Porazíme rakovinu pľúc?

Od roku 2002 je 4. február venovaný boju proti rakovine, prevencii a rôznym projektom zameraným na zdravý životný štýl. Tento rok sa však v tomto období objavilo aj niečo iné.
O rakovine vieme toho už veľa. Stále však nie sú k dispozícii skutočne účinné lieky proti tejto zákernej chorobe. No v posledných dňoch TASR priniesla informáciu, že sa objavil **nový potenciálny liek na [rakovinu pľúc](/choroba/23397/rakovina-pluc).** Rakovina pľúc, odborne nazývaná ako bronchiálny karcinóm, je zhubným ochorením priedušiek. Patrí medzi **najčastejšie diagnostikované nádorové ochorenia.** Nepostihuje len fajčiarov, ale aj ľudí vystavených prašnému prostrediu. Priemerný vek, kedy dochádza k chorobe je 55-60 rokov. Hlavnými príznakmi sú kašeľ, prípadne až vykašliavanie krvi a rapídna strata hmotnosti.Taktiež sa radí medzi choroby s vysokou pravdepodobnosťou úmrtia. Každoročne na rakovinu pľúc ochorie asi **2 milióny ľudí** a podľa odhadov do roku 2030 sa počet chorých zvýši o polovicu.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako zistiť či máme rakovinu?

Mám rakovinu a čo teraz?

Sedem rád, ako predísť rakovine


Tieto alarmujúce čísla by sa mohol pokúsiť zmierniť spomínaný liek, ktorý je pripravený na testovanie. Vyvinula ho česká biotechnická spoločnosť SOTIO, ktorá sa už dlhšiu dobu venuje výskumu v oblasti aktívnej bunkovej imunoterapie. Funguje na princípe vyvolania imunitnej reakcie proti nádorovým bunkám a následne tak spomaľuje priebeh rakoviny.

„Prípravok DCVAC/LuCa je zložený z dendritických buniek, ktoré dokážu aktivovať imunitnú odpoveď, a z bielkovín, ktoré sú prítomné na bunkách karcinómu pľúc, tzv. nádorových antigénov,“ vysvetlil Radek Spíšek, riaditeľ pre vedu a výskum spoločnosti SOTIO. Prvý pacient bol zaradený do štúdie už na prelome roku 2014 a 2015 na onkologickej klinike v Prahe. SOTIO celkovo plánuje zahrnúť do projektu až 105 pacientov v pokročilom štádiu choroby. Spolupracovať popritom chce s takmer 20 zdravotníckymi centrami v Česku, na Slovensku, prípadne i v iných štátoch v rámci Európskej únie. Takže pokiaľ i vy alebo niekto váš blízky trpí touto zákernou chorobou, nevzdávajte to, práve svitla nádej!


Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.