HIIT tréning - iba 20 minút k úžasným výsledkom

Udržiavať sa v kondícii a fit je pre vyťažených ľudí výzva, ktorá je ťažko dosiahnuteľná. Pokiaľ sa vízie krásnej a pevnej postavy nechcete vzdať, skúste vysoko intenzívny intervalový tréning. Nezaberie vám viac ako 20 minút a výsledky sú úžasné!

Beh po schodoch Zdroj foto: Shutterstock.com

Cvičenie nie je výsadou kráľov, napriek tomu je tak často prezentované. Ľudia, ktorí by so sebou aj niečo robili, no nerobia, sa najčastejšie oháňajú slovami ako „nemám čas, peniaze, som príliš starý na to, aby som teraz začal športovať.“ HIIT tréning vám vyvráti všetky tieto mýty a posunie vaše zmýšľanie na inú úroveň a pokiaľ ho začnete praktizovať, posunie vás inde aj čo sa týka kondície, psychiky, svalovej formy a chudnutia.

Čo je HIIT tréning?

HIIT tréning je cvičenie, ktoré sa špecifikuje ako vysokointenzívny intervalový tréning. Perfektne pôsobí na budovanie svalovej hmoty a stará sa o srdcovo- cievnu kondíciu. Pokiaľ ste sa rozhodli schudnúť, žiadne iné cvičenie (ani kardio) vám nezabezpečí lepšie a trvalejšie výsledky ako HIIT, ktoré pracuje s kondíciou a svalmi efektívne a naraz. Charakterizuje ho výbušnosť, dostupnosť a rýchly efekt.

Výhody HIIT tréningu:

  • Dá sa robiť v rôznych obmenách: bicyklovanie, beh, plávanie, skákanie cez švihadlo, silový tréning, tréning s vlastnou váhou, box, jumping.
  • Je nenáročný na čas, zaberie 15- 20 minút.
  • V jednom tréningu spaľujetezároveň naberáte svalovú hmotu (pomáha počas celej vašej existencie spaľovať kalórie).
  • Praktikuje sa 2x do týždňa.
  • Dá sa striedať s kardio cvičenímposilňovaním (2x do týždňa kardio, 1-2x HIIT, 2x posilňovanie).
  • Je to ideálne cvičenie pre všetky vekové kategórie, aj pre seniorov.
  • Nepotrebujete navštevovať fitness centrá, dá sa cvičiť doma aj vonku.
  • Telo po HIIT cvičení vykazuje zvýšenie metabolizmu ešte následujúcich 24 hodín, čo sa nedá povedať o kardiu. To v praxi znamená chudnutie aj po docvičení.

Čítajte viac:


Ako vyzerá intervalový tréning?

Jeho podstata spočíva v striedaní maximálneho zaťaženia sa, ktoré trvá 30 sekúnd s ľahkým zaťažením trvajúcim 60-90 sekúnd (berie sa ako pauza). Tieto intervaly sa bez prestávky striedajú a robí sa toľko opakovaní, koľko počas 15-20 minút stihnete.

Príklady

  • 30 sekúnd maximálny šprint, 60-90 sekúnd behu, opäť 30 sekundový šprint....
  • 30 sekúnd maximálneho výkonu na bicykli/rotopede, 90 sekund ľahšieho bicyklovania
  • 30 sekúnd behu do kopca, 90 sekúnd kráčanie

Obmien je neuveriteľné množstvo, dá sa to výborne aplikovať aj na cvičenie doma s vlastnou váhou, kde striedate 30-sekundovú ťažkú aktivitu (napríklad výpady so záťažou) s 90-sekundovým ľahším skákaním cez švihadlo alebo výklusom. Ďalšou voľbou môže byť švihadlo, orbitrek, skrátka možností máte neuveriteľne veľa

Bezpečnosť cvičenia

Pokiaľ si správne nastavíte cvičenie a zameriate sa na oblasť, ktorá vám nebude spôsobovať problémy napr. bolestivosť kĺbov- plávanie, obmedzený rozpočet- švihadlo, beh, nemusíte sa ničoho obávať, jedine svalovice. Veľkým pomocníkom sú aplikácie určené na odpočítavanie času, voľne dostupné na internete a v priebehu pár sekúnd nainštalované v smartfonoch.

Je pravdepodobné, že pokiaľ začnete v zmysle HIIT cvičiť a budete to robiť poctivo, zo začiatku vám príde jeho praktizovanie ako ten najťažší tréning, ktorý ste kedy absolvovali. Ak sa však zatnete, ovocie, ktoré budete vďaka nemu zbierať v podobe lepšej fyzičky, ale aj psychiky, bude tým najlepším, aké ste kedy jedli.