Ako ovplyvňujú hormonálnu antikoncepciu iné lieky

Viete ako ovplyvňujú hormonálnu antikoncepciu antibiotiká, preháňadlá, antiepileptiká, lieky na cukrovku? To sa dočítate v tomto článku.

Antibiotiká

Charakteristika:

Sú to lieky, ktoré pomáhajú telu bojovať s baktériami a vírusmi tým, že zabíjaú alebo oslabujú baktérie. Sú neškodné voči virálnym infekciám, napríklad pri bežnej nádche a hubovým infekciám, napríklad proti pliesňam. Patria medzi najčastejšie lieky v modernej medicíne.

Antibiotiká a hormonálna antikoncepcia:

Jedným z rizík je užívanie antibiotík. Tie ovplyvňujú črevnú mikroflóru a teda aj vstrebávanie a účinnosť antikoncepčnej tabletky. Do tela sa tak nedostane potrebná dávka hormónov a na tabletky sa už do konca cyklu nemôžete naplno spoľahnúť. Preto je dôležité, aby žena na túto možnosť myslela a radšej sa chránila iným spôsobom do konca využívania cyklu, a to či už prezervatívom, alebo inými spôsobmi ochrany pred počatím. Spoľahlivosť hormonálnych antikoncepčných tabletiek znižujú aj niektoré choroby tráviaceho traktu.

Všetky antibiotiká nepriaznivo vplývajú na črevnú mikroflóru. Baktérie, ktoré v nich žijú, sa podieľajú na recyklácii hormónov. Hormóny, ktoré žena zje v tabletke, sú v črevách pozvoľna spracované na rozpustné deriváty a následne putujú do čreva, aby sa vylúčili. Účinkom baktérií sú chemicky pozmenené a vrátené späť do krvi. Tento kolobeh predlžuje zotrvanie hormónov v tele. Nie všetky antibiotiká sú rovnaké, niektoré ovplyvňujú črevnú mikroflóru viac, iné menej.

Najväčšie riziko hrozí u širokospektrálnych antibiotík, ktoré okrem baktérií spôsobujúcich choroby ničia aj črevné baktérie. Pokiaľ žene predpíše lekár antibiotiká, je vhodné ho upozorniť na to, pacientka užíva hormonálnu antikoncepciu a požiadať ho o vysvetlenie miery rizika otehotnenia pre konkrétny prípravok.

Preháňadlá

Charakteristika:

Preháňadlá (laxatíva) sú látky, ktoré podporujú vyprázdňovanie čriev a používajú sa proti zápche. Zápcha sa môže prejaviť nepríjemným pocitom tlačenia a preplnenia, bolesťami brucha, nepohodou a pocitom neúplného vyprázdnenia. Využívaní sú aj na cielené vyprázdňovanie čriev, napríklad pre vyšetrením a niektorými liečebnými procedúrmi. Tendencia k zápche narastá priamo úmerne s vekom. Typická je u ľudí so sedavým zamestnaním a u ľudí pripútaných na lôžko.

Zápchu, ktorou trpia častejšie ženy než muži, nevyrieši užívanie preháňadiel. Jej problematika je zložitejšia a vždy treba hľadať pravú príčinu. Môžu ňou byť zlé stravovacie návyky (málo balastných látok v potrave) nedostatočný príjem tekutín, stres, nervozita, niektoré poruchy metabolizmu. Užívanie preháňadiel s dráždivými účinkami nie je bez rizika, pretože narúša vodnú a iontovú rovnováhu.

Preháňadlá a hormonálna antikoncepcia:

Problémy sa môžu vyskytnúť aj pri zvracaní alebo veľmi silnej hnačke. Jednorázovo by to nemusel byť problém, rozhodne by ste však tento typ liekov nemali užívať pravidelne či dlhodobo, majú totiž negatívny vplyv na črevá. Mierne preháňacie účinky majú mnohé potraviny, ktoré pôsobia predsa len o niečo šetrnejšie, než lieky.

