Hygiena a vylučovanie u pacientov

Pacienti postihnutí chronickými ranami a hlavne ležiaci pacienti, trpia problémami vyprázdňovania moča a stolice. Trpia častými zápchami, inkontinenciou moča a stolice.

Pacienti postihnutí chronickými ranami a hlavne ležiaci pacienti, trpia problémami vyprázdňovania moča a stolice. Trpia častými zápchami, inkontinenciou moča a stolice ( nedokážu udržať stolicu a moč, odchádzajú samovoľne). Niekedy je problém opačný. Stolica neodchádza pravidelne, pacienti trpia zápchou.

Inkontinencia moču

U pacientov dochádza aj k poruchám kontinencie udržaniu moča. Pacienti, hlavne diabetici často umelo zdržiavajú močenie, čím dochádza k preplneniu močového mechúra. Dlhodobý tlak na močové zvierače spôsobí ich následné oslabenie, čím sa zvyšuje riziko inkontinencie samovoľnému odchodu moču.

Problémy s defekáciou

Problémy s vylučovaním stolice sú často dôsledkom zníženej pohyblivosti pacienta ( napríklad po amputáciach dolných končatín, alebo ich častí). Pri odďaľovaní defekácie – vyprázdňovania stolice, môže nastať porucha zvieračov konečníka. Ich oslabením dochádza k inkontinencii stolice, kedy pacient nie je schopný včas dôjsť na WC, aby vykonal veľkú potrebu. Je dôležité, aby sa pri inkontinencii moču a stolice zvýšila intímna hygiena pokožky v intímnej a análnej oblasti, aby sa predišlo rôznym dermatologickým komplikáciám. Opačný problém pri úmyselnom zadržaní defekácie je zápcha. Stolica sa stáva tuhou a defekácia je namáhavá a často aj bolestivá. V stolici sa môže nachádzať prítomnosť čerstvej krvi, ako následok poškodenia okolia análnych zvieračov. U takýchto pacientov hrozí riziko vzniku hemoroidov, umbilikálnej - brušnej a u mužov skrotálnej hernie.


Prečítajte si:


Ako pacientom pomôcť?

Je dôležité edukovať pacienta a podporné osoby o dôležitosti pravidelného vyprázdňovania, zvýšenom príjme tekutín a vlákniny. Pri inkontinencii moču je vhodné u pacienta obmedziť príjem tekutín po 18:00 hod., aby nebol jeho spánok prerušovaný častým nočným močením. Pri neliekovej forme liečby zápchy sa odporúča dostatočný príjem tekutín. Je vhodné podávať kašovitú stravu a potravu, obsahujúcu veľa balastných látok, veľa ovocných a zeleninových štiav, zvýšiť príjem ovocia a zeleniny. Je žiadané, odšťavovať si doma ovocie a zeleninu. V lekárni je množstvo homeopatických prípravkov na úpravu konzistencie stolice, ale vhodné sú aj liečivé čaje zo Senny lekárskej. Odporúča sa rastlina zaliať večer studenou vodou a nechať do rána vylúhovať a ráno pacientovi podať. Pacient netrpí bolesťami brucha a kŕčmi. Vhodný je aj harmančekový čaj, do ktorého primiešame polievkovú lyžicu slivkového lekváru. U diabetikov samozrejme dávame pozor, na sladené prípravky, opatrne s ovocnými šťavami. Vhodná je aj konzumácia kompótov, a kompótových štiav, hlavne slivkové. U diabetikov používať DIA výrobky so zníženým obsahom cukru.

Nadmerné potenie

Nadmerné potenie, hlavne u diabetikov býva normálne, preto sa môžu v oblasti axíl podpazušia, pod prsníkmi (u žien diabetičiek) a slabinovej oblasti ako aj v medziprstných priestoroch dolných končatín tvoriť plesňové a mykotické infekcie. Hojný ranný výpotok z rany spôsobuje znečistenie spodnej osobnej bielizne, hlavne ponožiek a domácej obuvi, často výpotky znečistia aj posteľnú bielizeň.

Pacient a podporné osoby by mali dbať na prevenciu potenciálnych problémov v súvislosti s eliminačnými procesmi a exkrétami ako sú:

  • dodržiavať prísne zásady osobnej hygieny, čím sa predíde vzniku ingvinálneho, axilárneho a análneho(v okolí konečníka) intergriga - zaparenia, vzniku hemoroidov a ragád - trhlín v oblasti konečníka,
  • udržiavať pokožku v ingvinálnej a análnej oblasti suchú, čistú, ošetrovať ju vhodnými prípravkami,
  • pravidelnou hygienou nôh zabrániť tvorbe mykotického ochorenia v oblasti planty nôh a medzi prstových priestorov,
  • pravidelne, podľa potreby meniť ponožky (vyvárať ich), dbať na zvýšenú starostlivosť aj o exsudáty z rany na lôžko pacienta (pri každom znečistení vymeniť aj posteľnú bielizeň) sú je zdrojom choroboplodných zárodkov,
**TIP Redakcie:** [**Viete ako zdravo odšťavovať?**](https://www.zdravie.sk/poradna/48940/pomale-otacky-a-strava)
Pot u starého človeka a hlavne diabetika je veľmi silný, lepkavý a kyslasto zapácha po acetóne. Pokožka na tele nedýcha, prádlo sa na ňu lepí a je to cítiť aj v pacientovom blízkom okolí. **Koža starého človeka a hlavne diabetika je jemná a často aj suchá. Pri nedostatočnej hygiene môže dôjsť k úpornému svrbeniu pokožky, následnému škrabaniu sa zo strany pacienta a môžu vzniknúť drobné poranenia, ktoré môžu spôsobiť vznik novej rany.** Preto je vhodné preventívne celé telo ráno aj večer premasťovať a používať iba kozmetické prípravky, špeciálne určené pre seniorov a diabetikov. Sú vyvinuté pre špeciálnu starostlivosť o ich pokožku a sú dostupné v každej dobrej lekárni