Wasabi - prvá pomoc na upchatý nos

Wasabi, inak známe ako japonský chren, je pikantné zelené korenie, ktoré sa zvyčajne podáva k sushi. Rovnako ako napríklad reďkovky, aj wasabi má vplyv na priechodnosť nosových dutín, a to v relatívne malých množstvách.

Wasabi - japonský chren Zdroj foto: Shutterstock.com

Chronicky upchaté dutiny

Konzumácia wasabi môže viesť k slzeniu očí, výtoku z nosa a kýchaniu, ale výskum naznačuje, že v skutočnosti pomáha pri znižovaní upchatých dutín, a to napriek mnohým neoficiálnym tvrdeniam o opaku. Poraďte sa so svojím lekárom, ak sa u vás objaví chronické prekrvenie nosovej sliznice alebo časté infekcie.

Podzemná stonka rastliny sa spracuje do zelenej pasty a používa sa na zvýšenie chuti sushi a ďalších japonských jedál. Látka, ktorá spôsobuje dočasné pálenie v nose je alylový izothiocyanát.


Prečítajte si tiež:

Wasabi obsahuje veľa vlákniny a má antibakteriálne účinky

Korenené jedlá ako liek

Zdurenie nosovej sliznice blokuje priechodnosť nosových dutín kvôli zapálenej sliznici a malým krvným cievam, ktoré lemujú dutiny a nos. Spuchnutie v nose môže byť dôsledkom alergie, traumy alebo infekcie. Bežné príznaky zdurených dutín sú výtok z nosa, problémy s dýchaním, bolesti hlavy, chrápanie a spánkové apnoe. Ľudia vtedy jedia korenené jedlá v úsilí znížiť upchaté dutiny.

Odľahčenie

Výskum zistil, že konzumácia wasabi skutočne zvyšuje prekrvenie nosovej sliznice. Wasabi a ďalšie korenené jedlá zvyšujú produkciu hlienu v nosných priechodoch, čo umožňuje vstupu väčšieho množstva vzduchu do nosa a prínosových dutín. Wasabi teda dáva akýsi počiatočný dojem odľahčenia. Okrem toho je bohaté na vitamín C, mangán a vlákninu. Takisto môže pomôcť potlačiť aj niektoré infekcie, astmu, krvné zrazeniny a dokonca rast rakovinových buniek.**


Prečítajte si viac:

Wasabi obsahuje veľa vlákniny a má antibakteriálne účinky