Indická masáž hlavy

Zameriava sa na uvoľnenie napätia svalov ramien, krku, hlavy a tváre. Je označovaná ako antistresová masáž, pretože pomáha zmierňovať bolesti hlavy a očí, uvoľňuje pohyb v ramenách a v na krku.

Charakteristika:

Indická masáž hlavy, nazývaná aj čampisáž, je úžasne relaxujúca terapia založená na prastarom ájurvédskom liečebnom systéme. V Indii sa používa už vyše tisíc rokov. Zameriava sa na uvoľnenie napätia svalov ramien, krku, hlavy a tváre. Je označovaná ako antistresová masáž, pretože pomáha zmierňovať bolesti hlavy a očí, uvoľňuje pohyb v ramenách a v na krku. Samotná masáž hlavy podporuje rast vlasov a zlepšuje ich kvalitu.

Princíp:

V Indii sa masáž hlavy používa už veľmi dlho a tento súbor masážnych hmatov bežne prevádzajú už aj na deťoch. Indická masáž hlavy sa vykonáva v sede. Okrem toho, že podporuje rast vlasov, pomáha uľaviť bolestiam hlavy, nespavosti, hučaniu v ušiach. Jej účinok nie je len fyzický, ale pôsobí aj duševne, nakoľko upokojuje dušu, podporuje uvoľnenie a uľavuje od stresu. Stres sa totiž najviac prejavuje na hlave, krku, či ramenách, kde sú dôležité energetické centrá v tele. Napätie sa začína hromadiť v podobe stuhnutého krku a ramien.

Indikácie:

Indická masáž hlavy zmierňuje napätie, zlepšuje výkonnosť obehového a lymfatického systému a vracia telu stratenú pružnosť, pevnosť a chuť do života. Pomáha tiež odstraňovať psychickú únavu, podráždenosť, emocionálny stres, je vhodná ako doplnková terapia depresie a úzkosti. Podporuje činnosť nervového systému, odstraňuje nespavosť a poruchy spánky, zlepšuje koncentráciu, povzbudzuje krvný obeh a zlepšuje cirkuláciu krvi v stuhnutých svaloch, uvoľňuje napätie v svaloch. Je veľmi prospešná vďaka tomu, že sa praktizuje na častiach, ktoré sú dôležitými energetickými centrami. Pokiaľ je človek v strese, hromadí sa v týchto oblastiach napätie a zapríčiňuje nepríjemné bolesti. V Indii dostávajú ľudia túto masáž často už od narodenia.

Kontraindikácie:

Indická masáž hlavy sa neodporúča pri infekčných ochoreniach a horúčkach, pri veľmi vysokom alebo veľmi nízkom tlaku, pri miestnych infekciách a zápaloch, ale ani pri poraneniach alebo tesne po operácii, nehode či úraze. Nevhodná je pri nádorových ochoreniach, pri ochoreniach čriev či pri epilepsii.