Na Slovensku ročne pribudne tisícky ľudí s rakovinou pľúc

Na Slovensku ročne pribudne približne 2500 nových pacientov a pacientok s karcinómom pľúc. Toto ochorenie postihuje častejšie mužov, ale nevyhýba sa ani ženám.

Napriek tomu, že možnosti diagnostiky a liečby sa za ostatné roky zlepšili, mnoho pacientov prichádza k lekárom stále príliš neskoro. Občianske združenie Druhý dych sa preto počas tohto mesiaca, ktorý je na celom svete vyhlásený za Mesiac povedomia o rakovine pľúc, snaží opäť upriamiť pozornosť na túto závažnú, no v súčasnosti už nie beznádejnú diagnózu.

Organizácia Druhý dych poskytuje informácie o rakovine plúc

Organizácia Druhý dych funguje na Slovensku už niekoľko rokov. Vznikla s cieľom poskytovať základné informácie o rakovine pľúc, ale rovnako chce byť nápomocná aj ľuďom v zložitej životnej situácii. Pacientom a pacientkam poskytuje priestor na stretnutia s ľuďmi s podobnými problémami, osudom a vymieňanie si skúseností a názorov.

„Na občianske združenie Druhý dych sa môže obrátiť každý, kto potrebuje pomoc, podporu, chce sa dozvedieť najnovšie informácie o ochorení a jeho liečbe, má problém s dostupnosťou liekov či zdravotnou starostlivosťou, alebo sa chce podeliť o svoje starosti s inými pacientmi v rovnakej situácii,” uviedla prezidentka združenia Denisa Selická, ktorá má s touto diagnózou aj osobnú skúsenosť.


Čítajte viac:

Viete z čoho sa skladá cigaretový dym a ako na nás vplýva?

Cvičíte a fajčíte zároveň? Ako vplýva fajčenie na cvičenie?

Rakovina pľúc


Rakovina pľúc je jednou z najčastejších príčin úmrtí

Pre sympatizantov združenia a všetkých, ktorým nie je rakovina pľúc ľahostajná, chcú sa o nej dozvedieť viac, získať praktické rady o živote s ochorením, alebo sa poradiť s odborným lekárom, je k dispozícii webová stránka združenia www.druhydych.eu. Okrem komplexných informácií o karcinóme pľúc predstavuje aj samotné občianske združenie, jeho aktivity, členov, poslanie, stanovy a formulár pre tých, ktorí sa chcú k združeniu pridať. Počas pracovných dní v čase od 11:00 do 14:00 je pre verejnosť dostupná aj infolinka na telefónnom čísle 0800 800 703.

Rakovina pľúc je jednou z najčastejších príčin úmrtí na onkologické ochorenia vo svete. Vzniká, keď začnú bunky v pľúcach nekontrolovane rásť a množiť sa. Môžu vyrastať zo všetkých štruktúr pľúc, teda z priedušiek, pľúcneho tkaniva i ciev v pľúcach. Súčasná medicína ponúka viacero možností ako s touto zákernou diagnózou bojovať. Okrem chemoterapie, rádioterapie a chirurgickej liečby je pre pacientov dostupná aj cielená biologická liečba. Šance na ich prežitie sú tak oveľa väčšie ako v minulosti.

Informácie agentúre SITA poskytla Erika Zimanová z agentúry Accelerate.