Super tipy na lacný domáci wellness

Zima už síce pomaly končí, ale na tú ozajstnú jar si ešte chvíľu počkáme. V takýchto chladných dňoch vždy dobre padne trochu relaxu v podobe wellnessu. Dopriať telu aj duši oddych, to by bolo predsa skvelé. Každodenný zhon nám však veľakrát nedovoľuje, aby sme sa len tak zbalili a odišli na pár dní do kúpeľov...

Ženské nohy vo vani Zdroj foto: Shutterstock.com

Nemusíte byť smutní, horúci kúpeľ, telový peeling či pleťové masky si môžete dopriať aj doma. Prinášame vám niekoľko tipov, ako si dopriať príjemný, lacný, ale hlavne zdravý wellness aj doma.

Pokožka tela

Ideálne je, ak môžeme studený deň zakončiť hrejivým kúpeľom. Ak ste mali náročné obdobie, pridajte si do vody za dve hrste sušenej levandule. Pôsobí priaznivo pri stavoch vyčerpanosti, úzkosti a psychickom napätí. A toho máme mnohí viac ako dosť. V zime však trpí nielen naša psychika, a to najmä nedostatkom slnečného svetla, ale aj naše telo. Veľakrát sme prechladnutí, no zhoršujú sa aj naše kožné problémy. Na takéto stavy výborne pôsobia prírodné soli. Neváhajte a zadovážte si špeciálne soli do kúpeľa. Mnohé z nich sú aj s bylinkami.

Po kúpeli dobre padne jemný telový píling. Aj tu vieme využiť, čo nájdeme v špajzi. Skúste zmiešať biely jogurt s ovsenými vločkami, nechajte chvíľu odležať a takto pripravenou zmesou masírujte svoje telo. Výborný je aj píling zo soli a olivového oleja, no dobre vám poslúži aj „sós“ zo zalievanej kávy, ktorý pôsobí aj proti celulitíde. Po odstránení zhrubnutej pokožky sa osprchujte vlažnou vodou a telu doprajte výživu v podobe kokosového oleja. Použiť môžete presne ten istý, ktorý používate pri varení a pečení.


Prečítajte si tiež:


Nohy a ruky

Zima je obdobie, kedy mnohí z nás na pedikúru veľmi nechodia. Nohy si schovávame do čižiem a hrubých ponožiek, tak na čo. No naše nohy si potrebujú uľaviť aj v zime. Doprajte im teda masáž a zbavte ich hrubej kože. Skúste pred tým, ako si budete robiť pedikúru, namočiť kefku na čistenie do sódy bikarbóny a jemne s ňou prechádzajte po spodnej časti chodidiel. Potom si zoberte trochu sódy bikarbóny do ruky a naneste na mokrú vrchnú časť chodidiel a jemne masírujte. Pokožka na nohách vďaka sóde zmäkne a lepšie ju potom odstránite. To isté môžete dopriať aj rukám.

Pokožka tváre

V zimnom období trpí aj pleť. Tá je totiž vystavená vetru a chladu úplne celá. Určite jej prospeje nejaká dobrá výživná domáca maska. Pred tým, ako si masku nanesieme, je dobré pleť na ňu pripraviť. Pílingom z trstinového cukru, medu a olivového oleja jemne masírujte pleť na tvári. Nielenže sa zbavíte odumretých buniek na koži, ale tvár výborne prekrvíte, a tak lepšie vstrebe účinné látky z masky.

Výború masku na tvár si pripravíme z avokáda. Zo zrelého avokáda vyberieme dužinu, vidličkou ju roztlačíme na kašu a nanesieme na tvár. Takáto maska má upokojujúce účinky. Skvelá na rozjasnenie pleti je aj bielkovo-medová maska. Rozmiešajte jeden bielok s jednou lyžičkou medu a naneste na 10 minút na tvár.

Vynikajúco pôsobí aj klasika medzi prírodnými maskami na tvár, a to uhorková. Nastrúhajte na jemné krúžky uhorku a priložte na tvár a očné viečka. Uhorková maska pôsobí proti vráskam, lebo vynikajúco hydratuje, no tiež sťahuje póry.

Luxusné kúpele sa dajú pripraviť aj doma. Nezabudnite pri ich príprave ani na milé detaily – príjemnú relaxačnú hudbu, sviečky, prírodné arómy a hlavne šálku bylinkového čaju.

lenka_samorin

mňa v zime hlavne trápia suché popraskané ruky. Teraz sú síce jemné, lebo končí leto, ale počas zimy, vďaka neustálemu umývaniu zadočkov našich detí, práci s riadmi a varením, vďaka kočíkovaniu, sú tie ruky niekedy na zaplakanie.