Ako skladovať potraviny v chladničke?

Prídete domov a z nákupných tašiek začnete automaticky vykladať potraviny do chladničky. Viete však, ako ich správne uskladniť tak, aby ste väčšinu potravín nemuseli kvôli rýchlemu skazeniu vyhodiť?

skladovanie v chladničke

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak by ste bez rozmyslu ukladali veci do chladničky, mohlo by sa to pre vás stať naozaj nákladným. Našťastie, existuje pár tipov a pravidiel, kedy môžete zabezpečiť pohodlie svojim potravinám a zachováte tak aj ich kvalitu.

Rešpektujte systém

Aj chladnička má svoje pravidlá a preto by sme ich mali rešpektovať. V prvom rade by sme si mali uvedomiť rozmiestnenie úložného priestoru, ktoré nám ponúka. Spodné zásuvky, či rôzne veľké poličky a priestor vo dverách, tam nie sú len tak náhodou. Chladnička podlieha rôznym teplotným zónam, na ktoré by ste nemali zabúdať! Správna teplota napomáha udržiavať potraviny čerstvé a zabraňuje rastu mikroorganizmov, ktoré uberajú na čerstvosti a kvalite potravín.


Prečítajte si tiež:

Viete, ako skladovať potraviny v horúčavách? Vyhnite sa týmto rizikám!

Jednoduché tipy, aby boli vaša chladnička a jedlo v pohode

  1. S potravinami pracujte zodpovedne a nenarúšajte tak ich kvalitu. Dôkladné umytie rúk pred každou manipuláciou je dobrá rada nad zlato.

  2. Kontrolujte správnu teplotu chladničky častejšie a nezabúdajte na správne nastavenie. Teplota na najnižšej polici je 2°C, na strednej 4- 5°C, na vrchnej 8°C, v spodnej časti chladničky v zásuvkách nájdeme až 10°C a vo dverách až do 15°C. V lete by mala byť chladnička nastavená na nižšiu teplotu a správnu teplotu vám pomôže udržať chladničkový teplomer.

  3. Chladničku umývajte raz do týždňa. Voda a saponát vám úplne postačia. Pozor na chladničky so špeciálnym systémom Bacteria Safe, kedy je chladnička chránená pred baktériami a vy by ste mali vykonávať údržbu podľa rád výrobcu.

  4. Častejšie kontrolujte potraviny po dátume spotreby. Ak nejaké nájdete, zbavte sa ich! Mohli by tak kontaminovať tie čerstvé.

  5. Zeleninu a ovocie umiestňujte do spodnej časti, teda do oddelených zásuviek. Ovocie, ktoré potrebuje ešte dozrieť alebo je exotické by nemalo byť v chlade. Ani zelenina ako paradajky, či uhorky do chladničky nepatria. Pred uskladnením zeleniny najprv odstráňte všetky listy, ktoré nepoužijete. Ak sa rozhodnete zeleninu alebo ovocie pred uskladnením umyť, nezabudnite na dôkladné vysušenie, v opačnom prípade by mohlo prísť k rýchlej skaze.

  6. Zbavte sa zápachu. Všetky vážené mäsové výrobky ako šunka a iné skladujte v umelých uzatvárateľných nádobkách. Do chladničky nevkladajte potraviny, ktoré spôsobujú zápach. Krájaná cibuľa, či rozjedená údená makrela by vám mohla spôsobiť nepríjemnosti.

  7. Pred vykladaním potravín si najprv rozmyslite, čo budete potrebovať na prípravu akéhokoľvek jedla. Dvere na chladničke by nemali byť otvorené viac ako niekoľko sekúnd. Skontrolujte tiež, či máte v poriadku tesnenie, teda, či dvere správne doliehajú. Predídete tak vysokej spotrebe energie a potraviny v chladničke budú mať teplotu, ktorú potrebujú.

Doba skladovania

Niektoré potraviny vydržia v chladničke aj celý týždeň. Napríklad vajíčka, tvrdé syry, maslo a určité druhy zeleniny môžete smelo nechať v chladničke dlhší čas. Mlieko, otvorená konzerva, či hotové mäso vám vydržia najviac tri dni. Surové mäso a ryby, huby, by ste nemali nechať v chladničke dlhšie ako dva dni. Ostatné balené potraviny si môžete skontrolovať podľa dátumu spotreby, ktoré je uvedené na viečku výrobkov.


Prečítajte si aj tento článok:

Viete, ako skladovať potraviny v horúčavách? Vyhnite sa týmto rizikám!