Materiály, ktoré vás najlepšie zahrejú

Vyznáte sa v materiáloch? Viete, ktoré vás príjemne zahrejú v zime, vetre či daždi? Ktoré sa hodia do mesta a ktoré do hôr? Pripravili sme pre vás sprievodcu etiketami na oblečení. Teraz už budete vedieť, čo na seba, aby ste zostali v teple.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Kožušina

Klasika, ktorá v zasneženom meste nikdy nesklame. Kvalitný kožušinový kabát zahreje a neprefúkne ani v najväčšej fujavici. Nevýhodou tohto oddávna používaného materiálu je to, že sa nehodí do mokrého počasia, nedá sa prať a je pomerne ťažký.

Pravá kožušina je ale dnes už na ústupe, keďže čoraz viac ľudí má morálny problém obliecť si niečo, kvôli čomu zomierajú zvieratá. Textilné spoločnosti teda vsádzajú na umelé kožušiny. Hoci tie sú na prvý pohľad na nerozoznanie od pravých, vlastnosťami sa diametrálne líšia. Umelá kožušina nikdy tak dobre nezahreje a neodolá ani vetru.

Perie

Páperové bundy a kabáty sú skvelou voľbou do zimy. Perie má totiž vynikajúce termoizolačné vlastnosti. V páperovej bunde sa budete cítiť ako v raji aj pri treskúcej zime. Oproti pravej kožušine má aj ďalšie výhody – páperové bundy sú ľahučké a dajú sa oprať aj v práčke.

Ideálne, ak máte v domácnosti aj sušičku, do ktorej bundu vložíte hneď po opraní. Po vysušení budete mať opäť krásne nadýchanú bundu. Ak nemáte sušičku, po opraní a uschnutí bundy sa môže stať, že vám nepekne spľasne. Úplne stačí suchú bundu ručne natriasať a perie sa znovu rovnomerne rozloží.


Mohlo by vás zaujímať:

Starajte sa o vašu pokožku aj cez zimu

Depresia spôsobená zimou nie je žiaden mýtus


Kašmír

Kašmírové svetre ale aj kabáty sú nielen teplučké, ale aj krásne elegantné. Tento vznešený materiál je ozdobou každého zimného šatníka, no niečo aj stojí. Kašmírska vlna je totiž veľmi vzácna a získava sa zo srsti kašmírskej kozy. Do Európy sa kašmír dostal až v 19. storočí, no veľmi rýchlo sa tu usídlil. Pozor však na podvodníkov. Kašmírsku vlnu od ovčej často rozpozná naozaj len odborník.

Flauš

Je druh vlnenej látky, ktorá sa používa na dámske aj pánske kabáty azda najčastejšie. Flauš je veľmi populárny a rozšírený materiál, no hodí sa skôr do miernej zimy. Jeho nevýhodou je to, že ho doma neoperiete. No cena za flaušový kabát veľakrát zase poteší.


Prečítajte si viac o tom, ako obliecť bábätko, keď je vonku zima.

Fleece

Nie je fleece ako fleece. Tohto populárneho syntetického materiálu, z ktorého sa vyrábajú najmä mikiny, existuje totiž niekoľko druhov. Fleece je vlastne 100 %-ný polyester, ktorý sa vyrába z recyklovaných PET fliaš.

Fleece je veľmi populárny outdoorový materiál vďaka svojim skvelým izolačným vlastnostiam. Skvele zahreje a dokáže efektívne odvádzať pot. Medzi jeho výhody patrí aj ľahká údržba – dá sa prať v práčke a rozhodne sa nemusí žehliť. Nevýhodou je, že sa často „žmolkuje“.

Softshell

Nazývajú ho aj materiál novej generácie. Pozostáva z dvoch až troch vrstiev, ktoré sú vzájomne spojené technikou laminovania. Vďaka rôznym vrstvám je softshell dokonale odolný voči vetru, vynikajúco zahreje a napriek tomu je priedušný. Softshellovou bundou nahradíme rovno dva kusy oblečenia – fleesovú bundu a zároveň teplejšiu nepremokavú. Navyše softshell je ľahký a ľahko sa udržiava. Výrobky z tohto materiálu by nemali chýbať v žiadnom outdoorovom výstroji, hoci ich cena je vyššia.  


Prečítajte si tiež:

Zahrejte sa len pomocou dychu!