Sprievodca očkovaním je tu nielen pre rodičov

Bratislava, 22. apríla 2010 – Pri príležitosti blížiaceho sa Európskeho imunizačného týždňa bola dnes spustená nová poradenská stránka Sprievodca očkovaním – www.sprievodcaockovanim.sk.

Poprední odborníci v oblasti pediatrie a vakcinácie radia na novej webovej stránke

Bratislava, 22. apríla 2010 – Pri príležitosti blížiaceho sa Európskeho imunizačného týždňa bola dnes spustená nová poradenská stránka Sprievodca očkovaním – www.sprievodcaockovanim.sk. Stránka má za cieľ pomôcť hlavne rodičom zorientovať sa v množstve informácií o očkovaní. Návštevníkom stránky poradia traja poprední slovenskí odborníci na imunizáciu a pediatriu. Partnermi Sprievodcu očkovaním sú Úrad verejného zdravotníctva SR a Slovenská pediatrická spoločnosť SLS.

„V poslednom období sa na rôznych úrovniach a fórach stretávame s otázkami o potrebnosti, účinkoch a údajných rizikách očkovania. Mrzí ma, že sa spochybňuje jeho význam a šíri sa množstvo poloprávd a nepodložených informácií o vakcínach. Akosi sme pozabudli, že vďaka očkovaniu dnes na Slovensku nepoznáme ochorenia ako detská obrna, záškrt alebo osýpky,“ hovorí prvý z autorov stránky Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc., člen Pracovnej skupiny pre imunizáciu ÚVZ SR a prednosta 2. detskej kliniky SZU, Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica. „Považujeme za potrebné pripomenúť, že očkovanie je jedným z najúčinnejších spôsobov prevencie ochorení, na ktoré sa v minulosti zomieralo, a zároveň jedným zo základných práv dieťaťa,“ dodáva prof. Dluholucký.

K založeniu stránky viedol dopyt rodičov po informáciách, na Sprievodcovi očkovaním nájdu všetko na jednom mieste. „Prostredníctvom novej stránky chceme vyvrátiť viaceré mýty a fámy o očkovaní a podrobne na základe akceptovaných odborných informácií rodičom vysvetliť, ako jednotlivé vakcíny fungujú, akým spôsobom sa podávajú, a aké vedľajšie účinky môžu naozaj mať. Okrem prípadných rizík očkovania chceme hovoriť aj o rizikách neočkovania,“ hovorí k obsahu spoluautorka stránky MUDr. Ingrid Urbančíková, členka Pracovnej skupiny pre imunizáciu ÚVZ SR, riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice Košice a lekárka špecializovanej ambulancie pre očkovanie rizikových detí. „Na Sprievodcovi očkovaním poskytujeme bezplatnú poradňu. Rodičia sa teda môžu opýtať na všetko, čo ich o očkovaní zaujíma,“ dodáva tretí z autorov stránky MUDr. Pavol Šimurka, prednosta Pediatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Sprievodca očkovaním prináša zároveň aj užitočné rady ako postupovať pred očkovaním a aktuálny očkovací kalendár.

Partnermi projektu sú Úrad verejného zdravotníctva SR a Slovenská pediatrická spoločnosť SLS. Stránka Sprievodca očkovaním vznikla na základe tlačenej brožúrky, s ktorou sa rodičia stretávajú v čakárňach detských lekárov už od roku 2009.