Začnite boj s kilami cez víkend!

Čo tak využiť tie dva dni voľna aj inak ako na leňošenie? Víkend je ten pravý čas, kedy sa môžte sústrediť na to, čo jete a nielen do seba bezhlavo niečo nahádzať. Spravte si ten správny víkendový jedálniček, vďaka ktorému pôjdu kilá dolu.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Základom by malo byť pravidelné dopĺňanie tekutín. Denne by sme mali vypiť 2-3 litre vody. Najlepšou voľbou sú nesladené nápoje bez obsahu energetických látok, teda napríklad obyčajná pitná voda, minerálky, čaje a ovocné šťavy. Jedlá by mali nasledovať za sebou s odstupom približne 3-4 hodín, aby ste boli skutočne hladní a váš metabolizmus bol pripravený na ďalšiu záťaž. Skúsme si jednotlivé jedlá rozdeliť do blokov podľa látok, ktoré obsahujú.

Pravidlo č. 1: Vylúčiť pečivo

Čo tak iná alternatíva namiesto pečiva? Niečo, čo naše telo ľahšie strávi, menej zaťaží a pritom obsahuje všetky potrebné látky? Zvoľme raňajky bohaté na sacharidy i vlákninu alebo prírodné produkty, ktoré nás nabijú energiou hneď na začiatok dňa.

Raňajky č. 1: Sacharidový rozbiehač: Stavte na ovsené vločky alebo cereálie s mliekom a ovocím. Kľudne pridajte i kakao alebo kúsky čokolády. Ráno si to ešte môžete dovoliť.

Raňajky č. 2: Produkty prírody: Ďalšou variantou môže byť i praženica so zeleninou a samozrejme, tentokrát bez chleba. Raňajky vždy môžete zakončiť jogurtom, ktorý podporí vaše trávenie.


Zaraďte túto zeleninu do svojho jedálnička, pretože:

Špenát vás zasýti i bez kalórií


Pravidlo č. 2: Drobná, ale výživná desiata

Ak si cez víkend radi dlhšie zdriemnete, desiatu vám zrejme nebude treba. No ak patríte k tým, čo vždy vstávajú skôr, dáme vám tip i na desiatu. Najvhodnejšie bude, ak si "zobnete" ovocie (napríklad banán, jablko alebo pomaranč) s niečím bohatým na sacharidy, ale nie príliš tučným, zvoľte preto napríklad müsli tyčinku alebo si pripravte slnečnicové či ľanové semiačka s jogurtom.

Pravidlo č. 3: Obed pozostávajúci z bielkovín a tukov

Obed by mal tvoriť viac ako polovicu vášho denného príjmu. Snažte sa doň zahrnúť čo najviac bielkovín a zdravých tukov. Pretože tieto veci ľahšie strávime na obed ako na večeru. Skúste toto:

Obed č. 1:

  • Slepačí vývar so zeleninou
  • Kuracie mäso na prírodno s ryžou alebo zemiakmi a uhorkovo-paradajkovým šalátom

Obed č. 2:

  • Typická francúzska cesnaková polievka s vajíčkom
  • Špagety s rajčinovou omáčkou, kúskami mäsa a olivami

Obed zapite aspoň jedným pohárom čistej vody alebo ovocnej šťavy. Pomôžete tak tráveniu.

Pravidlo č. 4: Olovrant: Doplňte zásoby sacharidov

Väčšina ľudí ho nepotrebuje, no pre váš metabolizmus je lepšie, ak nenecháte žalúdok hladovať až do večere. Skúste doplniť energiu napríklad


Inšpirujte sa:

VIDEO: Ovsená kaša rýchlo a chutne


Pravidlo č. 5: Na večeru omega mastné kyseliny a zelenina

Spať by sme nemali ísť hladní. K jedlu však treba zvoliť niečo, čo nás nasýti a zároveň nepreťaží žalúdok. Čo tak staviť na večeru pozostávajúcu z omega mastných kyselín v kombinácii so zeleninou?

Večera č. 1: Rybie filé so zeleninovým šalátom

Večera č. 2: Grilovaný losos so špargľou a ovocným kompótom.

A plus jedna malá rada, ak sa vám napriek pravidelnému stravovaniu stane, že vás večer prepadne vlčí hlad: Zažeňte ho teplou polievkou alebo pohárom mlieka!

Ak k tomuto typu stravovania aspoň počas víkendov pridáte ešte i pravidelný pohyb a športovanie, vaša postava i metabolizmus budú tip-top!


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.