimálne simulujú komplikované pohyby prstov, bodmi sa prevádza stimulácia akupresúrnych bodov, ktoré sú na chrbáte rozmiestnené. Pri tomto type masážnej techniky sa dosiahne uvoľňujúci účinok.

5) Vibračná (oscilačná) masáž – vibrujúce agregáty sa starajú o prekrvenie, prehriate a príjemné uvoľnenie tela. Na tento typ masáže sa využíva masážne kreslo, ktorého intenzitu si možno individuálne nastaviť.

6) Tlaková masáž (air press) – používa sa pri ochabnutých podkožných tkanivách. Lymfatický system je možné špeciálnymi masážami, tzv. lymfodrenážami oživiť. Pomocou cieleného masážneho tlaku je možné dosiahnuť prečistenie lymfy.