Na gauči neschudnete.Takto prekonáte lenivosť.

Všetci to poznáme. Celý deň sa chystáme cvičiť a nakoniec dobrý úmysel zostane iba úmyslom. To, čo nazývame lenivosťou, je v skutočnosti súbor faktorov, ktoré ovplyvňujú naše správanie. Ako si s nimi poradiť?

cvičenie a lenivosť

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vytvorte si plán a stanovte si cieľ

Cvičenie je niečo, čo si vyžaduje akciu. Je potrebné vydať nejakú energiu, aby k nemu vôbec došlo. Do tohto procesu sa musí zapojiť aktívna zložka vôle (jej pasívna zložka pomáha odolať pokušeniu - to akciu väčšinou nevyžaduje). Potom prichádza na rad motivácia. Je to systém hodnôt a priorít jedinca. Všetky tieto komponenty správania sa môžete ovplyvniť tým, že si pripravíte pre cvičenie a športovanie čo najlepšie podmienky - vytvoríte si plán.

Motivácia je niečo, čo naše správanie ženie vpred. Predstavte si ako motiváciu cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Vytvorte si predstavu svojho ideálneho tela, seba ako sa o pár mesiacov obdivne prezeráte v zrkadle alebo ako sa hrdo nesiete po pláži. Túto predstavu si vybavte vždy, keď máte chuť svoju snahu vzdať. Nemotivujte sa svojimi starými fotografiami, kde nie ste práve fit - určite to malo svoj dôvod. Snažte sa myslieť pozitívne a motivovať sa skôr príjemnými fantáziami.


Prečítajte si tiež:

Zlyháva vám vôľa pri cvičení či chudnutí? Motivujte sa!

Zvážte svoje možnosti

Optimálne podmienky pre cvičenie vytvoríte tak, že sa zamyslíte nad možnosťami, ktoré vo svojom súčasnom živote máte. Ak bývate ďaleko od parku, nie je príliš pravdepodobné, že tam budete chodiť behať. Ak je posilňovňa na druhom konci mesta, asi sa vám tam nebude chcieť dochádzať. Ak nemáte radi studenú vodu, nenúťte sa plávať. Zmapujte možnosti vo svojej bezprostrednej blízkosti alebo práce. Zistite si otváracie doby športovísk vo vašom okolí a popýtajte sa známych, či by sa k vám pripojili. Vo dvojici ide všetko lepšie a môžete sa vzájomne podporovať.

Plánujte a berte to ako záväzok

V diári si týždeň dopredu naplánujte časy športových lekcií, ktorých sa zúčastníte a dohodnite sa s niekým, kto pôjde s vami. Budete závislý nielen na sebe, ale aj na kamarátke a rušiť aktivitu potom nebude tak jednoduché.

Pribaľte si so sebou športové oblečenie, tenisky a choďte cvičiť hneď po skončení pracovnej doby alebo školy. Najväčšou chybou je, keď prídete domov a posadíte sa. Donútiť sa opäť vstať a ísť športovať je potom nadľudský výkon.

Ak počas dňa premýšľate o tom, či ísť alebo neísť cvičiť, či zrušiť stretnutie s kamarátkou a dať prednosť posteli a knihe, prestaňte! Sabotážne myšlienky ihneď zastavte a na cvičenie sa skúste pozerať ako na povinnosť. Postupom času sa vám z cvičenia stane rutinná záležitosť a pokiaľ ho vynecháte, pohyb vám bude zaručene chýbať.

Pomôže aj osobný tréner

Ak s lenivosťou naozaj bojujete a sami seba motivovať nedokážete, nájdite si trénera, ktorý na vás bude čakať. Uzavreté športové lekcie sú tiež alternatíva. Ľudia sa navzájom poznajú a je oveľa ťažšie vynechať tréning. Na niekoho môže tiež fungovať predplatené členstvo vo fitness klube.

Rozdiel medzi únavou a lenivosťou

Pozor! Rozlišujte medzi lenivosťou a únavou. Ak ste aktívny a cvičíte pravidelne, vôbec nevadí, keď tréning občas vynecháte.

Nečakajte, že sa stane zázrak a zrazu vás prepadne neodolateľná túžba po pohybe. Zbaľte si do tašky tepláky a tričko, odvahu skúsiť niečo nové, prekonajte sa a konajte. Hodiny ležania na gauči ľutovať možno budete, avšak hodiny, keď robíte niečo užitočné pre svoje zdravie a kondíciu nikdy ľutovať nebudete.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Zlyháva vám vôľa pri cvičení či chudnutí? Motivujte sa!