Päť mýtov o chudnutí

V snahe rýchlo schudnúť a mať štíhlu postavu sa najmä ženy dávajú na rôzne diéty. Rôzne zaručene fungujúce recepty na štíhlosť a rady na chudnutie môžu narobiť viac škody ako úžitku. Ktorým tvrdeniam sa oplatí veriť a ktorým naopak nie?

chudnutie_5mytov_8-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Po 17. hodine sa nesmie jesť

Úplné vynechanie jedla večer chudnúť nepomáha, skôr škodí zdraviu. Unavené vyhladované telo si vytvára zásoby energie a kilogramy dolu určite nepôjdu. Jesť môžete teda aj večer, ale zamerajte sa skôr na ľahšie jedlá, z ktorých si organizmus neuloží tukové zásoby.

Večera by mala byť zložená z bielkovín, vyhýbajte sa cukrom a tukom. Jedzte ale najneskôr dve hodiny pred spaním, inak sa sa vám bude ťažko zaspávať. Neoplatí sa ani hladovať počas dňa. Vyhladované telo si potom vytvára zásoby z každého jedla vo forme tukov. Vsaďte na 5 menších jedál denne. Telo si zvykne na pravidelný príjem potravy a tým sa aj prestane brániť chudnutiu.


Prečítajte si tiež:

Toto sú najčastejšie mýty vo výžive

2. Bez diéty sa nedá schudnúť

Drastické krátkodobé diéty nemajú žiaden význam. Ak sa vám aj podarí niektorú z nich úspešne dodržať, tak po jej skončení sa rýchlo vrátite k pôvodnému stravovaciemu režimu a návrat kilogramov na seba nenechá dlho čakať. Pokiaľ si chcete hmotnosť udržať, prehodnoďte svoj spôsob stravovania a začnite sa racionálne stravovať.

3. Na raňajkách nezáleží

Raňajkuje len málokto a odborníci na výživu to hodnotia ako jednu z najväčších stravovacích chýb. A ak si myslíte, že vynechávanie raňajok vedie k štíhlej postave, opak je pravdou. Smeruje k nadváhe. Organizmus tých ľudí, ktorí neraňajkujú, čaká na prísun energie. Keď je  prvým jedlom až obed, telo sa zásobuje tukmi.

Vyhladovaní navyše zjete viac ako za normálnych okolností. A čo si dať na raňajky? Skúste mliečne výrobky, celozrnné pečivo, chudú šunku, zeleninu. Nezabudnite na vhodné nápoje. Pokojne si doprajte aj čaj, kávu alebo kakao. ranajky_pecivo_8-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com


4. Tuky treba úplne vynechať

Veľa ľudí sa myslí, že z tukov sa veľmi priberá a sú nezdravé. Platí to len do istej miery. Tuky totiž predstavujú dôležitú súčasť potravy a mali by tvoriť 25 – 30 % denného príjmu energie. Priberá sa z ich nadmernej konzumácie a to najmä z príjmu nezdravých, teda nasýtených tukov. Zdraviu prospešné sú rastlinné tuky a nenasýtené mastné kyseliny, obsiahnuté napríklad v rybách.

5. Cukry škodia zdraviu

Cukry by mali predstavovať 40 až 60 percent denného energetického príjmu. Ich odporúčaná denná dávka je 300 – 400 g. Telo potrebuje cukry pre správnu činnosť mozgu, ľadvín, krvného obehu a svalovej sústavy. Vynechávať cukry sa teda rozhodne nevypláca. Priberať určite nebudete, keď dodržíte odporúčané množstvo, čo sa týka ich príjmu.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sú najčastejšie mýty vo výžive