Zdravé maškrty, ktorým neodoláte

Pripravte si domáce pamlsky, z ktorých nepriberiete a budete sa po nich oblizovať nielen vy, ale aj vyši hostia.

Žena v kuchyni Zdroj foto: Shutterstock.com

Aj pri snahe o redukciu hmotnosti alebo jej udržanie, každého občas chytí chuť na niečo sladké alebo slané. Dobroty zo supermarketov však bývajú často plné cukru, tuku, bielej múky a soli, a preto sú pre zdravie úplne nevhodné. Ako je známe, zakázané ovocie najviac chutí, a preto by sme si ani také potraviny nemali striktne zakazovať.

Aby sme na svojej kondícii a postave nenapáchali maškrtením príliš škôd, ale naopak dodali organizmu cenné nutričné látky a zároveň si pochutili, nie je nič jednoduchšie, než si lahôdky vyrobiť doma.

Predstavte si čokoľvek, čo máte radi a zamyslite sa nad tým, ako dosiahnuť zdravšie alternatívy - biely cukor nahraďte trstinovým alebo medom, pšeničnú múku napríklad celozrnnou špaldovou, používajte čokoládu s vysokým podielom kakaa, miesto solenia stavte na bylinky a nebojte sa vyskúšať ani niektorú z alternatívnych potravín, ako je tofu, šmakoun alebo tempeh.

Domáce müsli

Kupované müsli (moderným názvom "granola"), obsahuje veľké množstvo cukru a tuku. Ak však chrumkaniu sladkých hrudiek neodoláte, upečte si ich doma v rúre. Zmiešajte čokoľvek, čo máte v müsli radi - ovsené vločky, hrozienka, rôzne druhy sušeného ovocia, lieskové orechy, mandle, vlašské orechy, ľanové semienka, sezam, mak, kokos či škoricu. Do zmesi pridajte pol hrnčeka mlieka a dve lyžice medu alebo javorového sirupu. Zmes premiešajte a rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte asi pol hodiny na 180 stupňov, kým hrudky nie sú zlaté. Mali by ste počkať, až müsli vychladne, ale verte, že omamne voňajúcim hrudkám nejde odolať už v momente, keď ležia horúce na plechu.

musli_homemade.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Kokosové pusinky

Obľúbené cukrovinky na Vianoce, alebo len tak ku káve, si tiež môžete dopriať bez výčitiek. Poriadne vyšľahajte bielky, pridajte trstinový cukor (kto drží diétu môže použiť stéviu) a strúhaný kokos. Zo vzniknutej hmoty vytvorte na papieri na pečenie hrudky a sušte ich v rúre na nízku teplotu, kým nebudú na dotyk suché. Krehké potešenie vám vydrží v igelitovom vrecku alebo v plastovej krabičke naozaj dlho, takže až budete nabudúce hľadať niečo na zub, pusinky budete mať vždy po ruke. Bielky sú navyše bohaté na proteíny, preto si maškrtením pusiniek zaistíte tiež kvalitné živiny.

kokosove_pusinky.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com


Čítajte viac:


Tuniakové guľôčky

Na oslavu i k televízii sa skvele hodia rybie guľôčky, podávané z malých papierových košíčkov na muffiny. Zmiešajte tuniaka z plechovky, zbaveného šťavy alebo oleja, s čerstvým syrom (typu Lučina alebo gervais), pridajte nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, soľ a korenie. Hmotu nechajte chvíľku v mrazničke alebo v chladničke, a až trochu stuhne, vytvorte malé guľôčky, ktoré vyvaľkáte v sezamových alebo ľanových semienkach. Jednotlivé loptičky usaďte do papierového košíčka a môžete hodovať. V rybích guľôčkach nájdete veľa bielkovín, žiadny cukor, ale predovšetkým omega 3 nenasýtené kyseliny, ktoré sú v jedálničku toľko potrebné.

tuniakove_gulocky.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Zeleninové chipsy

Klasické presolené zemiakové lupienky nahraďte zeleninou. Kúpte si zemiaky, sladké zemiaky, červenú repu, zeler, baklažán, mrkvu, cuketu alebo papriku a nakrájajte ich na tenké plátky. Lupienky rozložte na papier na pečenie, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rúre asi pol hodiny, kým nebudú lupienky krásne chrumkavé. Podávajte ich s dipom z bieleho jogurtu a čerstvých byliniek.

zeleninova_chipsy.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Cvičenia pre štíhlu postavu nájdete v sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.

lenka_samorin

zeleninové lupienky chutia aj nám, len zatiaľ som neprišla na to, ako ich mať upečené a nespálené zároveň. Zatiaľ sa mi podarili vždy len krajné možnosti - nedopečené alebo spálené :-(