Športom k trvalému zdraviu

Chceli by ste sa v lete zabaviť, schudnúť a popri tom ešte urobiť niečo pre svoje zdravie? Ak ste aspoň v jednom prípade súhlasne prikyvovali hlavou, čítajte ďalej. Prinášame vám totiž praktické tipy na tri najdostupnejšie možnosti športovania, ktoré si môže dovoliť každý.

Prečo a aké športy

Jednou z najdostupnejších športových aktivít je plávanie a v lete, keď sú k dispozícii aj vonkajšie kúpaliská a otvorené vodné plochy, to platí dvojnásobne. Tento šport je na prvom mieste preto, lebo prirodzený odpor vody chráni kosti a kĺby – oddýchnu si teda kolená aj lakte. Vďaka zapájaniu všetkých hlavných svalov plávanie prospieva celkovej fyzickej kondícii a zlepší sa aj držanie tela. Okrem toho je vynikajúce pre optimálne fungovanie vášho kardiovaskulárneho systému a pre zvýšenie flexibility kĺbov, predovšetkým v oblasti krku, ramien a brucha.

Na druhom mieste je v prínose pre zdravie chôdza, hoci v dostupnosti by predbehla akýkoľvek iný šport. Zjednodušene totiž možno povedať, že chodiť sa dá vždy a všade. Nemáme tým namysli iba prechádzky či turistiku, ale z času na čas aj odignorovanie mestskej hromadnej dopravy. Ak začínate, na úvod bude stačiť, keď vystúpite iba o jednu zastávku skôr a zvyšok si do práce „poctivo“ odchodíte. Častá chôdza znižuje krvný tlak a riziko srdcového infarktu, bolesti hlavy a chrbta a posilní svalstvo. Je skvelou alternatívou k behu, keďže hlavne v prípade obéznejších ľudí oveľa menej zaťažuje kĺby. Ak by ste chceli zájsť ešte ďalej, vyskúšajte nordic walking, teda severskú chôdzu. Stačí ak si za pár eur kúpite špeciálne palice a môžete sa tešiť na ešte väčšie odľahčenie kĺbov, úpravu držania tela, spaľovanie kalórií či vyrovnanú myseľ.

Čo sa týka cyklistiky, na dvoch kolesách môžete len za 40 minút jazdy spáliť až 500 kalórií. Jazda na bicykli navyše tvaruje svaly na nohách a chrbte, nezaťažuje kĺby do takej miery ako beh a z tohto dôvodu je vhodná aj pre obéznejších ľudí. V rámci možností však dávajte prednosť bicyklovanie v prírode pred jazdou v meste. Okrem získania estetickejšieho zážitku spravíte niečo aj pre svoje pľúca.

Pomoc v prípade preťaženia

Pri športovaní na dovolenke, dlhšej túre, alebo hocikde inde, kde by ste nemohli využiť okamžitú lekársku pomoc, majte po ruke menšiu lekárničku. Okrem klasických dezinfekčných sprejov, obväzov a iných liekov, o ktorých sa všade píše, nezabúdajte na pomoc v prípade preťaženia pri športovaní. V závislosti od rôznych faktorov vás totiž môže preťaženie potrápiť, aj keď športujete zdravo, ale priveľa. Samozrejmosťou je v tomto prípade okamžitý odpočinok a dostatočný príjem vody. Niekedy sa môžu vyskytnúť aj svalové kŕče a to nielen bezprostredne po fyzickej aktivite, ale aj o niekoľko hodín. Vznikajú v dôsledku dehydratácie, nedostatku vitamínov a minerálov, predovšetkým horčíka a draslíka, ktoré by ste mali mať vo forme rôznych preparátov po ruke.

Ak plánujete športovať naozaj výdatne, prípadne ak máte vyšší vek, môže vás zaskočiť aj nepríjemná bolesť kĺbov. Vyhnete sa tomu, ak budete v rámci prevencie užívať chondroitín sulfát. Ide o najúčinnejší prírodný prostriedok na bolestivé kĺby, ktorý účinkuje ihneď. Obľúbený je nielen u vrcholových športovcov, ale aj u ľudí, ktorí si kĺby namáhajú v zamestnaní a vynikajúce výsledky sa s chondroitínom dosahujú aj pri liečbe osteoartrózy.

Vyzerá to teda tak, že športovanie je iba otázkou vôle. Športy, ktorými sme sa vás pokúsili motivovať, sú totiž dostupné pre každého a v ich prípade sa už nikto nemôže vyhovárať na nedostatok času či peňazí – iba ak na vlastnú lenivosť.