Zlyháva vám vôľa pri cvičení či chudnutí? Motivujte sa!

Každý máme svoje lepšie i horšie obdobia. Určite sa vám už stalo, že vám jednoducho zlyhala vôľa a všetko šlo horšie. Mohli sa objaviť ťažkosti a problémy, ktoré vás odradili. No keďže základom je pozitívne myslenie, skúste ho spoločne s energiou načerpať z motivačných hesiel.
### "Byť porazený je len dočasný stav. Ale vzdať sa je trvalé."

Nik nie je hneď víťazom a nikomu sa nedarí stále. Každý si musí prejsť prekážkami, aby sa mohol dopracovať k úspechu. Je to v prvom rade vôľa, ktorú si musíte vytrénovať, aby ste mohli vôbec ďalej napredovať. Treba najprv vyhrať vojnu sám nad sebou a budete na dobrej ceste.

"Usilujte sa o pokrok, nie dokonalosť."

Náš život je hektický a mnohokrát máme problém všetko postíhať. Niekedy sa nám nepodarí dostať sa k trénovaniu alebo si v rýchlosti narušíme stravovací plán. Dokonalý byť jednoducho nemôžeme, ale skúsme si to príliš nevyčítať a hľadať radšej riešenia, ako to vyriešiť nabudúce v podobných prípadoch. Pretože na chybách sa môžme poučiť.

Na druhej strane, ak napríklad začínate s trénovaním, nepokúšajte sa hneď podávať maximálne výkony. Zničilo by vás to. Radšej sa cestou drobných pokrokov postupne dostávajte k vášmu cieľu. Je to určite účinnejšie.

"Koľkokrát padneš, toľkokrát sa dvihni a bež ďalej!"

Nevzdávajte to! Ak ste sa rozhodli schudnúť a zatiaľ nevidíte žiadne výsledky, dajte tomu čas a dodávajte si trpezlivosť. Pretože práve pevná vôľa je základ. Jasné, že najľahšie by bolo všetko to vzdať, ale to predsa nechcete! Skúste sa motivovať vidinou výsledku, ktorý chcete, aby prišiel. Kúpte si plavky, do ktorých chcete do leta schudnúť alebo šaty, do ktorých sa chcete zmestiť. A povedzte si, že vás počiatočné problémy a neúspechy neodradia, iba vás posilnia! Pretože to, čo chcete, je silnejšie.

Možno sa vám stalo, že ste boli na vrchole svojej kondície, trénovali ste poctivo každý deň a zrazu prišlo zranenie alebo choroba. Narušilo to vaše plány a vy ste dostali strach a mysleli ste si, že je po všetkom. Nie, nebojte sa, kondícia sa len tak ľahko nevytráca. Ten kto dlhodobo cvičil a trénoval, ten sa nemusí báť, že niekoľko dní či týždňov mu veľmi uškodí. Iste vás to mierne oslabí, ale všetko sa dohnať. Znova je to len skúška vašej pevnej vôle. Tak hlavu hore!

Vyskúšajte:

Viete, ktoré športy vám spália viac kalórií ako beh?

### "Nič nie je zadarmo, každý úspech si musíte odmakať!"

Nemyslite si, že celebrity, ktorým závidíte ich postavu majú len dobré genetické predpoklady. Nie, aj ich to stojí nemalé odriekanie. Preto, ak chcete dosiahnuť peknú postavu, najprv sa musíte naučiť mať rada tréningy a obľúbiť si svoj nový jedálniček. Pretože všetko je to o prístupe a uvidíte, že onedlho si na to úplne zvyknete a i taká makačka v posilňovni vám príde fajn. Výsledok predsa bude stáť za to, nie?

Čítajte viac:

Ako sa motivovať k cvičeniu a správnemu stravovaniu?

"Dnešný boj vyvíja silu, čo potrebujete pre zajtrajšok."

Poznáte to, často si niečo naplánujete, ale na druhý deň je všetko inak. Či už vám do toho skočili pracovné povinnosti alebo problémy doma, výsledok je rovnaký, plán je narušený. Áno, je to frustrujúce, ale namiesto obáv o veci, ktoré nemôžete zmeniť, zamerajte sa na to, čo môžete. Možno, že to znamená, že ráno vstanete o polhodinu skôr a zacvičíte si. Alebo si večer namiesto pozerania telky pôjdete zabehať. No tieto náhle zmeny vám pomôžu prispôsobiť váš plán i v prípade, že nestíhate. Každý deň je v podstate boj, aby ste postíhali všetko, čo ste si zaumienili, no každým ďalším dňom to môže byť ľahšie.

"Zostaňte zaviazaná k svojim rozhodnutiam, ale flexibilná vo svojom prístupe."

Záväzok, že sa budete stravovať zdravšie, je úplne v poriadku, ale neznamená, že budete riešiť každú maličkosť. To vás môže zničiť a celkový efekt bude taký, že z jedla nebudete mať žiadny pôžitok. Iste, mali by ste si vyberať, čo jesť a čo nie, prípadne koľko toho zjesť. Môžete si i pripravovať vlastné špeciálne menu. Dajte si však pozor, aby to nezašlo do extrémov, keď budete mať fixne dané, čo jesť a čo nie. Dokonca odmietnete raz za čas kúsok čokolády alebo hranolky. Nie ste roboti a určite si sem-tam môžete dopriať i takúto odmenu za dlhodobú drinu a odriekanie.

"Aj zakopnutia sú súčasťou tanca."

Rozhodli ste sa vyskúšať nový spôsob stravovania alebo ste zaradili do svojho tréningu ďalší šport? Po pár dňoch ste však zistili, že to nie je nič pre vás? Aj to sa stáva. Kým zistíme, čo je pre nás správne, mnohohokrát robíme chyby, zlé rozhodnutia. Ale len na základe nich sa nakoniec dopracujeme k tomu, že zistíme, čo funguje najlepšie pre nás a naše telo.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.