5 originálnych receptov z tekvice

Tekvicová sezóna je v plnom prúde a vy máte jedinečnú príležitosť pripraviť si túto zdravú pochúťku na viaceré spôsoby. Obsahuje množstvo prospešných látok a zároveň vás zasýti. No v žiadnom prípade nemusíte rátať kalórie, pretože ich má veľmi málo. Pre inšpiráciu vám ponúkame päť receptov.

Sladký tekvicový maškrtník

Nielenže potešíte chuťové poháriky, ktoré túžia po sladkostiach, ale tiež využijete zdravé benefity ukryté okrem tekvice i v jablkách a škorici. Samozrejme, nejde o hlavné jedlo, skôr o malý dezert po obede.

Na 12 malých porcií potrebujete:

  • ¾ šálky smotanového syra
  • ½ šálky hnedého cukru
  • ¾ šálky uvarenej oranžovej tekvice (prerezať napoly, vybrať semienka, ošúpať, nakrájať na kocky a dusiť okolo 20 minút)
  • 2 lyžičky javorového sirupu
  • ½ lyžičky škorice
  • 24 plátkov jablka

Smotanový syr, hnedý cukor a uvarenú oranžovú tekvicu vložte do misky a s mixérom premiešajte. Pridajte javorový sirup a škoricu, poriadne pomiešajte, prikryte a vložte na 30 minút do chladničky. Podávajte s plátkami jablka.

Prečítajte si viac o účinkoch tekvice:

Tekvicovo-mrkvový koláč

Kombinácia tekvice, mrkvy, hrozienok a brusníc je zárukou množstva vitamínov a spolu s celozrnnou múkou i toho, že na zasýtenie stačí malý kúsok tohto koláča. Zároveň netreba pridávať veľa cukru.

Na 10 porcií potrebujete:

  • ½ šálky polohrubej múky; ½ šálky celozrnnej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • ½ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 vajce a 1 bielko
  • ½ šálky hnedého cukru
  • ½ šálky uvarenej oranžovej tekvice
  • 2 lyžice rastlinného oleja, 2 lyžice roztopeného masla
  • 1 lyžica postrúhanej pomarančovej kôry
  • ¾ šálky hrozienok (alebo podľa chuti)
  • ½ šálky nastrúhanej mrkvy
  • ⅓ šálky sušených brusníc
  • 2 lyžice posekaných vlašských orechov

Najprv rúru predhrejte na 180°. Zmiešajte obidve múky, kypriaci prášok, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Do veľkej misky dajte vajce a bielko, 30 sekúnd miešajte mixérom. Pridajte cukor, tekvicu, olej, maslo, pomarančovú kôru a opäť mixujte, až kým nie je hmota hladká. Pridajte múkový mix a následne aj hrozienka, mrkvu a brusnice. Postupne lyžicou vylejte na malý plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte orechmi a pečte 25 minút. Výsledok rozhodne stojú za to!

Tekvicová polievka s mrkvou a jablkami

Polievka z tekvice v zime zahreje, zasýti a dodá telu potrebnú dávku vitamínov. Táto verzia receptu obsahuje aj zdravú mrkvu a jabĺčka.

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 lyžice masla
  • 1 na malé kocky pokrájanú cibuľu
  • 2 na malé kocky pokrájané mrkvy
  • 1 na malé kocky pokrájané jablko
  • 2 šálky upečenej oranžovej tekvice
  • 1 lyžicu šalvie
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.

V hrnci roztopte maslo a opražte cibuľu, mrkvu, jablko, tekvicu a šalviu (okolo 8 až 10 minút). Dajte si pozor, maslo rýchlo prihára. Preložte do mixéra, urobte pyré, ktoré vráťte do hrnca a pridajte vývar.

Nechajte 15 minút variť. Následne pridajte smotanu a varte ďalších päť minút tak, aby polievka nezovrela. Nakoniec dochuťte soľou a korením. Máte hotové výživné a zdravé jedlo, ktoré je ideálne v tomto období.

Lahodné tekvicové karí

Jednoduché, pomerne lacné, sýte, nízkokalorické, zdravé, chutné, originálne, rýchle a ako hlavné jedlo dokonalé pre vegetariánov. Má samé pozitíva, tak prečo ho neskúsiť?

Na 2-4 porcie potrebujete:

  • ½ kg oranžovej tekvice pokrájanej na kocky
  • 1 pokrájanú cibuľu
  • 2 najemno pokrájané zelené čili papričky
  • 2 najemno pokrájané červené čili papričky
  • 5 pretlačených strúčikov cesnaku
  • 300 ml kokosového mlieka
  • 1 pohár vody
  • 1 lyžičku kurkumy
  • 1 lyžičku karí korenia
  • 2,5 centimetrový kúsok postrúhaného zázvoru
  • maslo

V miske pomiešajte čili papričky, cesnak, zázvor, korenia, vodu a kokosové mlieko. V panvici zohrejte maslo a niekoľko minút opražte kocky tekvice a cibuľu. Pridajte zmes s kokosovým mliekom, nechajte zovrieť a následne znížte teplotu a varte dovtedy, kým tekvica nezmäkne a omáčka nezhustne.

Ak je to potrebné, pridajte vodu, naraz však maximálne polovicu šálky. Na konci môžete pridať trochu soli. Podávajte s ryžou.

Tekvicový šalát so špenátom a píniovými orieškami

V tomto šaláte nie je nič, čoho by sa museli obávať ľudia bojujúci s nadváhou. Pokojne ním môžete nahradiť hlavné jedlo, keďže je vďaka tekvici a orieškom dostatočne sýty. Pridanou hodnotou je špenát, ktorý obsahuje antioxidanty, vápnik, železo, vitamín A a C, draslík a množstvo ďalších užitočných látok.

Na 12 malých porcií potrebujete:

  • jednu 1,75 kilogramovú tekvicu
  • ½ šálky píniových orieškov
  • 200 gramov čerstvého špenátu
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej

Na dressing:

  • ¼ šálky medu
  • 2 lyžice balsamica
  • 1 lyžica olejového oleja

Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte, kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.

Na prípravu dressingu zmiešajte všetky prísady a vložte na pár sekúnd do mikrovlnky, kým sa med neroztopí.

Na panvici 3 minúty pražte píniové oriešky, neustále miešajte. Špenát a tekvicu zamiešajte, posypte orieškami a ochuťte dressingom, soľou a čiernym korením. Dobrú chuť.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.