Nájdite si čas na spoločné jedlo

Jedlo je nielen našou každodennou potrebou, ale má v našich životoch aj spoločenský rozmer. Nie nadarmo sa pri dôležitých udalostiach schádzame práve pri jedle. Je to ideálna príležitosť ako „byť spolu“.

Rodinný obed Zdroj foto: Shutterstock.com

V bežnom živote si však stále menej vieme nájsť čas na spoločné jedlo v rámci rodiny. Pritom je to ideálna príležitosť ako „byť spolu“. Jesť predsa musíme všetci.

Môžu to byť spoločné raňajky, obed, či večera. Oplatí sa popremýšľať, ako si prispôsobiť čas, aby ste sa aspoň niekoľkokrát v týždni mohli stretnúť pri spoločnom jedle.


Prečítajte si aj:

Ako správne kombinovať potraviny?

Aké sú výhody spoločného stolovania?

1. Priestor pre komunikáciu

Ak sa rodina stretáva každý deň približne v rovnakom čase pri spoločnom stole, je to ideálny čas na vzájomné zdieľanie a komunikáciu. Keď vieme, že večer sa spoločne zídeme pri jedle, máme príležitosť deliť sa o zážitky zo dňa, o pocity a spoločne riešiť rôzne, často aj konfliktné situácie. Týmto sa posilňuje u jednotlivých členov rodiny pocit lásky, bezpečia a zároveň pocit, že niekam patríme.

2. Spoločenská udalosť

Spoločným pravidelným jedlom a dodržiavaním zásad vychovávame deti k pravidlám stolovania a dodržiavaniu etikety. Ak im dávame vhodný príklad, získajú od detstva správne návyky (používanie príboru, vhodné sedenie, a pod.), ktoré dnešným deťom, žiaľ, často chýbajú. Zároveň posilňujeme sociálne zručnosti – vedieť počúvať, komunikovať, vyjadriť svoj názor.

3. Výchova k zdravému stravovaniu

Deti by sme od detstva mali zapájať k príprave jedla. Počnúc nakupovaním a výberom vhodných produktov, až po samotnú prípravu jedla. Menšie deti môžu prestrieť na stôl, väčšie pomôcť pri krájaní alebo iných drobných prácach. Povzbudzujeme tak zdravý vzťah k jedlu, k jeho príprave doma (dať si námahu prichystať plnohodnotný pokrm namiesto konzumácie nezdravých polotovarov), ako aj výberu vhodného jedla. Deti si zvyknú na pomalé jedenie za stolom bez ďalšieho rozptyľovania. Je to dôležité aj z hľadiska predchádzania obezite, či poruchám stravovania.

4. Spoločne strávený čas

Čas, ktorý venujeme svojim blízkym je vždy dobre investovaným časom. Je však dôležité naozaj sa im venovať. Vypnúť televízor, rádio, možno aj telefón a jednoducho si užívať spoločné jedlo a prítomnosť rodiny. Je to skvelý čas k relaxu, zábave a vytváraniu spoločných spomienok.


Prečítajte si aj:

Ako správne kombinovať potraviny?

stastnablcha

s tymto uplne suhlasim.. my sa snazime jedavat spolu aspon cez vikend kedze cez tyzden sa to nie celkom da... ale cez vikend dokonca este pripravim flasku amilku pre najmensiu aby mohla papat s nami. sice uz papa aj prikrm, ale vyzaduje aj mliecko a tak to je vsetko na stole aby sme mohli nerusene jest. aj ked niekedy sa to skor podoba na zapas ako na prijemne straveny cas :) :)

tamarka78

tak s tymto velmi suhlasim, nie je nic lepsie ako si najst casu na spolocne jedlo a tak aj na chvile s ludmi ktorych mame radi