Špalda ako obilnina plná živín

Medzi výhody špaldy patrí jej vysoký obsah bielkovín, vlákniny a pozitívny vplyv na imunitný systém. Chuťou pripomína oriešky a dá sa z nej pripraviť takmer všetko!
Špalda patrí k **najstarším kultúrnym obilninám**. Za jej pravlasť sa pokladá Mezopotámia, no v novoveku sa stala obľúbenou najmä v nemecky hovoriacich krajinách. S nástupom diktatúry **Adolfa Hitlera sa však zmenili pomery i v stravovaní.** Kvôli zintenzívneniu nemeckého hospodárstva **zakázal siať špaldu a nariadil ju nahradiť pšenicou**, ktorá je produktívnejšia.

Špalda je charakteristická svojou jemnou orieškovou chuťou. Zrnko špaldy je v klase obalené špeciálnou dvojitou plevou, preto je lepšie chránené voči vonkajším vplyvom znečisteného životného prostredia. Podľa odborníkov má aj protirakovinové účinky a to hlavne vďaka betakaroténu a tyokanátu. Tieto dve zložky podporujú obnovovanie buniek. Prírodné estrogény v zrnách zase pôsobia priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.

Najlepšia je celozrnná

Špalda nie je odrodou pšenice, ale jej mimoriadne vhodnou alternatívou. Výhodou akejkoľvek celozrnnej múky je, že na jej prípravu sa využívajú všetky tri časti zrnka, teda jadro, klíček aj otruby. Na rozdiel od nej, klasická biela múka je ochudobnená o otruby a klíčky, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerálne látky, tráviace enzýmy a vlákninu. Vďaka vláknine nás celozrnné výrobky zasýtia na dlhšiu dobu, podporujú naše trávenie a stačí, aby sme ich zjedli menšie množstvo, ako bežného bieleho pečiva.


Mohlo by vás zaujímať:

Stop bielej múke

Ako sa označujú potraviny bez lepku?

Upečte si doma vlastný chlieb


Špalda ako zdroj výživných látok

Špalda obsahuje najviac bielkovín spomedzi všetkých obilnín a v jej tuku je zastúpených veľa nenasýtených mastných kyselín. Výrobky z nej vám dodajú vitamíny B, A, E, minerálne látky ako draslík, horčík, zinok, fosfor, mangán a vápnik. Považuje sa za základ optimálnej výživy, pretože vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje trávenie a prečisťuje organizmus. Vláknina sa tiež považuje za najlepšiu ochranu pred rakovinou prsníka. Stimuluje imunitný systém, pozitívne vplýva na výmenu látok, prekrvenie organizmu a je vynikajúcim zdrojom energie pre svaly a väzivá.

Pomáha pri:

  • problémoch s tlakom/cholesterolom,
  • migréne,
  • asteoskleróze,
  • predchádzaní žlčníkovým kameňom,
  • zlepšení imunity,
  • cukrovke.

Táto obilnina obsahuje ešte vyšší podiel lepku ako bežná pšenica (až 35 - 50%) a preto nie je vhodnou voľbou pre ľudí s celiakou.

### 100% BIO

Špalda sa na rozdiel od pšenice pestuje v súlade so zásadami ekologického hospodárstva, takže vaše telo nebude zaťažené rôznymi chemickými látkami. Jej cena je však práve z tohto dôvodu vyššia.

Pečenie so špaldou

Zo špaldovej múky sa dá pripraviť skutočne všetko. Či už palacinky, koláče, pizza alebo cestoviny. Špaldu ako ingredienciu je možné pridať do šalátov a polievok, z krupice si zas môžeme pripraviť chutnú kašu alebo ju použiť na prípravu halušiek. Špaldová múka má veľmi dobré pekárske vlastnosti, treba však pamätať na to, že špalda je vysokorozpustná vo vode, preto jej budete riediť o niečo menším množstvo vody. Akákoľvek celozrnná múka je však chuťovo výraznejšia a hustejšia ako hladká. Chlieb z čisto celozrnnej múky je hutnejší a nenakysne tak, ako pečivo z klasickej bielej múky. Ak chcete, aby váš chlebík bol nadýchanejší, múky hladkú s celozrnnou môžete jednoducho zmiešať. Ak k tomu pridáte obľúbené semienka, jadierka či rascu, získate nie len chutný, ale aj zdravý chlebík.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

dada S.

Tento článok považujem za hrubé zavádzanie! Neviem odkiaľ autori čerpajú informácie, ale rozhodne odporúčam zrevidovanie a doplnenie. Tak po prvé, celiakia a alergia na lepok sú dve diametrálne odlišné ochorenia. Špalda obsahuje ešte vyšší podiel lepku ako bežná pšenica a tento fakt neovplyvňujú ani benefity v podobe vitamínov a vlákniny, ktoré špaldová múka obsahuje. Lepok je pre celiatika jed a to v každej podobe. Žasnem ako môže stránka s názvom ZDRAVIE šíriť takéto do neba volajúce bludy.

MysMis

Konzumacia spaldy pre ludi trpiacich celiakou je priamou cestou k vaznym zdravotnym problemom. Prosim, ked chcete uverejnovat taketo super spravy, tak si overte, ci je to naozaj pravda. Niektori to zoberu ako novu informaciu a spolahnuc sa na web nicia svoje zdravie! Autor clanku zrejme nema predstavu o tom, ake je to super, ked sa nechtiac porusi dieta.