Detoxikácia okom odborníka

V prípade, že si nie ste istí, či je pre vás detoxikácia tou správnou voľbou, prečítajte si názor experta na výživu MUDr. Petra Minárika a vyskúšajte jeho rady ohľadom zdravého životného štýlu.

Súčasťou zdravej a prospešnej životosprávy je rozumná striedmosť a primeraný poriadok vo všetkom, čo robíme. Zlatú strednú cestu si netreba vysvetľovať tak, že jeden deň sa prejedáme a opíjame alkoholom a na druhý deň sa za to vytrestáme hladom a smädom. Ak chceme zdravo žiť a nepremárniť šancu na dlhý a kvalitný život, mali by v našej životospráve prevažovať zdravé prvky.

Tu platí najmä zdravé p****ravidlo 80 : 20. To znamená, že 80 % potravín, ktoré skonzumujeme, by malo zodpovedať zásadám zdravej výživy a zvyšných 20 % „prehreškov“ zdravému človeku neuškodí, skôr naopak, môže byť tou esenciou, ktorá urobí z jedla pestrejší a zaujímavejší zážitok. Samozrejme že prísnejšie pravidlo 90:10 (90% „zdravia“, 10% „hriechov“) bude ešte lepšie. 100% -ný však nie je NIKTO! A ani ja, aby som bol úprimný ...

Lekár radí

Aby ste sa počas celého roka cítili dobre, stačí, ak budete dodržiavať niekoľko základných zásad:

  • Konzumujte aj počas zimných mesiacov dostatočne pestrú zeleninu a ovocie. Ponuka v obchodoch je vyhovujúca. Až na niektoré výnimky (jahody, maliny, ríbezle a podobne) sa vyrovná ponuke inýchsezónnych období. Citrusy, banány, šaláty sú aj cenovo porovnateľnév zime i v lete.
  • Nikto nikomu predsa nepredpisuje, aby v zime jedol viac mäsa a údenín. Jedzte viac rýb, sú nízkokalorické a obsahujú zdravý tuk, ktorý chráni srdce a cievy pred aterosklerózou. Pokiaľ konzumujete mäso, tak zásadne iba druhy s minimálnym obsahom tuku a v menších porciách (500g chudého červeného mäsa za celý 1 týždeň je „strop“, lepšie bude 250-300g za týždeň, avšak už aj vrátane chudých údenín!).
  • Ani chleba, pečiva, koláčov a zákuskov nemusíme jesť v zime jesť viac ako v lete. a chýbajúci objem jedla nahraďte dvojnásobne veľkou porciou zeleniny (napríklad 200g namiesto 100g).
  • Koláče a maškrty nahraďte pochúťkami z nízkotučného tvarohu, jogurtov, ovocia, z celozrnných cereálií a orieškov (u posledných dvoch skupín si dajte pozor na množstvo!).
  • Krátke dni a dlhé tmavé zimné večery nezneužívajme ako výhovorku pre sedavý spôsob trávenia voľného času. Jar, leto a jeseň sú stvorené na aktívny pobyt v prírode, no aj zima poskytuje dosť možností pre rôzne formy telesnej aktivity. Niekomu viac vyhovie motivujúca atmosféra fitnes centra, iný si radšej zapláva vo vyhriatom bazéne. Zimné intenzívne prechádzky rezkým tempom majú takisto svoje čaro a dajú sa vykonávať aj v meste. Dnes je už cenovo dostupný aj domáci trenažér.

Pokiaľ niekto predsa len potrebuje jarné či letné odľahčenie od následkov svojej kulinárie, namiesto radikálnych očistných kúr a krátkodobého drastického obmedzenia príjmu energie mu odporúčam, aby dal prednosť nenásilným zmenám v strave a zachoval jej plnú pestrosť. Výsledok sa síce dostaví o niečo neskôr, ale keďže nenásilné opatrenia ľahšie zvládne, má väčšiu nádej, že pozitívne výsledky budú mať trvalý charakter.

Konkrétne príklady

  • Tučné druhy mäsa a údenín vyradíme z nášho jedálneho lístka úplne (a, pokiaľ možno, tak aj natrvalo!) a zaradíme iba najchudšiu hydinu a ryby, prípadne aj morské plody, ak ich máte radi.
  • Vynikajúcou a zdravou náhradou mäsa je sója, fazuľa, cícer a ďalšie strukoviny.
  • V studenej aj teplej kuchyni používajme menej pridaného tuku. Dajme prednosť rastlinným olejom. Najvyšší obsah omega-3-mastných kyselín má z bežných rastlinných olejov repkový olej. Zdravé sú však všetky druhy bežne dostupných olejov: olivový, slnečnicový, kukuričný alebo sójový. Keďže každý olej má iné zloženie mastných kyselín, je dobré v záujme zachovania zdravej pestrosti používanie rastlinných olejov striedať. Na tepelné spracovanie olivový a slnečnicový, na studené pokrmy repkový a nerafinovaný olivový olej.

  • Nezabúdajme, že zelenina a ovocie sú najlepšie a najcennejšie, pokiaľ ich konzumujeme vcelku a v surovom stave.
  • Najľahšou a najzdravšou formou tepelnej úpravy jedla je varenie v parnom hrnci. Jedlo pripravené na pare si zachová pôvodnú chuť, farbu, chrumkavú konzistenciu a bohatý obsah mikroživín, predovšetkým tepelne labilných vitamínov.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.