Ako dobehnúť chrípku, aby ona nedobehla nás?

Spolu so sychravým a chladným počasím prichádza i „chrípková sezóna“, ktorá dokáže poriadne otráviť život. Krátke rukávy, tenká bunda a potom stačí málo – chladné rána a večery prinášajú so sebou nachladnutie a chrípku.

Chorá žena Zdroj foto: Shutterstock.com

Nachladnutie

Pomerne často sa stretávame s tým, že si ľudia zamieňajú pojmy nachladnutie (nádcha- zápal sliznice nosa, vodnatý výtok z nosa, upchatý nos, bolesť v hrdle, kašeľ, zachrípnutie)  s vážnym vírusových ochorením – chrípkou. Pri nachladnutí sú pomerne rovnaké príznaky, ako pri  skutočnej chrípke, však oveľa miernejšie.

Netreba podceňovať ani nachladnutie. Dobre je prvé dni ostať doma – ochorenie „vyležať“, dopriať si odpočinok.  Ak nachladnutie trvá dlhšie ako 3 – 5 dni  treba vyhľadať lekára, lebo aj z nevinného nachladnutia  môže ľahko vzniknúť zápal priedušiek.


Prečítajte si aj:

Poznáte rozdiel medzi nádchou a chrípkou?

Chrípka

Skutočná chrípka – zdrojom je chorý človek - je vážnym ochorením, ktoré spôsobuje  tzv. chrípkový vírus, ktorý sa šíri predovšetkým vzduchom. Prenáša sa tzv. kvapôčkovou infekciou (kýchaním, kašľaním). Ochorenie má krátku inkubačnú dobu 12 až 72 hodín. Zradná je aj menlivosť vírusov, na rozdiel od iných vírusov prekonanie chrípky zabezpečí iba krátkodobú imunitu. Chrípka príde na človeka často z plného zdravia.

Žartom zvykneme hovoriť, že nás  „bolí celý človek“ – bolia svaly, kĺby.  Objaví sa horúčka, zimnica. Chorého páli v krku, má problémy pri prehĺtaní. Ochorenie môže sprevádzať suchý kašeľ. Vo všeobecnosti platí – chrípku treba vyležať! Znižovať horúčku a piť veľa tekutín. Ak sa stav nezlepšuje treba vyhľadať lekára, najmä ak sa objaví dýchavičnosť alebo rýchle búšenie srdca, ktoré už signalizujú komplikácie z chrípky.

Čo pomáha proti chrípke?

Pokojne si môžeme pomôcť sami. Dbajme na posilňovanie imunity, ak nás napriek tomu zradí pomôcť môžu „babské“ - osvedčené recepty.

Zázvor

Zázvor obsahuje éterické oleje, ktoré brzdia množenie vírusov. Zázvorový čaj zmierni triašku, uvoľňuje hlien z priedušiek a tlmí suchý kašeľ.

Ako si pripraviť zázvorový čaj?

Tri čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru zalejeme ½ litrom vriacej vody. Lúhujeme asi 5 minút. Precedíme, necháme chvíľu ochladnúť,  pridáme med a šťavu z citróna. Pijeme  2x denne.  Nie je vhodný pre tehotné ženy a deti!

Šalvia

Zápar je vhodný pri zápaloch dýchací ch ciest, pri bolesti hrdla a pri kašli.

Ako si pripraviť zápar?

Zápar si pripravíme z 250 ml vody a jednej  čajovej lyžičky šalvie. Zaparíme a krátko vylúhujeme. Vyskúšať môžete aj šalviový nápoj – len pre dospelých. Jednu polievkovú lyžicu šalvie zalejeme 300 ml vriaceho mlieka a vylúhujeme asi 10 – 15 minút. Precedíme, pridáme 1 PL medu a 50 ml rumu (umu).

Šalvia s čajom Zdroj foto: Shutterstock.com

Čierna reďkovka

Šťava z čiernej reďkovky tlmí kašeľ a upokojuje podráždené dýchacie cesty.

Ako si pripraviť šťavu?

Šťavu si môžeme kúpiť alebo pripraviť doma. Nerobíme si ju do zásoby, aby sa neznehodnotili cenné látky. Reďkovku očistíme, odšťavíme a zmiešame s medom. Užívame 2- 4 čajové lyžičky denne a zapijeme vodou.

Cibuľový sirup

Tento sirup má silné dezinfekčné účinky. Éterické oleje pôsobia proti opúchaniu slizníc a pomáhajú pri vykašliavaní hlienu.

Ako si pripraviť sirup?

Cibuľu ( 3 väčšie)  nakrájame na mesiačiky  a pridáme 3 polievkové lyžice medu. V uzavretej nádobe necháme lúhovať asi 3- 5 hodín a vzniknutú šťavu scedíme. Užívame 3x denne jednu čajovú lyžičku. Oveľa rýchlejšie si pripravíme nápoj – 1 väčšiu cibuľu opražíme na masle, zalejeme mliekom (250 ml) a povaríme asi 10 minút. Precedíme, necháme chvíľu postáť a do vlažného pridáme med a šťavu z citróna.

Kedy vyhľadať lekára?

Rozhodne, ak horúčka trvá viac ako 3 dni, ak pozorujeme dýchavičnosť alebo búšenie srdca, ak trpíte iným chronickým ochorením, alebo ak sa choroba náhle vráti, potom, čo sme sa jej na niekoľko dní zbavili. Vtedy už netreba spoliehať na železné pravidlo, že „nekomplikovaná chrípka sa s doktorom lieči sedem dní a bez neho týždeň.“


Prečítajte si aj:

Poznáte rozdiel medzi nádchou a chrípkou?

Nika3245

Pri týchto prechladnutiach sú najlepšie babské recepty :) S prírodou si určite poradíme lepšie. A netreba zabúdať ani na prevenciu. Ja som pred zimou natrafila na jeden dobrý článok. Písali v ňom o novej rastlinke moringe. Je výnimočná tým, že pomáha pri rôznych ochoreniach a obsahuje veľa vitamínov, antioxidantov a minerálov.Čiže ideálna prevencia. Tak som to teda riskla a objednala si. A výsledok? Je Január a ešte som nebola ani len nachladená, a dávam ju už aj deťom :) -odkaz odstránený-

marosko

Ano nie je nad prevenciu. Stara klasika. Jest cibulu, cesnak, chren, orechy,med. A antioxidanty" cervena repa, cierne ribezle pripadne cucoriedky... atd. A potom samozrejme vsetka ostatna zelenina a ovocie a tiez obcas aj nejake to masko. A hlave pamatat na to, ze nezijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme zili.