Ako správne kombinovať potraviny?

Veľmi dôležitá je aj kombinácia potravín, pretože aj nevhodnou kombináciou zdravých potravín môžeme svoje telo poškodzovať a prekysľovať. Aké sú hlavné zásady stravovania pri správnej kombinácií potravín?

Jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Hlavné zásady ako nekombinovať potraviny

  • Nekombinujte kyslé a škrobnaté potraviny - kyseliny (ocot, kyselina rajčiakov, pomarančov, citrónov, kyslých jabĺk) ničia enzým ptyalín na trávenie škrobov (obilovín a výrobkov z nich)
  • Nekombinujte bielkoviny (hlavne živočíšne) a škrobnaté potraviny (obiloviny a výrobky z nich - pri trávení škrobu sa vylučuje neutrálna tráviaca šťava, pri trávení bielkovín sa vylučuje silne kyslá tráviaca šťava a trávenie škrobu sa zastavuje
  • V jednom jedle jedzme iba jednu koncentrovanú bielkovinovú potravu - každá bielkovina vyžaduje iné podmienky trávenia; preto nekombinujme mäso - vajcia, mäso - syry, vajcia - mlieko, mäso - orechy, vajcia - orechy ...
  • Nekombinujte bielkovinové a kyslé potraviny - kyslé potraviny spolu s bielkovinami ničia enzým pepsín, ktorý trávi bielkoviny, tie potom netrávia ale zahnívajú; pepsín ničí nadmerná kyslosť žalúdka (kyselina v ovocí, ocot ...)
  • Nekombinujte tuky a bielkoviny - tuk spomaľuje produkciu tráviacich štiav aj enzýmu pepsínu na trávenie bielkovín; bielkoviny s tukom potrebujú na trávenie viac času (orechy, syry, mlieko...); preto je vhodné kombinovať so zeleninou
  • Nekombinujte cukry a bielkoviny - cukor (sladkosti, med, sirupy, sladké ovocie) bráni vylučovaniu tráviacich štiav a spomaľuje trávenie v čreve, vyvoláva kvasné procesy
  • Nekombinujte škroby a cukry - cukor pridaný do akéhokoľvek jedla spôsobuje v žalúdku kvasenie; cukor bráni vylučovaniu ptyalínu do slín - škroby netrávia ale kvasia.

Prečítajte si aj:

Ako zdravo a chutne pripraviť mäso?

Vhodné kombinácie

  • Bielkoviny (mäso, mlieko a výrobky z nich, vajcia, strukoviny, orechy) + zelenina (najmä koreňová a listová)

  • Strukoviny + obiloviny (obidva druhy obsahujú škroby aj rastlinné bielkoviny)

  • Sacharidy (obiloviny) + zelenina

  • Tuky + zelenina

  • Tuky + ovocie

  • Zelenina + zelenina

  • Ovocie samostatne pred jedlom, nie po jedle

Jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Pitný režim

Nikdy by sme nemali zabúdať na pitný režim. Zdravý človek, ak resp. neurčí, či nepredpíše nikto inak, by mal v zime vypiť minimálne 2 litre a v lete 2-3 litre tekutín. V pomere celkovej prijatej potravy denne by to malo byť cca 70% tekutej, a 30% zahustenej stravy. V lete kvôli stratám tekutín v dôsledku horúčav je tento pomer nevyhnutný aby sme neboli dehydratovaní.

Ak počas dňa pocítime smäd, je to varovný signál organizmu. Ak je smäd silný, môže nám chýbať až do dvoch litrov tekutín. Sme na najlepšej ceste k dehydratácii. Účinný liek proti takýmto prípadom, je predchádzať im.


Prečítajte si aj:

Ako zdravo a chutne pripraviť mäso?