Ako si správne vybrať slnečné okuliare

Na to, aby boli slnečné okuliare naozaj funkčnou ochranou oka pred škodlivým UV žiarením a nielen módnym doplnkom, mali by spĺňať niekoľko základných kritérií.

vyber_nove_okuliare Zdroj foto: Shutterstock.com

Na to, aby boli slnečné okuliare naozaj funkčnou ochranou oka pred škodlivým UV žiarením a nielen módnym doplnkom, mali by spĺňať niekoľko základných kritérií.

V prvom rade musia mať dostatočný UV filter, tzn., že poskytujú ochranu proti UVA a UVB žiareniu. Najľahšie to spoznáme podľa ich označenia. Označenie slnečných okuliarov etiketou UV 400 znamená, že pohlcujú UV žiarenie s vlnovou dĺžkou 400 nm a menej, a teda túto ochranu majú. To však nie je jediný parameter výberu.

Sfarbenie šošoviek

Slnečné okuliare delíme podľa stupňa protislnečnej ochrany do piatich kategórií, ktoré hovoria o percentách prepusteného viditeľného žiarenia šošovkami (pod pojmom šošovka rozumieme optický materiál, ktorý je vložený v rámoch, ľudovo nazývaný ako „sklo“).  Na okuliaroch sú tieto kategórie označené číslom od 0 do 4:

  • 0 - číre alebo slabo sfarbené (priepustnosť viditeľného žiarenia 80-100%)
  • 1 - slabo sfarbené (priepustnosť viditeľného žiarenia 43-8O%)
  • 2 - stredne silno sfarbené (priepustnosť viditeľného žiarenia 18-43%)
  • 3 - tmavo sfarbené (priepustnosť viditeľného žiarenia 8-18%)
  • 4 - veľmi tmavo sfarbené (priepustnosť viditeľného žiarenia 3-8%)

Vrstva, ktorá chráni pred UV žiarením je číra, takže tmavšie sfarbenie nutne neznamená, že ochrana bude lepšia (UV filter a stupeň sfarbenia šošoviek sú dve rozličné kategórie). V zásade, stupeň 0 je skôr pre imidž a oko dostatočne nechráni. Stupeň 1 môžeme nosiť v meste, keď nie je veľká intezita slnečného žiarenia. Avšak vždy, keď sme vystavení priamemu slnku, mali by sme použiť okuliare so stupňom ochrany 2 až 3, a samozrejme s UV filtrom.

Sfarbenie šošoviek je dôležité pre vodičov, a to kvôli skresleniu vnímania farieb. Najmenej skresluje šedé, zelené a hnedé sfarbenie. Žlté a oranžové sfarbenie je vhodné do hmly a dažďa. Pri riadení motorového vozidla nie sú vhodné okuliare s veľmi tmavým sfarbením (kategórie 3-4). To je, naopak, dobré pre prostredie s vysokým stupňom slnečného žiarenia; pri vode, na plážach, ale tiež vo vyskohorskom teréne, či pri zimných športoch v zasneženej krajine. „Ideálne zafarbenie by malo byť približne také, že ak sa pozreme v danom prostredí do zrkadla, nemali by sme v ňom vidieť svoje oči. (Čmelo, 2008).

Slnečné okuliare nás takisto môžu chrániť pred nadmerným infračerveným žiarením, ktoré vnímame ako teplo; pri nepriaznivom vplyve môže spôsobiť spálenie viečok.

Ako majú vyzerať?

