Kondóm - 133 rokov bezpečia, alebo aj kondóm má svoj príbeh

Tlačová správa
V modernom svete sú nástrojom plánovaného rodičovstva a v tom rozvojovom zachraňujú ľudstvo pred šírením vírusu HIV. Kondómy sú jednoducho neodmysliteľnou súčasťou života celej sexuálne aktívnej populácie a je až neuveriteľné, že v podobe v akej ich poznáme dnes sa vyrábajú už celých 133 rokov.

V modernom svete sú nástrojom plánovaného rodičovstva a v tom rozvojovom zachraňujú ľudstvo pred šírením vírusu HIV. Kondómy sú jednoducho neodmysliteľnou súčasťou života celej sexuálne aktívnej populácie a je až neuveriteľné, že v podobe v akej ich poznáme dnes sa vyrábajú už celých 133 rokov.

Olejový papier či mechúr z kozy?

V priebehu vekov sa ľudia snažili nájsť spôsoby, ktoré by spoľahlivo zabránili prenosu pohlavných chorôb a aj nežiaducemu tehotenstvu. O tom, že to boli metódy naozaj nezvyčajné svedčí aj fakt, že napríklad takí Číňania si pred pohlavným aktom neváhali obmotať penis hodvábnym papierom namočeným v oleji. No našli sa ešte vynaliezavejší. Rimania ako ochranu pred nechceným tehotenstvom používali tampóny namočené v bylinkách a „kondómy“ z kozieho mechúra. Na vrchole pomyselného rebríčka v netradičnosti predchodcov moderných kondómov sú Japonci, ktorí ako ochranu pri sexe používali kože a korytnačie panciere.

Chránil sa aj Casanova

História kondómov v Európe začína v šestnástom storočí, kedy pohlavná choroba syfilis nadobudla rozmery epidémie. V roku 1564, taliansky doktor Gabriel Falloppio napísal v knihe „Morbo Gallica“, že bielizeň v podobe vrecka zaliateho v roztoku soli alebo byliniek tvorí ochranu proti tejto chorobe. V osemnástom storočí bola ako kondóm používaná bielizeň a hodváb rovnako ako aj puzdrá z jahniat a kozích čriev. Tento dômyselný ochranný prostriedok bol doplnený uviazanou páskou, ktorá zabraňovala zošmyknutiu. Pásky z močového mechúra alebo čreva mohli byť použité viac ako raz, čo dokumentujú aj niektoré historické maľby. V 19. storočí preslávil kondóm najmä známy milovník Casanova, ktorý ho nazýval „anglický jazdecký plášť“. V Japonsku sa používali dva typy kondómov. Typ Kawagata sa vyrábal z tenkej kože a typ Kabutogata z korytnačiny alebo rohoviny. V 18. storočí bol v Amsterdame otvorený špecializovaný obchod a v polovici toho istého storočia kvitlo obchodovanie s týmto artiklom aj v Londýne. Z dôvodu náročnosti výroby sa jednalo o drahší tovar a tak sa tiež objavili vypraté second - handové prezervatívy pre menej majetných.

Kde sa vzalo meno

Historici sa doteraz nezhodli na tom, ako kondóm dostal svoje meno. Niektorí sa prikláňajú k verzii pri ktorej doktor „Dr. Condom“ dodával anglickému kráľovi Charlesovi II kondómy zo zvieracích tkanív ako ochranu pred nakazením sa od prostitútok a pred splodením nemanželských potomkov. Pravdepodobnejšia je však verzia, že slovo pochádza z latinského condon, čo znamená nádoby.

Od „pneumatík“ k jemným pomôckam

Prevratný pre históriu kondómov bol objav vulkanizácie gumy v roku 1844, ktorý umožnil ich výrobu z tohto materiálu. Prvé kúsky boli silné ako duše na bicykel a po stranách mali veľké švy. Iný typ, známy ako "Americký kondóm" potom zakrýval len žaluď. Ani u jedného však o pohodlnosti asi nemohla byť reč. Až začiatkom dvadsiateho storočia sa začalo s výrobou bezšvíkových ochrán a v roku 1880 bol vyrobený prvý latexový kondóm. Odvtedy prišli výrobcovia celým radom vylepšení, ale základný princíp je dnes rovnaký ako bol v dvadsiatych rokoch devätnásteho storočia. V súčasti vo všeobecnosti platí, že je rozumnejšie siahnuť po produktoch od známych výrobcov.

Kondóm ako nástroj v boji proti AIDS

Doba pokročila a aj kondóm už našťastie nie je považovaný za „vulgárnu“ sexuálnu pomôcku. Početné štúdie preukázali, že kondómy, ak sa používajú dôsledne a správne, sú vysoko efektívne v prevencii HIV infekcie. Vo väčšine krajín, kde je výskyt HIV vysoký, si väčšina ľudí nemôže dovoliť kúpiť kondóm. Sexuálne aktívni dospelí sa musia spoliehať výlučne na kondómy, ktoré sú poskytované zdarma, alebo sú dotované a predávajú sa teda za nízku cenu. Vlády týchto krajín často podporujú politiku ochrany pre šírením HIV za pomoci kondómov, no z finančného hľadiska ju nezvládajú a sú teda závislé od pomoci externých subjektov, ako sú napr. UNFPA, alebo USAID.

Našťastie v našich zemepisných šírkach sú kondómy bežne dostupné za priaznivé ceny. Ich používaním chránime nie len seba ale aj partnerovo zdravie. Preto aj v tomto prípade platí staré známe: Najlepšie je začať od seba.