Prečo to ľudia robia? Názor psychológa na bizarné úpravy

Umenie, telový šperk, chodiaci bilboard alebo grafity či módne atramentové doplnky. Takto rôzne by sa dali nazvať dekorácie tela ako tetovanie či prepichovanie. Otázkou, ktorú si dnes kladieme je to, či sa v týchto prípadoch hovorí o umení alebo seba-deštrukcii.

_„_Moje telo je môj denník a moje tetovania sú mojim príbehom“ Johny Depp.

Tetovanie a piercing tela má svoje korene už v dávnych dobách a je známe už približne viac ako 5 tisíc rokov, keď ho Egypťania používali na rozlíšenie roľníkov od otrokov. Neskôr sa stalo univerzálne populárnym praktizovaním zdobenia tela. Samotné slovo tetovanie (tattoo v angl.) znamená ťukanie pripomínajúce zvuk ihly pri dotyku s kožou). Tetovanie a prepichovanie či iné modifikácie tela majú starodávne korene a ich význam je zjavný hlavne u Maorov, kde tetovanie tváre znamenalo znázorňovanie ich pôvodu. V posledných 25 rokoch zaznamenalo zdobenie tela doslova explóziu.

Prečo to robíme?

Dnes je tetovanie umením. Zručnosť a umenie je často mimoriadne na úrovni majstrovstva. Módny priemysel a médiá tu zohrávajú významnú úlohu tým, že popularizujú tetovanie a prepichovanie, hlavne medzi mladými ľuďmi. Neurológ Macdonald Critchley uvádza, že „s ohľadom na isté výnimky, účel moderného tetovania je dekoratívny...“ Definoval témy tetovania ako milostne-erotické, agresívne, patriotické a náboženské.

To je stránka krásy tohto zdobenia – ďalšou otázkou je aj motivácia daného človeka: „Prečo?“ Psychológovia vnímajú túto motiváciu predovšetkým ako potrebu identifikovať sa so skupinou – v zmysle hľadanie prijatia a uznania. Rozhodnutie dať sa tetovať je vážnym krokom, nielen ako výber oblečenia, ktoré môžeme odložiť, ale skôr ako niečo veľmi trvalé.


Prečítajte si tiež:

Odstráňte svoje nechcené tetovanie

Pri tetovaní si dávajte pozor na alergiu!

Prepichnuté bradavky sa môžu začať zväčšovať


Zdobenie tela spúšťa pozornosť okolia a jeho konverzáciu o danej modifikácii. Znamená teda emocionálnu reakciu iných pri pohľade na tetovanie či prepichovanie. Je naivné si myslieť, že zdobenie tela nebude mať žiadnu reakciu a nebude vyvolávať pozornosť okolia, či už pozitívnu alebo negatívnu a to hlavne v prípade ľudí, ktorí nás dobre nepoznajú.

Aký je teda význam modifikácie tela?

Dôvody zdobenia tela sú rôzne: získať pozornosť iných, sebavyjadarenie, potreba byť jedinečný; zdôrazniť svoju individualitu; umelecká sloboda; protest/rebélia; vizuálne zobrazenie osobného príbehu; náboženská, spirituálna alebo kultúrna motivácia; závislosti, alebo z/v opitosti; mať nové a extrémne skúsenosti – posunúť hranice; dostať nové podnety; imitovanie, identifikácia či členstvo v skupine; zaznačiť fázu života; sexuálne motívy (fetišizmus, exhibicionizmus, sadomasochizmus).

Modifikovanie tela je vonkajším vyjadrením vnútorného ja. Na tejto úrovni je spojené s vnímaním vlastnej identity. Zmena tela je pokusom zmeniť seba. Tetovanie či prepichovanie môže zvýšiť pripútanie ku skupine či k partnerovi/ke, tzn.: môžeme demonštrovať lásku k partnerke/ovi; dať partnerovi/ke niečo nové; môže to symbolizovať naše spojenie.

Ak by sme išli do konkrétnejších detailov, tak by sme mohli nájsť aj ďalšie dôvody ako: spomienka na členov rodiny alebo staroveké príslovia či náboženské texty alebo mená súčasných členov rodiny či partneriek/ov. Iní zasa využívajú tetovanie na zvýšenie svojej sexuálnej schopnosti alebo uspokojiť svoju svoj exhibicionizmus a zasa mnohí používajú tetovanie na vizuálnu „propagáciu“ ich identity so skupinou alebo spolupatričnosti k nej.

Tetovanie neuniklo ani pozornosti výskumu a zistilo sa, že:

  1. Dospelí s tetovaním boli viac sexuálne aktívni ako tí bez tetovania.
  2. Tetovaní ľudia sa s väčšou pravdepodobnosťou púšťali do rizikovejšieho správania.
  3. Ženy s tetovaním si dvakrát častejšie vyžadovali ich odstránenie ako muži.
  4. Pri výskume prvého dojmu boli ľudia s tetovaním či inými modifikáciami tela hodnotení a stigmatizovaní ako vyhľadávači dobrodružstva a napätia, ďalej ako tí, čo majú viac sexuálnych partnerov a sú menej zdržanliví než netetovaní.
  5. Muži, a rovnako tak aj ženy, priamo po novom vytetovaní lepšie prijímali svoje telo, hodnotili sa vyššie a zároveň mali nižšiu úroveň úzkosti. Avšak prekvapivo, tri týždne po tetovaní u mužov klesala úzkostnosť, ale u žien sa rapídne zvýšila. Tá bola spojená s ich vnímaním vlastného tela.

