Nová nádej pre kardiakov – vyliečenie bez liekov a operácie

Tlačová správa
Metódu liečby kardiovaskulárnych chorôb ako je napr. angína pectoris na Slovensku vyhľadávajú aj pacienti z Rakúska či Veľkej Británie.

Slovenka Jana dnes žije takmer ako zdravý človek – chodí na turistiku a lyžuje. Nikto, kto ju dnes vidí by nepovedal, že pred dvomi rokmi nevládala vyjsť do schodov, mala silné bolesti na hrudi a trpela dýchavičnosťou. Jana sa od roku 2006 neúspešne liečila na angínu pectoris. Napriek tomu, že absolvovala 4 koronárne angioplatiky, jej zdravotný stav sa nezlepšoval. Lekári jej oznámili, že pre ňu už nemôžu viac urobiť, ďalší zákrok nepripadal do úvahy a odporučili jej len medikamentóznu liečbu. „Bola som zúfalá, mala som 55 rokov a hrozilo mi, že budem do konca života na liekoch a žiť prakticky ako invalid,“ spomína na ťažké obdobie Jana. „V tom čase ma oslovil môj kardiológ, že v Českej republike je k dispozícii nová liečebná metóda, ktorá bola zatiaľ dostupná len v zahraničí. Vôbec som sa nebála, a aj keď som o terapii ešte nepočula, bola som 100% rozhodnutá ísť do toho a dnes viem, že to rozhodnutie bolo správne. Obmedzenia mám stále, ale môžem robiť veci o ktorých som si myslela, že sa k nim už nikdy nevrátim a to som už 2 roky od absolvovania EECP terapie. “ hovorí Jana.

„Je to neinvazívna liečba spočívajúca v 35-tich jedno hodinových sedeniach. Pacient má na nohách nasadené vzduchové manžety, ktoré sa v synchronizácii s činnosťou srdca nafukujú a vyfukujú, a podporujú tak návrat krvi do srdca. Zjednodušene, EECP funguje ako „externý pomocník“ pre srdce a obehový systém, dodáva srdcu kyslík a živiny, znižuje jeho zaťaženie a pomáha telu, aby sa liečilo samo. Absolvovanie EECP terapie môže viesť k rozšíreniu existujúcich a vytvoreniu nových krvných ciev zásobujúcich srdce. Tým sa vytvoria prirodzené obchvaty blokád koronárnych tepien a zvýši sa prekrvenie srdca, čo vedie k zlepšeniu symptómov angíny pectoris.“ opisuje priebeh EECP terapie kardiologička Denisa Brozmannová.

Doktorka Brozmannová vyberá pacientov pre liečbu na Slovensku a vyhodnocuje ich zdravotný stav pred a po liečbe. „O vhodnosti tejto terapie pre určitú skupinu pacientov ma presvedčili pozitívne výsledky klinických štúdií, ktoré preukázali, bezpečnosť a účinnosť terapie. Terapia je vhodná najmä u pacientov, kde nie je možné štandardnou cestou revaskularizovať myokard. Pre túto skupinu pacientov bola terapia zaradená aj do doporučených postupov Európskej kardiologickej spoločnosti aktualizovaných v roku 2013, “ hovorí o svojich skúsenostiach MUDr. Brozmannová, ktorá pomáha pacientom v súkromnej ambulancii v Petržalke. Liečbu môžu absolvovať aj pacienti s cukrovkou, pre ktorých je invazívny zákrok spojený s vyšším rizikom komplikácií, prípadne pacienti, ktorí nechcú absolvovať operáciu.

Metódu EECP využívajú aj významné svetové nemocnice v zahraničí. Rozšírená je najmä v USA, kde bola schválená americkým úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na liečbu stabilnej angíny pectoris a srdcového zlyhania a preplácajú ju tamojšie poisťovne. V Nemecku poisťovne vytvorili špeciálny fond na čiastočnú úhradu tejto liečby. Poskytovateľ technológie na Slovensku plánuje v najbližšej dobe osloviť poisťovne so žiadosťou o možnosť úhrady.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.
RNG

EECP odporucal napr uz pred vyse 15 rokmi dr Juliasn whittasker, co ho prevadzal na svojej klinike. Ale zialvohu, ledze to nezaraba medickemu monopolu tolko penazi, ako neustale prehliadky a predpisovania liekov, dodnes sa to vseobecne nerobi
en.wikipedia.org
Tu spomeniem zaroven aj ine metodym, ako cistenie ciev lecitinom a lipazou, riedenie krvi fibrinolytickymi enzymami a branie vitaminu C a aminokyseliny L-lysinu vo vyssich davkach na budovanie silnych kolagenovych struktur. Pomaha samozrfejme brat aj ubiquinol a PQQ, co zvysuju vyrobu energie v srdcovom svale.