7 znakov, že prehrávate boj so stresom

Váš život je teraz o niečo zložitejší, ale zvládate to. Ste si istí? Niekedy si toho na seba berieme toľko, že si ani nevšimneme náznaky, ktorými nám telo dáva najavo, aby sme spomalili. Skrátka ho nepočúvame. A pokiaľ ho nepočúvame dostatočne dlho, môže nám to spôsobiť zdravotné problémy.

Stres Zdroj foto: Shutterstock.com

Povieme vám, ako stres ovplyvňuje vaše telo, akým spôsobom sa vám snaží naznačiť, že je čas trochu si vydýchnuť a poradíme vám účinné spôsoby na odbúranie stresu.


Prečítajte si aj:

Techniky zvládania stresu

Vplyv stresu na organizmus

1. Zabúdate

Keď ste pod stresom, vaše telo produkuje veľa steroidného hormónu kortizolu, ktorý môže brzdiť vašu schopnosť vybaviť si poznatky, čo zároveň spôsobuje problémy s pamäťou. To môže byť dôvod, prečo ste si nezapamätali meno dôležitého klienta alebo miesto, kam ste položili svoj telefón. Ľudia si tieto známky stresu často zamieňajú so začínajúcou Alzheimerovou chorobou, vo väčšine prípadov sa však nejedná o formu demencie, ale práve o syndróm vyhorenia.

Ak k prehnanému stresu pridáte prácu dlho do noci a insomniu, teda nespavosť, vaša zábudlivosť sa môže ešte zhoršiť. Počas spánku totiž váš mozog ukladá všetko, čo ste sa počas daného dňa naučili, do dlhodobej pamäte. Ak ho nemáte dostatok, tento proces je narušený.

2. Vaše rany sa hoja celú večnosť

Keď sa poraníte, váš imunitný systém okamžite reaguje - vysiela signál na produkciu kolagénu, bielkoviny, ktorá je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív u cicavcov.

Ak ste ale pod stresom, vaše telo obsahuje vyšší level chemikálií s názvom glukokortikoidy (ide o steroidné hormóny a patrí medzi ne aj už spomínaný kortizol). Potláčajú aktivitu imunitného systému a robia tak z hojenia zdĺhavejší proces až o 24 percent.

3. Vašu menštruáciu sprevádzajú neobvykle silné kŕče

To, že stres dokáže spôsobiť meškanie menštruácie, už väčšina žien vie. Keď hypotalamus, regulačné centrum nášho mozgu, cíti, že naše telo „beží na prázdno“, môže odložiť vyplavenie vajíčka a rozhodiť tak celý váš zabehnutý cyklus.

Pre niektoré ženy ale môže stres znamenať aj horšie PMS. Napríklad sa môžete cítiť nervóznejšie, ale zhoršiť sa môže aj intenzita vašich obvyklých kŕčov. A to je v už aj tak stresujúcom období zrejme to posledné, čo potrebujete.

4. Máte žalúdočné problémy

Stres dokáže ovplyvňovať žalúdočné šťavy a takisto spomaľovať alebo zrýchľovať trávenie. To môže spôsobovať problémy ako reflux, teda spätný chod žalúdočných kyselín a natrávených zvyškov potravy zo žalúdku do hrtanu a ústnej dutiny, nevoľnosť, zápchu či naopak hnačku.

Následky však môžu byť aj trvalejšie. Keď úzkosť a stres rozhodia tráviace procesy, črevné mikróby sa začínajú meniť. Prítomnosť či neprítomnosť rôznych baktérií dokáže ovplyvňovať imunitný systém, váhu a dokonca náladu. Neliečené choroby tráviacej sústavy môžu vyústiť až do rakoviny.

Dobrou správou však je, že všetko, čo potrebujete spraviť, aby ste vaše črevné procesy vrátili späť do normálu, je dopriať si trochu odpočinku a relaxu.

5. Všetko vás svrbí

Ako odpoveď organizmu na akúkoľvek traumatickú skúsenosť alebo prítomnosť patogénu, nervové zakončenia v koži uvoľňujú chemické signály s názvom neuropeptidy. Tie vysielajú núdzovú správu do mozgu a informujú ho, že sa v tele vyskytol problém.

Zvláštne je, že stres v podobe napríklad blížiaceho sa deadlinu môže vyvolať tú istú reakciu. Následkom je zápal, ktorý spôsobuje svrbivý pocit na koži.