Ľudia s tetovaním a prepichovaním majú väčší sklon k možnosti a vážnosti sebapoškodzujúceho správania ako ľudia bez telesných modifikácií, či len s tetovaním, a môže existovať vzťah medzi tetovaním či prepichovaním tela a rôznymi psychickými problémami, problémovým správaním a náročnou osobnou históriou jednotlivca z detstva.

Naša súčasná spoločnosť baží po individualite a seba vyjadrení. Preto mnohí ľudia si „obliekajú“ umelecké vyjadrenia. Máme čoraz väčšie problémy so vzájomnou komunikáciou ako kedykoľvek predtým, nakoľko elektronická komunikácia nenahradí ľudský kontakt tvárou v tvár. Preto nie je vôbec prekvapujúce, že rastie potreba a trend komunikovať cez „telesný atrament“. Nemusíme hovoriť, stačí, ak pozeráme. Naše telo sa stalo „chladničkou“, na ktorej máme zavesené magnetky s poznámkami, výrokmi alebo pripomienkami.

Bez ohľadu na to, či to chceme alebo nie, modifikácia tela rastie na popularite. Strach z označenia „mám to dokonca života“ je zmiernený technológiami odstraňujúcimi tetovanie či prepichovanie. Zistilo sa, že tetovanie či prepichovanie môže spúšťať podobné endorfíny ako pri sebapoškodzovaní.

Avšak u väčšiny ľudí tetovanie a prepichovanie tela je spojené skôr s pozitívnymi pocitmi ku svojmu telu a pre niektorých môže mať dokonca aj podporný efekt pri tvorbe nového vnímania a zmeny ja. Istou nevýhodou tetovania je to, že život je plný neočakávaných udalostí a my sa stále meníme. To, čo mu veríme a za čím stojíme v 18-tke je niečo iné, čím sme a v čom žijeme v 35-ke.

Použitá literatúra:

- 1. D’AMBROSIO, A., CASILLO, N., MARTINI, V.: _Piercings and tattoos: psychopathological aspects._ Act Nerv Super Rediviva 2013; 55(4): 143–148. Published online: 2013-12-28. [online]. Dostupné na internete: www.rediviva.sav.sk/55i4/143.pdf - 2. EPPEL, A.: _The psychobiology of tattos and body piercings_. [online]. Dostupné na internete: - 3. RUBIN, L.: _Tattoos and Body Piercing: Adolescent Self-Expression or Self-__Mutilation? Understanding ourselves through pop culture_. Psychologytoday.com. [online]. Dostupné na internete: - http://www.psychologytoday.com/blog/popular-culture-meets-psychology/200907/tattoos-and-body-piercing-adolescent-self-expression-or
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Martin Kupec

Rad by som prispel. Moj nazor je, a zatial sa mi to potvrdzuje, ze 99,9% ludi co maju tetovanie nerozumeju svojmu motivu. Motivy su z psychologickeho hladiska iba dva: radost a strach. Radost by mohla byt motivom vtedy keby si ludia uzivali samotny proces tetovania aj keby to tetovanie nebolo vidiet. A ak by to tetovanie nebolo vidiet asi by drviva vacsina ludi na to nesla a isla by radsej na masaz ako sa nechat bodat ihlou. Cize v hre zostava uz iba jeden motiv - strach. Ten ma rozne podoby: smutok, hnev, pocit menej cennosti, chybajuce uznanie.....zalezi na cloveku. Presne toto vsak tych 99,9% potetovanych ludi nema identifikovane a teda si v tom nerozumie. Jasne ked sa ich opytam, povedia ze vedia a uvadzaju rozne dovody ako napr. "Paci sa mi to", "Vystihuje ma to" a podobne ktore su vo Vasom clanku spomenute. Uplne sedi v clanku uvedena korelacia ze ludia s tetovanim maju rizikovejsie spravanie, a vyssiu sexualnu aktivitu, vysvetlujem si to tak ze je to prave preto ze si nerozumeju, a teda maju nevyvazeny vztah emocia vs racio, emocia ich castejsie ovladne bez toho aby vedeli co sa s nimi deje. A kedze nerozumeju svojmu motivu, drviva vacsina z nich neskonci pri jednom tetovani a po istom case si daju dalsie. Moj osobny nazore je ze clovek ktory rozumie svojim motivom, teda vyzrely clovek, nema potrebu sa tetovat. Preto ak vie ze ma problem s uznanim tak pracuje na tom aby nebol zavisly na uznani a neriesi to tetovanim/kupou luxusneho auta/predvadzanim a podobne.

:-D:-D:-D

To co trepes prosim ta?

Typicka moralisticka spolocnost. Odsudit kazdeho na zaklade vzhladu. O tom cloveku nevies ani prd makovy, ale ked ma tetovanie tak uz ma automaticky rizikove spravanie, je vrah, zlodej a kanibal rovno, nie?
Mam kamaratky ablizkych ludi, kt.maju tetovanie a su skvele a pomahaju ludom. A urcite niesu obmedzene ako ty.
wake up, niesme sto rokov za opicami!!!

Mesačný princ

Ja len takú maličkosť by som k tomuto...teda ka môžem :D

Tetovania sa mi páčia a je to obrovské umenie, no vidieť motýlikov alebo delfínikov na 20 ženách, ktoré človek do dňa stretne a presne takých istých je už podľa mňa dosť....

Ak už tetovanie, tak také, ktoré ma vystihuje a nie, že dám si vytetovať čmáranice a ani neviem čo znamenajú, či nejaký anglický nápis a vôbec neviem význam.

Alebo ,,jéj ty máš motýlika, aj ja si dám vytetovať takého istého,,

neviem, nájsť človeka s originálnym tetovaním je dnes už obrovský problém.