Pozor na ľad v nápojoch, leto vám môže znepríjemniť aj zmrzlina

Stravovanie počas letných mesiacov má určité osobitosti, ktoré vyplývajú zo špecifík leta, stravu im treba prispôsobiť. Medzi špecifiká patria najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšia konzumácia epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad zmrzlina.

Stravovanie počas letných mesiacov má určité osobitosti, ktoré vyplývajú zo špecifík leta, stravu im treba prispôsobiť. Medzi špecifiká patria najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšia konzumácia epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad zmrzlina. Tieto faktory predstavujú určitú záťaž najmä na kardiovaskulárny aj na gastro systém aj u zdravých ľudí, preto ich treba pri stravovaní zohľadniť. "Hlavný dôraz treba v letných mesiacoch klásť na správny pitný režim a ľahšiu stravu s nižšou energetickou hodnotou či vyššou stráviteľnosťou," vyzýva ÚVZ SR.

**TIP Redakcie:** Chcete podporiť svoj metabolizmus a chudnúť aj vďaka správnemu pitiu? Vyskúšajte **[citrónovú šťavu!](https://www.zdravie.sk/clanok/50565/stava-z-citrona-skutocne-nam-rozhybe-metabolizmus)**
Pitný režim a manipulácia s potravinami ---------------------------------------

Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním približne tri litre vody z organizmu, ktorú treba doplniť. To je možné dosiahnuť správnym pitným režimom.

Počas leta treba vo zvýšenej miere dbať aj na dodržiavanie hygienických zásad pri príprave, skladovaní či manipulácii s potravinami a jedlami. Týka sa to domácností aj zariadení spoločného stravovania.

Dodržiavaním týchto zásad sa podľa úradu znižuje riziko kontaminácie mikroorganizmami a následne riziko ochorení. Dôležité to je predovšetkým v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárenské výrobky či zmrzlina.

Pozor na ľad v exotických destináciách

Leto je obdobím, keď cestuje veľa ľudí na dovolenky do južných prímorských a exotických destinácií. Preto je dôležité aj v tomto prípade dodržiavať z hľadiska prevencie gastroenterologických ochorení a prevencie ochorení z potravín určité zásady.

Dovolenkári by sa mali vyhýbať aspoň zo začiatku surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedajú ošúpať. Treba jesť len ovocie a zeleninu v šupke po jej umytí a očistení. Piť by mali len pitnú vodu a nie hocijakú vodu z iných zdrojov.

Neprehliadnite:

Cestovateľské hnačky

Otrasné choroby, ktoré kazia dovolenku máte na rukách

"Pred vycestovaním by si mali dovolenkári zistiť, či je v danej krajine pitná voda a pokiaľ nie, nemali by ju používať na pitie, varenie ani na umývanie zubov. Na tieto účely existuje balená voda," uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR. Týka sa to aj ľadu do nápojov, ktorý je zrejme vyrobený z miestnej vody. Úrad preto odporúča dávať si ho do nápojov len ak je istota, z akej vody je vyrobený. Riziková môže byť takisto konzumácia mäsových či vaječných pokrmov, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené.

ÚVZ SR neodporúča konzumovať príliš odlišné jedlá od našej stravy, pretože môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a takisto konzumáciu jedál pripravovaných na miestnych trhoviskách či vo vývarovniach. Úroveň hygieny prípravy pokrmov býva v takýchto prípadoch nižšia. Ľudia by mali zvážiť aj príjem pikantných jedál, ktoré môžu takisto nepriaznivo pôsobiť na tráviaci systém.