Peľové správy hlásia pre alergikov čas miernej úľavy

Najnovšie peľové spravodajstvo hlási miernu úľavu od alergizujúcich rastlín. Typické jesenné sychravé a upršané počasie má aj svoje výhody. Minimálne pre alergikov, vďaka čomu sa znižujú denné koncentrácie peľu v ovzduší.

Najnovšie peľové spravodajstvo hlási miernu úľavu od alergizujúcich rastlín. Typické jesenné sychravé a upršané počasie má aj svoje výhody. Minimálne pre alergikov, vďaka čomu sa znižujú denné koncentrácie peľu v ovzduší.

Nepriaznivé počasie s výdatnými zrážkami zapríčinilo na celom území Slovenska výrazný pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší. Okrem jedného či dvoch dní nedosiahli celkové denné koncentrácie peľu vysoké hladiny. Druhové zloženie peľového spektra ostalo nezmenené - najsilnejší alergén tohto obdobia – ambrózia, dosiahla vysokú dennú koncentráciu len na troch monitorovacích staniciach.

Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie boli namerané v Trnave, v Bratislave a v Košiciach. Navyše z alergologického hľadiska sú stále významné okrem spomínaných alergénov inváznych rastlín – paliny, ambrózie a zlatobľu, ešte stále peľ tráv z čeľade lipnicovitých, druhy rastlín z čeľade pŕhľavovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých a astrovitých, ako aj skorocel, štiav a chmeľ. Pre alergikov na peľ zlatobyľu je preto zaujímavá nasledovná informácia.

Zlatobyľ je nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie, ako údaje zachytené monitorovacími stanicami. Ide o trvácu bylinu pôvodom zo Severnej Ameriky. Dostala sa k nám ako okrasná a medonosná rastlina. Dorastá do výšky 50-250 cm. Súkvetie tvoria súbory drobných žltých kvetov, usporiadaných do hustých chocholíkatých metlín. Kvitne od konca augusta za priaznivých podmienok až do konca októbra. Rýchlo a ľahko osídľuje nevyužívané plochy, alebo plochy vytvorené človekom,“ uviedla RNDr. Lafférsová.

Upozorňuje, že majitelia pozemkov, kde kvitne zlatobyľ, musia zo zákona tieto plochy kosiť. Ak sa tak nestane a občania nahlásia na príslušný odbor mestského úradu takto zanedbané plochy, môže ich majiteľ dosať aj finančnú pokutu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium, Alternária a Epicoccum.

V týchto a nasledujúcich dňoch bude stále dominovať peľ ambrózie, spolu s peľom slabo alergizujúcej pŕhľavy a spomínaného zlatobyľu. Celkové denné koncentrácie peľu výraznejšie stúpnu počas slnečných dní, vtedy dôjde aj k nárastu denných koncentrácií spór plesní v ovzduší.

Staňte sa našim fanúšikom na Facebookovskej stránke Nemám rád alergiu- ZDRAVIE.sk a dozviete sa viac o aktuálnej peľovej situácii a radách pri alergii.