Ak sa tieto nepríjemnosti dostavia do troch až štyroch hodín po užití tabletky, tak ju môžete rovno považovať za zabudnutú, pretože organizmus ju nemal šancu dostatočne spracovať. V praxi to znamená, že prijímanie liekov z gastrointestinálneho traktu môže byť užívaním laxatív spomalené, čiže laxatíva nesmú byť užívané pri súčasnom užívaní perorálnej antikoncepcie. V akom časovom odstupe môžu preháňadla byť brané je napísané v príbalovom letáku lieku alebo sa na to treba spýtať lekára. Aj pri rektálne podávaných preháňadlách môže dôjsť ku problémom s kvalitou kondómov, pri análnom sexe.


Rady a odporúčania pri užívaní hormonálnej antikoncepcii

Viete ako si vypočítať plodné dni? Skúste našu kalkulačku

Pred čím Vás hormonálna antikoncepcia neochráni


Antiepileptiká – lieky proti epilepsii

Charakteristika:

Antiepileptické prípravky fungujú na princípe tlmenia dráždivosti nervových buniek v mozgu. Nedá sa s istotou povedať, ktoré antiepileptikum je najbezpečnejšie a ktoré najrizikovejšie. Dnes už existujú nové antiepileptiká, ktoré majú menej vedľajších nežiaducich účinkov, ako to bolo u liekov v nedávnej minulosti. Nová generácia liekov proti epilepsii už spoľahlivosť antikoncepcie neovplyvňuje. Ani dlhodobé užívanie antikoncepcie neovplyvňuje výskyt epileptických záchvatov.

Antiepileptiká a hormonálna antikoncepcia:

Ak je žena epileptička, je dôležité, aby sa pri voľbe najvhodnejšej metódy antikoncepcie poradila so svojím neurolóogom a gynekológom. Je možné, že niektorá antiepileptická liečba môže mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, čo môže viesť k neželanému otehotneniu. Existuje možnosť interakcií medzi hormónmi v antikoncepčných tabletkách (estrogény a progesterón) a liekmi, ktoré žena užíva na antikoncepciu. Niektoré z týchto liekov urýchľujú rozklad hormónov v krvi, čo spôsobuje, že hormonálna antikoncepcia nemusí byť dostatočne účinná.

Populárne sú najmä „mini tabletky", ktoré obsahujú relatívne malé množstvo estrogénov (menej ako 35 mikrogramov). Toto množstvo však podľa odborníkov nie je dostatočné na ochranu proti počatiu pre ženu s epilepsiou, pretože najčastejšie predpisované antiepileptické tabletky skracujú dobu, kedy sú hormóny prítomné v krvi. Je preto možné, že žena bude potrebovať tabletky s vyšším obsahom estrogénov a aj v tomto prípade existuje určité riziko neželaného otehotnenia. Žena by preto, ak užíva lieky urýchľujúce rozklad hormónov v krvi, mala používať vhodným spôsobom aj niektorú z mechanických pomôcok spolu s hormonálnou antikoncepciou.

Lieky na cukrovku

Charakteristika:

Cukrovka je choroba látkovej premeny. Jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi – hyperglykémia. Hyperglykémia je následkom poruchy vylučovania inzulínu alebo účinku inzulínu v cieľových tkaninách. Pri cukrovke okrem nedostatočnej premeny cukrov v organizme dochádza k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. Zvýšené hodnoty krvného cukru v priebehu rokov vedú k poškodeniu ciev. Na regulovanie hladiny cukru v krvi je nevyhnutná prítomnosť hormónu inzulínu.

Cukrovka a hormonálna antikoncepcia:

V minulosti mali diabetičky obmedzený výber antikoncepcie. Ešte donedávna sa odporúčali hormonálne tabletky, ktoré mali negatívny vplyv na metabolickú kompenzáciu, spôsobovali poruchy tukového spektra a zvyšovali riziko trombózy v nohách a pľúcnej embólie. Súčasná antikoncepcia je aj pre diabetičky, pretože ide o kombinované prípravky s veľmi nízkym obsahom hormónov. Ide najmä o preparáty obsahujúce gestagén, ktorý neovplyvňuje dennú spotrebu inzulínu a neboli pozorované zmeny v koncentráciách cholesterolu. Pri výbere vhodnej antikoncepcie je však nutná spolupráca gynekológa a diabetológa. Keď ide o ťažkú cukrovku s cievnymi zmenami, rozvinuté cievne komplikácie či hypertenziu, užívanie hormonálnej antikoncepcie sa neodporúča.