Svetový rok proti bolesti

Len v Spojených štátoch ročne prebieha takmer 100 miliónov operácií. Viac ako 80% týchto pacientov sa sťažuje na pooperačné bolesti. Viac ako 70% návštev na pohotovosti je kvôli bolesti, akútna bolesť hlavy sama o sebe predstavuje 2,1 milióna týchto návštev.

Len v Spojených štátoch ročne prebieha takmer 100 miliónov operácií. Viac ako 80% týchto pacientov sa sťažuje na pooperačné bolesti. Viac ako 70% návštev na pohotovosti je kvôli bolesti, akútna bolesť hlavy sama o sebe predstavuje 2,1 milióna týchto návštev. Napriek značnému pokroku vo výskume bolesti v posledných desaťročiach, nedostatočná kontrola nad akútnou bolesťou je stále viac pravidlom než výnimkou. Početné štúdie ukazujú, že len polovice pacientom po operácii sa uľaví od bolesti. Pacienti, ktorí prídu na pohotovosť s výraznými bolesťami si nevedú o nič lepšie, pretože lekári na pohotovosti nedostatočne používajú lieky proti bolesti.

Hoci adekvátna liečba akútnej bolesti môže zlepšiť kvalitu života pacienta, rovnako ako posilnením manažmentu klinky a znížením dlhodobých nákladov na starostlivosť, akútna bolesť zostáva neliečená. Svetový rok proti akútnej bolesti si kladie za cieľ zvýšiť pochopenie širokej verejnosti nad akútnou bolesťou a zdôrazniť problémy proti ktorým musia lekári čeliť pri liečbe akútnej bolesti.

Prečo akútna bolesť?

Bolesť - najmä chronická bolesť - je vážny problém, ktorý po celom svete ovplyvňuje kvalitu života. Vzhľadom k zvýšeniu priemernej dĺžke života, problematika bolesti bude naďalej narastať. Najmä v rozvojových krajinách v ktorých je veľa závažných ochorení spôsobujúcich bolesť, je málo alebo kde vôbec nie sú lieky proti bolesti.

V minulosti bola kontrola bolesti pomerne zanedbanou oblasťou napriek skutočnosti, že sú k dispozícii rentabilné metódy tlmenia bolesti.

Leadri Medzinárodnej asociácia pre štúdium bolesti veria, že je čas zviditeľniť problém bolesti. Hoci málo ľudí zomiera na bolesť, milióny v bolestiach žijú a v bolestiach umierajú.

www.iasp-pain.org