9 najväčších mýtov o menopauze

Máte dojem, že ste v prechode? Idú na vás okrem návalov horúčavy aj návaly strachu z toho, čo vás v novom období života čaká? Dobré informácie môžu ušetriť veľa zbytočných starostí.
Zdroj foto: Shutterstock.com

To, že klimaktérium alebo ľudovo povedané prechod, je prirodzená súčasť života ženy nebol vždy braný s takou samozrejmosťou ako dnes. Je len otázkou šťastia a medicínskeho pokroku, že v súčasnosti dosahuje tak veľa žien menopauzálneho veku. História hovorí len veľmi málo o tomto jave, pretože v minulosti len veľmi málo žien žilo dosť dlho na to, aby sa do „prechodu“ vôbec dostali. Dnes ho úspešne prekonávajú milióny žien po celom svete. Bohužiaľ s klimaktériom sa stále spája veľa mýtov, ktoré sú často zdrojom úzkosti a neodôvodneného strachu. Tu sú najčastejšie z nich.

Mýtus č. 1: Menopauza vždy spôsobí zvýšenie telesnej hmotnosti

Tento mýtus určite šíri nejaká "diétna polícia". Určite nie je pravdivý. Jedná sa o veľmi zovšeobecňujúce vyjadrenie, ktoré navyše nie je ničím podložené. Rovnako nie je možné zovšeobecniť, že všetky ženy dostanú počas menopauzy návaly horúčavy. Niektoré ich jednoducho  nikdy nedostanú. Tak je to aj s váhou. Jedny môžu pri menopauze nejaké to kilečko nabrať, iné zase stratiť.

Mýtus č. 2: Ženy strácajú v klimaktériu chuť na sex

Našťastie aj tento mýtus sa už podarilo vyvrátiť. Výskumníci v oblasti sexuality zistili, že libido nie je spojené s hladinou estrogénu, ktorá v období menopauzy výrazne klesá. Okrem toho najmenej 50 % žien, ktoré sa zúčastnili ich prieskumu žiadny pokles záujmu o sex neuviedlo. Výrazný nedostatok chuti na sex priznalo len menej ako 20 % z nich. To však môže byť spôsobené aj predsudkami a očakávaniami. Nebuďte preto prekvapená, ak aj počas menopauzy bude váš milostný život rovnako bohatý ako pred ňou.


Prečítajte si tiež:

5 vecí, s ktorými sa musí vysporiadať každá žena po päťdesiatke

Mýtus č. 3: Počas menopauzy sa zo ženy stáva neurotická troska

Predpokladať, že žena bude v menopauze hysterická je neopodstatnené a zavádzajúce. Faktom je, že pre niektoré ženy môže byť menopauza veľmi pokojné obdobie, iné ho prežívajú intenzívnejšie. Existuje hneď niekoľko faktorov, ktoré sa na emocionálnom prežívaní menopauzy významne podieľajú.

  • Osobné zdravie a reprodukčná história
  • Zdravie žijúcich predkov a ženských príbuzných
  • Stravovacie návyky
  • Fajčenie, pitie alkoholu
  • Kultúra (To znamená, či je žena ochotná pristúpiť na substitučnú hormonálnu terapiu. Napríklad v Spojených štátoch asi 46 % žien v menopauze skúša hormonálnu substitučná terapia (HRT), kým v Japonsku, iba 6 %.)

Mýtus č. 4: Menopauza príde po päťdesiatke

Pravdou je, že menopauza sa po päťdesiatom roku života vyskytuje najčastejšie. Štatistiky však ukazujú, že približne jedna zo sto žien prechádza obdobím menopauzy vo veku 40 rokov a dokonca menej. Priemerný vek žien v menopauze je v súčasnosti asi 52, avšak s priemerným vekovým rozpätím 45 až 55 rokov.

Je potrebné  poznamenať, že  začiatok menopauzy môže nastať aj v dôsledku chirurgického zákroku. Chirurgicky vyvolaná menopauza je tiež označovaná aj ako umelá menopauza a vyskytuje sa napríklad po hysterektómii alebo po odstránení maternice. Podľa niektorých odborníkov môže byť skorá menopauza spôsobená tiež rôznymi faktormi, ako je autoimunitné ochorenie spojené so zlou výživou či chronickým stresom.

