Pitný režim seniorov

Je veľa vecí, ktoré uznáva takmer každý a nerešpektuje skoro nikto. V plnom rozsahu to platí aj o pitnom režime. Všetko živé potrebuje vodu- človek, rastliny i zvieratá, bez vody by neexistoval život.

Voda v ľudskom tele

Voda je neodmysliteľnou súčasťou nášho život. U dospelého človeka tvorí 65 – 75 % hmotnosti tela. U detí je tento podiel ešte vyšší. Prečo je voda pre nás dôležitá?

  • Podieľa sa na životne dôležitých funkciách tela
  • Ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty
  • Nezastupiteľnú úlohu má pri trávení a metabolizme
  • Nevyhnutná je pre transport kyslíka a živín k tkanivám a bunkám
  • Tvorí základ cirkulácie krvi - krvného obehu
  • Odstraňuje – vylučuje odpadové produkty z tela.

Voda chráni a spája orgány ľudského tela. Naopak jej nedostatok paralyzuje činnosť tkanív, orgánov a celého tela. Buďme pozorní k svojmu zdraviu a každý deň si príjem tekutín starostlivo kontrolujme. Zabráňme dehydratácii!

Prejavy dehydratácie

Nemali by sme sa spoliehať na smäd, lebo ten je už prejavom nedostatku tekutín. Navyše seniori nepociťujú smäd, preto práve ich treba k pitnému režimu nabádať. Človek, ktorý má v organizme menej vody, než potrebuje má zhoršený výkon, mierne mu stúpne telesná teplota, pridáva sa únava, podráždenie, bolesti hlavy, vyšší tlak krvi a svalové kŕče. Ale sú aj menej viditeľné príznaky.

Zahustenie telesných tekutín má za následok spomalenie metabolizmu. Dlhodobejší nedostatok tekutín poškodzuje obličky, pečeň, zhoršuje sa trávenie a v organizme s hromadia toxické látky. Nedostatkom vody trpí aj koža.

Ako sa správne zavodňovať?

Informácie, koľko tekutín máme denne prijať sú viac- menej orientačné. Hovorí sa, že dospelí ľudia bežne ( bez fyzickej aktivity) potrebujú denne vypiť 2,5 litra tekutín, čo je približne 35 ml na 1 kg hmotnosti. Človek s hmotnosťou 60 kg by mal vypiť denne 2,1 litra. Pitný režim – množstvo a zloženie tekutín je u každého človeka individuálne. Záleží od veku, od zdravotného stavu a teploty prostredia. Viac tekutín potrebujú piť deti a seniori.

Vyšší príjem tekutín je potrebné zabezpečiť pri užívaní niektorých liekov, pri infekčných ochoreniach**,** ale aj pri niektorých obličkových či endokrinologických ochoreniach. Oveľa viac tekutín potrebujeme počas horúcich dní a pri fyzickej námahe. Piť by sme mali často a v menších množstvách. Pri odporúčanom dennom množstve tekutiny je to desať 2,50 dl pohárov, cca každú hodinu počas dňa. Pri rýchlom pití by voda nesplnila svoj účel, iba by prebehla telom – rýchlo by sme sa z tela stratila a odišli by cenné minerálne látky.

Prečítajte si:

V priebehu jednej hodiny by nemal človek vypiť viac ako 1,5 l vody. Telo je schopné za hodinu spracovať 700 ml, maximálne liter tekutiny. Väčšie množstvo ohrozí organizmus, dôjde k nežiaducemu zavodneniu, čo je druhý extrém. Zavodnenie organizmu sa prejavuje bolesťou hlavy, nevoľnosťou, zvracaním, nepokojom, svalovým kŕčmi, záchvatmi až bezvedomím. Vodou sa môžeme upiť k smrti!

Veľa ľudí, najmä seniori sa obávajú, že ak budú veľa piť budú aj veľa a často močiť, prípadne sa budú veľmi potiť. Vedome pijú málo. Odporúča sa vypiť väčšie množstvo tekutín ráno, asi 30 minút pred raňajkami a potom medzi jedlami piť asi každú hodinu. A nepiť hodinu až dve pred spaním. Do pitného režimu sa počítajú aj tekutiny, ktoré sú súčasťou stravy, najmä polievky a zeleninové šaláty. Vhodným indikátorom správneho zavodnenia organizmu je farba moču – dobre zavodnený organizmus reaguje svetlým až bezfarebným močom.

Vhodné, menej vhodné a nevhodné nápoje

Najprirodzenejším prostriedkom na uhasenie smädu je voda z vodovodu a stolové vody, ktoré obsahujú menej minerálov. Ďalšími vhodnými nápojmi sú minerálne vody, s obsahom sodíka menej než 400 mg/1, bylinkové čaje, 100% ovocné a zeleninové šťavy. Menej vhodné sú ostané minerálne vody, čierny čaj, voda so sirupom, ovocné šťavy nariedené vodou – nektar, ktorý obsahuje menej vitamínov, minerálnych látok a vlákniny než 100 % ovocná šťava.

Absolútne nevhodné sú farebné, aromatizované a sladené nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje – pivo, víno, destiláty. Sladené nápoje neuhasia smäd, naopak iba ho podporia. Čítajte údaje na obaloch!

Piť by sme mali vlažné alebo teplé nápoje. Studené nápoje si musí organizmus najskôr ohriať – telo zaťažujú a zbytočne strácame i energiu. Naopak konzumácia teplých tekutín pomáha telu doplňovať energiu, ktorú by si inak muselo vyrábať samé.

Dodržiavanie správneho pitného režimu je dôležitou zásadou zdravého životného štýlu všetkých vekových skupín a u seniorov o to viac, že nepociťujú smäd.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

lombardi 1891

GOJI JE PRAKTICKY NA VSETKO.
NA DIABETES, RAKOVINU, REGENERACIU NERVOVEJ SUSTAVY A MOZGU, TEDA AJ NA ALZHEIMERA A PARKINSONA, CHOLESTEROL, TLAK, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKOMKOLVEK TYPE RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM, ABY SA VSETKY LATKY DOKONALE VSTREBALI A UCINKOVALI.

POZRI VIDEO www.youtube.com