Ako sa vyhnúť artróze? Vyživujte chrupavku!

Možno ste už niekedy počuli, že bolesť kĺbov k starobe jednoducho patrí. Ak súhlasíte, nemusíte pokračovať v čítaní. Nasledujúce riadky sú totiž určené tým, podľa ktorých bolesť v živote nemá čo robiť a aj jeseň života chcú prežiť čo najkvalitnejšie a bez bolesti.

Osteoartróza, ktorá je za bolesť kĺbov zodpovedná, pritom väčšinou neprichádza až v starobe. Príznaky zvyčajne začínajú po 40-ich rokoch a pomaly postupujú. Liečba rozvinutého ochorenia je značne obmedzená, preto by mal každý, kto si už tých 40 rokov naráta, venovať aspoň trochu času prevencii.

Rozumný pohyb chrupavke a kĺbom prospieva -----------------------------------------

Prevencia v prípade osteoartrózy spočíva v ochrane chrupky, ktorá kĺby spája s kosťami a je pre bezbolestný pohyb kľúčová. Môžeme si ju predstaviť ako vankúš (medzi kĺbom a kosťou), ktorá sa pri každom pohybe stláča, pričom dochádza k vyživovaniu z okolitej kĺbovej tekutiny, ktorá pôsobí ako mazivo a zabraňuje odieraniu povrchu chrupky. Rozumný pohyb teda chrupke veľmi prospieva. Samozrejme, je dôležité zvoliť vhodný šport a primeranú záťaž. Pred behaním po schodoch dajte prednosť rýchlej chôdzi. Pred agresívnejšími športami ako squash alebo basketbal, ktoré chrupku nadmerne zaťažujú pri doskoku, uprednostnite nenáročnú turistiku či bicyklovanie. Absolútne najlepším riešením je vyživovať chrupku vo vode, keďže tá znižuje účinky gravitácie, čím odľahčuje celý pohybový aparát a voda navyše kladie prirodzený odpor. Akvaaerobik (aerobik vo vode) sa napríklad ľuďom s problémami pohybového ústrojenstva vyslovene odporúča.

Nezabúdajte na stravu a výživové doplnky

V prevencii proti osteoartróze vám pomôžu predovšetkým antioxidanty ako vitamín A, C, E a selén, keďže pomáhajú v boji s voľnými radikálmi, ktoré môžu byť pre chrupku a kĺby škodlivé. V prirodzenej podobe ich nájdete v žltooranžovom ovocí a zelenine (mrkva, marhule, broskyne, špargľa, brokolica) ale aj v obilninách, slnečnicových semienkach, arašidoch či ovsených vločkách. Na tanier patria aj omega-3-mastné kyseliny, na ktoré sú bohaté predovšetkým tučné ryby ako losos, sleď či makrela, ale v dostatočnom množstve ich nájdete aj v sóji či ľanovom oleji. Z prírodnej lekárne ešte pomôže zázvor.

Podľa odborných štúdií, je v boji proti všetkým druhom artróz účinná aj želatína, ktorá obsahuje dôležitý kolagén, takže si v rámci prevencie môžete pochutiť aj na gumených medvedíkoch. Ak však patríte k rizikovým skupinám pre vznik osteoartrózy, zvážte aj výživové doplnky. V rizikovej skupine ste, ak máte nadváhu, čo predstavuje výraznú záťaž pre váhonosné kĺby. Záťaž kĺbov zvyšuje aj neprimeraná pracovná a športová aktivita – obzvlášť nebezpečné je to v pokročilom veku. Nakoniec, výživové doplnky by ste nemali prehliadať ani vtedy, ak sa ochorenie v minulosti vyskytlo v rodine.

Z nespočetného množstva výživových doplnkov je však občas problém vybrať si ten správny. Je potrebné sa zamerať na množstvo obsiahnutých látok, ich kombináciu, zamyslieť sa nad možnosťami vstrebávania sa jednotlivých zložiek a v neposlednom rade na výrobcu, ktorý garantuje čistotu a správny spôsob výroby. Medzi najúčinnejšie látky v liečbe a v prevencii osteoartrózy patria látky, ktoré sa v chrupke prirodzene nachádzajú a hlavne sú schopné sa do nej zabudovať aj po podaní vo forme tabletiek, napr. chondroitín sulfát alebo kolagén správneho typu.

Kĺbová chrupka totiž obsahuje z viacerých typov kolagénov najmä typy II a IX, na rozdiel od kolagénu získaného z kožného tkaniva, ktorý je najmä typu I. Preto je pri výbere správneho výživového doplnku dôležité zaujímať sa o surovinu, z ktorej sa preparát vyrába, respektíve jej pôvod. To, že chondroitín sulfát komplexne ovplyvňuje chrupku, je dokázané aj viacerými medzinárodnými štúdiami. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje syntézu všetkých zložiek tkaniva chrupky a znižuje ich degradáciu. Jeho veľkou výhodou je, že má overený spôsob vstrebávania priamo do chrupky, kde je schopný sa zabudovať (narozdiel od napríklad kyseliny hyalurónovej, ktorá sa do kĺbu v správnej štruktúre môže dostať iba injekciou).

Glam

My na výživu kĺbov si pravidelne dávame collalloc :) je to čistý morský kolagén, ktorý okrem kĺbov vyživuje aj nechty a vlasy a spomaľuje stárnutie