Mýtus č. 5: Menopauzu môže odhaliť iba lekár

Ak si chcete potvrdiť akúkoľvek informáciu o svojom zdravotnom stave, je ideálne obrátiť sa na lekára. My ženy však vieme svoje. Keď sa s nami niečo deje, väčšinou to dokážeme vycítiť, len si jednoducho nie sme úplne isté. Našťastie je dnes na trhu už veľa spoľahlivých testov, ktoré pomôžu zodpovedať tie najzásadnejšie otázky. Výhodou je, že sa o tejto novinke dozviete v súkromí a budete mať dostatok času vyrovnať sa s novou situáciou, ešte pred tým, než naozaj navštívite lekára.

Mýtus č. 6: Menopauza trvá niekoľko rokov

Toto tvrdenie nemožno považovať za úplný mýtus. Skôr by sme mohli povedať, že je nepresné. Menopauza môže niekedy trvať 6 až 13 rokov. Nie je preto dôvod, aby sa žena počas tohto obdobia nejakým spôsobom obmedzovala, prípadne si vytvárala nezdravé návyky. Je dôležité si uvedomiť, že v tom človek nie je sám, že ide o prirodzený vek, že rovnakým obdobím si prechádzajú milióny ďalších žien. O menopauze málokto rád otvorene hovorí, a preto je opradená desivými mýtmi.

Mýtus č. 7: Ženy sa môžu počas menopauzy vyliečiť samy tým, že sa rozhodnú pre substitučnú liečbu estrogénmi

Mýtus ako hrom! Po prvé, prechod je prirodzený proces a nie choroba, takže používanie výrazu "liek" je zbytočné. Po druhé, rôzne ženy potrebujú rôzne hormóny a niektoré rozhodne nepotrebujú estrogén! Práve naopak, v skutočnosti potrebujú testosterón. Existujú aj prípady, kedy hormonálna substitučná terapia jednoducho nemá žiadny vplyv na priebeh klimaktéria.

Mýtus č. 8: Počas menopauzy ženy strácajú veľké množstvo mozgového tkaniva a niektoré dokonca aj svoje spomienky

Našťastie toto vôbec nie je pravda. Mužský a ženský mozog sa začne zmenšovať už okolo tridsiatky, pričom miera zmrštenia mozgu nezodpovedá presne úbytku kognitívnych funkcií. To znamená, že ak je váš mozog menší o 10 percent, nebudete nevyhnutne trpieť 10 percentným poklesom inteligencie. Zaujímavosťou v tejto súvislosti je, že podľa výskumov sa mužský mozog zmenšuje rýchlejšie ako ženský!

Mýtus č. 9: Menopauza je začiatok konca

Toto je najväčší mýtus! Faktom je, že menopauza prichádza v čase, keď v živote ženy nastanú viaceré zmeny. Deti odchádzajú z domu, o rodičov je naopak potrebné sa postarať. Nezriedka žena i manžel odchádzajú do dôchodku.  I napriek týmto silným vplyvom môže zrelé obdobie ženy priniesť veľa krásnych podnetov, ktoré jej dokážu obohatiť celé ďalšie roky a priniesť celkom nové, doposiaľ nepoznané zážitky a pocity. Jednoducho aj babie leto môže byť krásne a farebné.


Pozrite si aj tento článok:

5 vecí, s ktorými sa musí vysporiadať každá žena po päťdesiatke. Viete, ktoré sú to?

glossi

Ahojte, rada by som sa podelila s vami o skúsenosť s menoxom - www.menox45.sk , mám 49 rokov a dosť nečakane ma zasiahla menopauza minulé leto. Začiatky boli dosť ťažké, postupne som však menila svoj živ. štýl a posledné 3-4 mesiace užívam menox a oproti tomu ako som sa cítila predtým sa mám naozaj skvele. Objednala som si menox extra forte, čo bol dosť veľký risk ale vôbec to neľutujem, kiež by o tom vedelo viac žien s podobným problémom a tiež by im to pomohlo ako mne.

Lenicek0

Niektoré mýty mi prišli vymyslené, však asi každá žena musí vedieť, že menopauzu neodhalí iba lekár, že na to vedia prísť ženy samé. Ale inak za mňa jasná rada - nebojovať, prijať toto životné obdobie a užívať Sérélys. Len toto mi pomohlo. Upokojiť psychiku a užívať prírodný doplnok s vitamínom E. :-)

Jakub35

O tom menoxe som sa dozvedel od ženy. Začala to užívať a dosť sa jej zmenil psychický stav. Už na mňa nevrčí toľko. Tuto je aj nejaká recenzia na ten menox -odkaz odstránený-