6. Vaše sny sú, jemne povedané, nezvyčajné

Ak sa vám snívajú bláznivé kreácie, ktoré by vám nenapadli ani s tou najlepšou predstavivosťou, môže to byť znak, že potrebujete viac spánku. Aj keď experti vlastne nevedia úplne vysvetliť, prečo to tak je, ľudia s nedostatkom spánku zvyknú mať intenzívnejšie a netradičnejšie sny.

Existuje pre to jedna teória: Keď málo spíte, váš mozog začne uprednostňovať REM fázu spánku. Ide o najdôležitejšiu a najviac zdraviu prospešnú fázu, počas ktorej ako počas jedinej snívame. Normálne do nej upadáte približne 90 minút po zaspatí. Ak ste ale príliš vyčerpaní, môže začať už po 10-tich minútach. Aby telo doplnilo deficit REM spánku, zvyšnými dvoma fázami iba zbežne prebehne. Váš mozog má teda viac času popustiť uzdu svojej predstavivosti.

Navyše, ak ste vystresovaní, vzniká väčšia pravdepodobnosť prebudenia sa uprostred sna a pamätanie si aj tých najmenších detailov. Najmä, ak sa jedná o veľmi netradičný alebo nepríjemný sen.

7. Oddych vám spôsobuje migrénu

Po krutom týždni v kancelárii sa víkend javí ako dar. Môžete si pospať, užiť jedlo v posteli, prečítať knihu či pozrieť seriál, keď vás zrazu prekvapí migréna. Odborníci si nie sú istý, prečo sú migrény spojené skôr s povestným „vypustením pary“ ako so samotným stresom. Jedna z teórií hovorí, že by ich mohol spôsobovať náhly pokles kortizolu.

Ako sa uvoľniť?

Ak váš mozog a telo doslova kričia po oddychu ale stres je skrátka súčasťou vášho života, ktorej sa nedá zbaviť, pomôcť uvoľniť sa vám môže táto jednoduchá joga.

1. Jednoduchá póza v sede so striedavým dýchaním skrz nos

Sadnite si na zem, nohy prekrížte. Pomocou ľavého palca si zapchajte pravú nosnú dierku a vdýchnite vzduch cez ľavú. Po nadýchnutí uvoľnite pravú nosnú dierku a rovnakým spôsobom zapchajte naopak ľavú. Skrz pravú nosnú dierku vydýchnite a opäť sa nadýchnite. Upchajte pravú nosnú dierku a vydýchnite ľavou. Tento proces opakujte šestnásťkrát.

2. Holubia póza

Ľahnite si na chrbát, kolená majte zohnuté a chodidlami sa dotýkajte zeme. Prekrížte pravý členok cez ľavé koleno. Zachyťte sa rukami pod ľavou podkolennou šľachou a pritiahnite stehno k trupu. V tejto pozícii vydržte dve minúty, nezabúdajte zhlboka dýchať. Opakujte aj s druhou stranou.

3. Póza z nohami na stene

Sadnite si k stene tak, aby ste sa jej dotýkali pravým bokom a ramenom. Ľahnite si na chrbát a ťahajte nohy popri stene hore k plafónu. Zostaňte tak približne 5 až 10 minút. Táto pozícia môže zlepšovať krvný obeh a pozitívne vplývať na lymfatický systém.

Ďalšie tipy na odbúranie stresu

Je dobré vytvoriť robiť si malé prestávky, kedykoľvek je to možné. Vždy, keď budete stáť na červenej, sedieť na obede či pri káve, skúste si napríklad spraviť jednoduché dychové cvičenia.

Lepšie zvládať stres vám môže pomôcť aj zmena stravovania, napríklad prechod na nespracované jedlo. Bobuľovité ovocie, červená paprika či kel sú všetko výborné zdroje vitamínu C, ktorý pomáha regulovať kortizol. Avokádo obsahuje veľa draslíku, udržiavajúceho váš krvný tlak v zdravých hodnotách.

Pre zdravý spánok musíte nájsť spôsob, ako oddeľovať deň od noci. To znamená povedať si po určitej hodine stop, teraz je čas na oddych. Psychologicky túto hranicu môžete stanoviť napríklad tak, že si každý večer doprajete rýchlu sprchu, signalizujúcu začiatok vášho „času na posteľ“. Rovnako môže fungovať napríklad cvičenie jogy alebo písanie denníku.


Prečítajte si aj tento článok:

Techniky zvládania stresu