Slnečné okuliare musia pri vyskúšaní dobre sedieť; to znamená, nesmú tlačiť ani na nose, ani na ušiach, no zároveň pri rýchlom pohybe hlavy musia zostať bez pohybu na svojom mieste. Riasy by sa nemali dotýkať šošoviek. Pri pozeraní cez okuliare nesmie dochádzať k deformáciám pozorovaných objektov a tvarov. Taktiež by nemali nad obočím vytvárať priestor, kadiaľ by mohlo prechádzať slnko. Čím je šošovka väčšia, tým lepšiu ochranu umožňuje, a tie, ktoré siahajú až k lícnim kostiam chránia súčasne lepšie aj krehké tkanivo v okolí očí. Pri výbere je tiež dôležité myslieť na to, v akom prostredí budeme slnečné okuliare nosiť a tomu aj podriadiť stupeň ochrany a sfarbenia.

Typy materiálov

Čo sa materiálov týka, môžeme si vybrať šošovky z dvoch kategórií: minerálne (vyrobené zo skla) alebo organické (vyrobené z plastu, napr. akrylát). Podľa MUDr. Čmela, PhD, MPH (2008): „Sklenené šošovky sú ťažšie, ľahšie sa rozbijú, ale sú viac odolné proti poškrábaniu a blokujú i infračervené žiarenie. Plastické šošovky sú oproti tomu ľahšie, viac odolné voči rozbitiu, ale väčšinou nevychytávajú infračervené žiarenie a skôr sa poškriabu.“ Aj keď, dnes sa dá aj na plastické šošovky aplikovať vrstva proti poškriabaniu.

Pre vodičov, ale aj lyžiarov, či športy pri vode, sú vhodné polarizačné šošovky, ktoré redukujú odrazené exteriérové svetlo a výborne eliminujú rôzne odlesky. Zároveň tieto najviac znižujú únavu očí. O zníženie únavy očí a tiež zvýšenie bezpečnosti napr. pri šoférovaní sa postará antireflexná vrstva. Ide o špecifickú povrchovú úpravu, ktorá odstraňuje odlesky a odrazy na prednej a tiež zadnej ploche šošovky. Pri slnečných okuliaroch sa však, z estetického dôvodu, antireflexná vrstva nanáša väčšinou len na zadnú stranu šošovky.
Ak hľadáme naozaj univerzálne slnečné okuliare, ideálne sú fotochromatické šošovky. Vďaka svojim vlastnostiam reagujú na ostrosť svetla a menia svoju farebnosť na základe svetelných podmienok.

Keď už máme vybraté vhodné okuliare, nemali by sme zabúdať na starostlivosť o ne. Treba ich chrániť pred poškodením pevným púzdrom. Na čistenie používame špeciálnu utierku a vyvarujeme sa akýmkoľvek agresívnym postupom.

Zdroje:

tomas90

Dobrý deň,

Ja sa chcem spýtať približne koľko % ceny značka a koľko kvalita uv filtra a podobne. Najlepšie to vysvetlím na príklade, napr. chcem si kúpiť okuliare ray ban wayfarer tu za cca 130€ www.ray-ban.com a tu si kúpim vizuálne ten istý model, len bez značky www.letnyhit.sk za 5€! Preto by ma zaujímala prečo stoja preboha tie okuliare 130e??? Na druhej strane nepoznám nikoho, že by sa sťažoval na tie lacné okuliare alebo čo. Povedzte mi svoj názor, ďakujem. Tomáš

Patrik93

Je to hlavne kvalitou spracovania a značkou, ja som si kúpil slnečné okuliare na www.hipsters.sk, ktoré nie sú drahé ani značkové, dal som si ich v opitke premerať a mali aj UV filter a sú naozaj polarizačné. Samozrejme, keď som ich porovnal s Ray Ban okuliarmi ktoré vyzerajú veľmi podobne tak treba povedať, že Ray Bany boli prepracované do najmenších detailov a všetko na nich dokonale sedelo. Zaleží od použitia a rozpočtu človeka. Ak niekto stratí alebo zničí 4 kusy za rok rovnako dobre mu poslúžia neznačkové.

elza_2322

Ako si vybrať- za m§a jednznačne kkvalitný UV filter a rám a hlavne- nechať si poradiť od odborníka. oči máme len jedny!