Jednou zo skrytých hrozieb jedálnička sú takzvané ryžové chlebíčky. Na obaloch týchto ryžových chlebíčkoch vždy vidíme spokojných a štíhlych ľudí, tak prečo by sme ich potom nemohli konzumovať?
Bc. Martin Drha, tréner atletiky a gymnastiky
Ketóza je prirodzený stav metabolizmu, keď organizmus vyrába ketolátky z tuku, ktoré potom používa ako zdroj energie namiesto sacharidov. Môže to byť výhodné nielen pri snahe schudnúť, ale i pri liečbe ochorení ako je epilepsie, rakovina, diabetes druhého typu, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Bc. Martin Drha, tréner atletiky a gymnastiky
O tom, že nadmerná spotreba alkoholu či liekov škodí zdraviu pečene, vieme snáď všetci. No rovnako tak si ju môžeme poškodiť, ak bude v našej strave zastúpených priveľa cukrov.
MUDr. Milan Derco, lekár
Výsledky výskumov opätovne nepotvrdili oprávnenosť súčasných diétnych doporučení. Tie obmedzujú prijímanie nasýtených tukov, ktoré nájdeme najmä v mäse, mlieku, syroch, či masle.
MUDr. Milan Derco, lekár
Zdravé varenie sa stáva novodobým trendom a záujem o neho z roka na rok narastá. Existuje niekoľko hlavných zásad, ktoré treba pri príprave jedla dodržiavať, aby sme pripravili chutný a zdravý pokrm.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
Pri syroch mnohí často dvíhajú varovný prst, ktorý upozorňuje na nezdravé tuky. Na druhej strane, musíme uznať, že syry majú aj určité výhody pre naše telo. Sú význam zdrojom bielkovín a vápnika. Obsahujú vitamíny, najmä vitamín A, B2, niacín, B12 a vitamín D.
Mgr. Anna Čunderlíková, zdravotnícky pracovník
Učia sa o nich už žiaci na základnej škole. No napriek tomu mnohí ľudia v týchto pojmoch stále nemajú úplne jasno. Z tukov sa priberá, cukry sú sladké a bielkoviny jedia kulturisti. Celá veda okolo týchto troch základných makroživín je však trocha zložitejšia.
Mgr. Silvia Hadeková, fitness inštruktorka
Chcete zlepšiť svoje stravovacie návyky? Túžite po lepšej postave, a preto sa snažíte zmeniť svoj jedálny lístok? Prejsť na zdravú stravu nie je jednoduché, treba na to ísť postupne s veľkou dávkou trpezlivosti a vytrvalosti.
Redakcia ZDRAVIE.sk
Vyznáte sa v terminológií a číslach, ktoré sú na etiketách potravín? Je dobré ich poznať, aby ste si vedeli vybrať potraviny so správnym zložením látok.
Redakcia ZDRAVIE.sk
V súčasnosti sa často vedú diskusie o tom, či je konzumácia mlieka pre ľudský organizmus prospešná alebo či je lepšie sa vzdať tohto "nápoja". Od čoho závisí kvalita mlieka a aké sú jeho nevýhody?
doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena